Witam!
Zrobiłem właśnie ładowarkę opisaną tutaj (z EdW 11/1999) jednak chciałem ją zmodyfikować na baterie o pojemności 2500mAh. Zgodnie z opisem wymieniłem rezystor R7 na mniejszy - 2,2k (tak 'na oko'). Prąd ładowania powinien wynosić więc około 250mA tymczasem niezależnie jaki rezystor nie wstawiłbym za R7 prąd wynosi około 2mA przy napięciu 1,6V.
Niestety nie bardzo rozumiem dlaczego się tak dzieje :/ Może źle zmierzyłem? Tzn mierzyłem prąd bez dołączonego obciążenia, bo sobie wymyśliłem, że przecież gdybym podłączył tam baterię to pomierzyłbym jej prąd zwarciowy a nie ładujący ;p
Problem z ładowarką NiCD/NiMH
Sprawdziłem wszystko jeszcze raz i w artykule jest błąd. Tzn. w końcowej tabelce podsumowującej potrzebne elementy podana jest wartość R7 4,7k podczas, gdy w tekście i na schemacie R7 ma mieć 4,7R - ta druga wartość jest prawidłowa.
Ciekawi mnie jeszcze jedno. Po wymienieniu R7 na prawidłowe 4,7R natężenie mierzone na zaciskach, pomiędzy którymi powinno podłączać się baterie wynosiło około 110 mA czyli mniej więcej zgadzało się z tym, jakie stało w tekście. Natomiast gdy podłączyłem amperomierz pomiędzy układ a baterię (1000mAh) to natężenie wynosiło około 30 mA. No i teraz jeśli wszystko dobrze rozumiem, żeby naładować baterię 1000mAh potrzeba prądu 0,1C czyli około 100mA (przez 14h). Tymczasem z podłączoną baterią mam ok. 30 mA - czyli nie naładuje się ona do pełna?
Ciekawi mnie jeszcze jedno. Po wymienieniu R7 na prawidłowe 4,7R natężenie mierzone na zaciskach, pomiędzy którymi powinno podłączać się baterie wynosiło około 110 mA czyli mniej więcej zgadzało się z tym, jakie stało w tekście. Natomiast gdy podłączyłem amperomierz pomiędzy układ a baterię (1000mAh) to natężenie wynosiło około 30 mA. No i teraz jeśli wszystko dobrze rozumiem, żeby naładować baterię 1000mAh potrzeba prądu 0,1C czyli około 100mA (przez 14h). Tymczasem z podłączoną baterią mam ok. 30 mA - czyli nie naładuje się ona do pełna?