Literatura

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
adriano26010
-

Literatura

Post autor: adriano26010 » 25 lis 2010, 16:51

Witam!!!
Jestem zaciekawiony elektroniką i chciałbym pogłębić swoją wiedzę o niej. A więc czy znacie jakieś książki dla kompletnie początkujących tzn. z nauką czytania schematów i podstawowymi zagadnieniami? Jeśli nie znacie książek to może jakieś strony internetowe ?
Z góry dziękuje za wypowiedzi

Goofy1991
-
Kontakt:

Post autor: Goofy1991 » 25 lis 2010, 18:01

a wiesz co to EdW ? :wink:
najlepiej wybierz się do jakiejś biblioteki i wypożycz sobie kilka numerów. Myślę, że idealny byłby dla Ciebie kurs "oślej łączki" czy też "elektronika dla nieelektroników" które ukazywały się w EdW. Na tej stronie też dużo znajdziesz w pdf'ach. Poczytaj sobie w EdW, w dziale listy co chwila ktoś pisze, że to EdW zawdzięcza swoją znajomość elektroniki. Tak było ze mną i Tobie też polecam.
Ewentualnie jakieś ciekawe książki poszukaj, myślę, że ten sklep coś sensownego oferuje.
pozdro

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 02 gru 2010, 21:34

Poszukaj Kolego w necie programu ''crococlip 2.0'' to coś bardzo dobrego jak na początek tu masz naukę budowania schematów i nie tylko bo także budowę i składanie układów zanim co kol wiek zbudujesz tak realistycznie możesz pouczyć się w tym programiku ja osobiście nie znam żadnego lepszego jak na początek jak 4 lata temu zaczynałem kumpel mi go polecił
myślę ze on jest dobry a jako teoria to rożnego rodzaju czasopisma np EDW są tam odpowiednie artykuły jednak najbardziej polecał bym ci elementarz elektroniki kiedyś można było taki kupić pod redakcja EDW to taka gazetka jak EDW tylko grubsza i w niej jest cała masa rzeczy po przeczytaniu których wiele spraw zrozumiesz na pewno jeszcze lepiej
a jak już będziesz się czuł pewniej polecam pomyśleć o płytce prototypowej z zestawem łączówek i będziesz mógł projekty realizować w rzeczywistości bez lutowania i skręcania kabelkami

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 02 gru 2010, 21:58

Polecam dwie pozycje z literatury:
1) "Wyprawy w świat elektroniki" P. Górecki
2) "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz. Układy" D. Nuhrmann

ODPOWIEDZ