Napięcie ujemne dla LCD
Napięcie ujemne dla LCD
W związku z koniecznością zastosowania wyświetlacza LCD znakowego 2*16 znaków w systemie mikroprocesorowym zasilanym napięciem 3,3V pojawiła się potrzeba wyposażenia układu w ujemne napięcie.
Przeglądając wyświetlacze oferowane przez wiele firm stwierdziłem, że ciężko jest o tego typu wyświetlacz pracujący przy tak niskich napięciach. Znalazłem właściwie jeden LCMBC1602A1YLYC3 Bolymina. Mimo napięcia zasilania Supply Voltage (Logic)=3V pojawia się konieczność doprowadzenia wyższego napięcia Supply Voltage (LCD Driver) dla uzyskania odpowidniego kontrastu itd, dlatego też jestem zmuszony do przebudowania układu zasilającego.
Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami, które przedstawiłem poniżej (bez kondensatorów - rysunek poglądowy). Które z nich będzie lepsze? Ewentualnie może warto byłoby zastosować jakieś inne podejście do sprawy?
Przeglądając wyświetlacze oferowane przez wiele firm stwierdziłem, że ciężko jest o tego typu wyświetlacz pracujący przy tak niskich napięciach. Znalazłem właściwie jeden LCMBC1602A1YLYC3 Bolymina. Mimo napięcia zasilania Supply Voltage (Logic)=3V pojawia się konieczność doprowadzenia wyższego napięcia Supply Voltage (LCD Driver) dla uzyskania odpowidniego kontrastu itd, dlatego też jestem zmuszony do przebudowania układu zasilającego.
Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami, które przedstawiłem poniżej (bez kondensatorów - rysunek poglądowy). Które z nich będzie lepsze? Ewentualnie może warto byłoby zastosować jakieś inne podejście do sprawy?
- Załączniki
-
- stabilizator.png (2.06 KiB) Przejrzano 11603 razy
W kontekście tego fragmentu nie bardzo cie rozumiem, chcesz podwyższyć napięcie czy uzyskać ujemne ?Mimo napięcia zasilania Supply Voltage (Logic)=3V pojawia się konieczność doprowadzenia wyższego napięcia Supply Voltage (LCD Driver) dla uzyskania odpowidniego kontrastu itd, dlatego też jestem zmuszony do przebudowania układu zasilającego.
Normalnie robi się to za pomocą ICL7660.
- Załączniki
-
- icl7660.gif
- (1.76 KiB) Pobrany 8523 razy
-
- kontras2.gif
- (8.11 KiB) Pobrany 8531 razy
Chce podwyższyć napięcie pomiędzy końcówką Vdd a Vo.
Ponieważ w systemie mam napięcie zasilania 3,3V więc takie też będzie napięcie pomiędzy końcówką Vdd i Vss modułu LCD. Konieczność zwiększenia napięcia pomiędzy Vdd i Vo powyżej 3,3V wymusza zastosowanie napięć ujemnych. Jeśli Vo dołącze do potencjału np. -1V a Vdd będzie na potencjale 3,3V no to osiągne zadowalającą mnie wartość napięcia pomiędzy Vdd i Vo 4,3V.
Czy rozwiązania, które przedstawiłem nie nadają się do tego celu?
Ponieważ w systemie mam napięcie zasilania 3,3V więc takie też będzie napięcie pomiędzy końcówką Vdd i Vss modułu LCD. Konieczność zwiększenia napięcia pomiędzy Vdd i Vo powyżej 3,3V wymusza zastosowanie napięć ujemnych. Jeśli Vo dołącze do potencjału np. -1V a Vdd będzie na potencjale 3,3V no to osiągne zadowalającą mnie wartość napięcia pomiędzy Vdd i Vo 4,3V.
Czy rozwiązania, które przedstawiłem nie nadają się do tego celu?
Pierwszy schemat nie zadziała. Bo jakoś nie widzę drogi dla prądu z plusa "baterii" w przypadku gdy chcemy pobrać większy prąd z gałęzi ujemnej.
Na ale ten schemat da się przerobić na klasyczny który na pewno zadziała i to z pojedynczym uzwojeniem.
W drugim schemacie trzeba by było dodać rezystor który zamkną by drogę do minusa "baterii" dla prądy GND górnego stabilizatora. Na dodatek pozostaje problem powrotu prądu obciążenia górnego stabilizatora.
Więc jak widzisz obydwa schematy są do bani.
Dlatego zastosuj klasycznego schemat z 78XX i 79XX albo skorzystaj z ICL7660.
A twojego ostatniego postu w ogóle nie rozumiem.
Na ale ten schemat da się przerobić na klasyczny który na pewno zadziała i to z pojedynczym uzwojeniem.
W drugim schemacie trzeba by było dodać rezystor który zamkną by drogę do minusa "baterii" dla prądy GND górnego stabilizatora. Na dodatek pozostaje problem powrotu prądu obciążenia górnego stabilizatora.
Więc jak widzisz obydwa schematy są do bani.
Dlatego zastosuj klasycznego schemat z 78XX i 79XX albo skorzystaj z ICL7660.
A twojego ostatniego postu w ogóle nie rozumiem.
- Załączniki
-
- stabilizator_203.png (1.44 KiB) Przejrzano 11494 razy