Tyrystor zawsze przewodzi - ośla łączka

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
scdmb
-

Tyrystor zawsze przewodzi - ośla łączka

Post autor: scdmb » 07 sie 2010, 19:40

Dzień dobry,
wykonuję ćwiczenie z tyrystorem, korzystając z zestawu "Wyprawy w świat elektroniki". Ideą ćwiczenia jest wykonanie tyrystora z tranzystorów NPN i PNP, gdzie bazy tranzystorów są połączone z kolektorami tranzystorów przeciwległych. Zrobiłem układ taki, jaki jest napisany w podręczniku, tzn. po drodze do emitera tranzystora PNP jest dioda LED i rezystor 1k, a do bazy tranzystora NPN i kolektora PNP prowadzi przycisk i rezystor 10k. Jeśli podłączam do tego baterię 9V, to dioda LED od razu świeci, a w ćwiczeniu jest napisane, że powinna świecić dopiero po wciśnięciu przycisku. Próbowałem z kilkoma tranzystorami (w razie, gdyby któryś był zepsuty) i cały czas tak samo. W układ włożyłem normalny tyrystor zamiast dwóch tranzystorów i działało tak jak trzeba, tzn. zaświeciła się dioda LED dopiero po wciśnięciu przycisku i świeciła dalej po zwolnieniu. Dlaczego dioda LED się świeci od razu po podłączeniu układu do zasilania i co zrobić, by układ działał, tak jak należy?
Załączniki
schemat.PNG
schemat
schemat.PNG (634 Bajtów) Przejrzano 4463 razy

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 07 sie 2010, 23:08

A przeczytaj dokładnie opis do tej lekcji.
Szczególniej to :

"Jeśli jednak chcielibyśmy zbudować zastępczy tyrystor z dwóch tranzystorów, w celu uniknięcia niespodzianek trzeba będzie dodać elementy R1, R2 i C1 według rysunku15c. Tranzystory mają wielkie wzmocnienie i bez tych elementów układ byłby po prostu zbyt czuły."

Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj chętnie na nie odpowiem.

Alberto86
-
Kontakt:

Post autor: Alberto86 » 10 sie 2010, 10:19

Inna sprawa jest taka, że jak się wyzwoli tyrystor to będzie przewodził do momentu zaniku przepływu prądu. W tym przypadku dioda LED po wyzwoleniu będzie świeciła do wyłączenia zasilania układu. "Bramka" układu tyrystorowego wisi w powietrzu i dlatego byle zakłócenie wystarczy do wyzwolenia.

ODPOWIEDZ