[AVT 594] podłączenie przekaźnika

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
grzyber
-

[AVT 594] podłączenie przekaźnika

Post autor: grzyber » 28 gru 2010, 23:06

Witam,

Ponieważ jest to mój pierwszy post to wypada coś napisać o sobie zanim przejdziemy do problemu ;)
Jak widać jestem nowym użytkownikiem, zatem nie trudno się domyślić, że jestem również początkującym 'elektronikiem'. Z góry przepraszam za nieprofesjonalne słownictwo i być może banalne pytania ;)

Do rzeczy:
Złożyłem sobie kit AVT-594 (link to instrukcji). Wykorzystuję go do sterowania wewnętrzną roletą okienną (przerobiony serwomechanizm zamiast potencjometru). W schemacie widoczny jest przekaźnik jednak nie jest on konieczny do działania układu więc wcześniej go nie montowałem. Teraz jednak stwierdziłem, że fajnie byłoby zrobić sobie sterowanie przy pomocy tego układu (uzupełniając go o znaleziony gdzieś w śmieciach przekaźnik) lampką zasilaną z sieci 230V. Do tej pory moje 'zabawki' zasilałem max z 12V trzymając się z daleka od napięcia sieciowego. Wiadomo: "Strzeżonego... itd." dlatego prosiłbym kogoś wyrozumiałego o wytłumaczenie w jaki sposób mogę podłączyć dowolny odbiornik do tego przekaźnika. Mam przekaźnik JQX-68F z oznaczeniami: 12V DC, 8A 250V AC. Dla ułatwienia (mi) sprawy niżej jest zbliżenie podłączonego gniazda ARK3 do przekaźnika. Po co aż 3 wyjścia?

Fajnie jakby ktoś z odrobiną zdolności plastycznych narysowałby jak mogę podłączyć odbiornik, tak żeby nie puścić z dymem mieszkania ;)
Załączniki
podlaczenie_przekaznika.jpg
zbliżenie przekaźnika i złącza ARK3

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 28 gru 2010, 23:34

Witaj na forum.

Na schematach zazwyczaj stany styków zaznacza się w sytuacji "bez prądu".
Czyli w twoim wypadku gdy T7 jest zatkany.
A więc mamy zwarcie między "jedynką" a "trójka"
I tą parę styków nazywamy biernymi lub NC - normalnie zwarte.

Teraz jak tranzystor się załączy, włączy nam to cewkę przekaźnika która przyciągnie "kotwicę" i teraz będziemy mieli zwarcie miedzy stykałem "drugim" i "trzecim".
I tą parę nazywamy stykami (zestyki) czynnymi lub NO - normalnie otwarte (bez napięcie nie ma przejścia).
Zresztą zobacz na mój schemat.

W razie niejasności po prostu pytaj.
Załączniki
1.PNG

grzyber
-

Post autor: grzyber » 07 sty 2011, 6:18

Teraz kiedy poczytałem sobie troszkę o przekaźnikach to jest to takie oczywiste. Aż wstyd, że pytałem o takie rzeczy :p Nie mniej jednak Twoja odpowiedź bardzo mi pomogła i sprowokowała do zgłębienia tematu.
Układzik działa naturalnie jak powinien :)
Mam teraz jeszcze jedno pytanko. W pokoju mam oświetlenie 5 x halogen 20W. Lampa jest wyposażona w zabudowany transformator elektroniczny 12V. Oto link do tego lampy w IKEA:
LAMPA

Sądzisz, że mój przekaźnik będzie w stanie przełączać takie prądy? Przypominam, że jego max to 8A. Domyślam się, że powinienem się wpiąć za uzwojeniem wtórnym tego transformatora, mam rację?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 07 sty 2011, 16:54

Posiadany przez pana przekaźnik o parametrach: 12V DC, 8A 250V AC jest wstanie przełączać zasilanie (prąd przemienny) do odbiorników o mocy sumarycznej nie większej niż 2kW. Wynika to z parametrów zestyków 250V*8A=2000W.

ODPOWIEDZ