Witam
Mam zamiar zrobic ten zasilacz: Zasilacz warsztatowy sterowany elektronicznie .
Chciałbym zwiększyć napięcie wyjściowe do 25 lub 30V.
Jest w ogóle taka możliwość? Jeżeli jest to proszę o pomoc.
Zasilacz warsztatowy
- lutownik
- Użytkownik
- Kontakt:
Szczerze to ja jakoś nie rozumiem tego układu, ale zdaje mi się że jakby kolega zamienił R33 na większy to wtedy będzie kolega miał wyższą górną granicę napięć wyjściowych, zdaje się że wtedy podniesie się dolna granica jak i skok z 0,06V na jakieś 0,15V, ale to są tylko moje przypuszczenia. Jak to nie pomoże to może warto by było pobawić się R3 i/lub R25. Miłego eksperymentowania 
Może troszkę odstąpię od problemu zawartego w pytaniu, ale uważam, że życie i tak jest wystarczająco skomplikowane i nie należy go mocniej komplikować. Z tego względu polecam standardową aplikację układu LM317 i z regulacją zwykłym potencjometrem - ale jak już zależy ci na jakimś wypasie, to możesz wstawić potencjometr, chociażby, 10-obrotowy
i regulacja napięcia będzie przyzwoicie precyzyjna
. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie.
Tutaj masz "oryginalny" schemat tego zasilacza w zakresie napięć 0-30V. Do zasilacza można dołączyć wstępny regulator tyrystorowy, aby zmniejszyć moc strat w zasilaczu. Schematy pochodzą z nieistniejącego już na rynku wydawniczym "Praktycznego Elektronika".
Lub zainteresować się ciekawszym rozwiązaniem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1464016.html . Przystosowany do regulacji z napięcia 0-5V.
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Tak się składa że mam prawie wszystkie elementy do zasilacza z pierwszego schematu, myślę że poeksperymentuje z nim trochę, może uda mi się zwiększyć napięcie wyjściowe do ok. 30V, a może nawet się jeszcze czegoś nauczę.
Jeżeli mi się nie uda to trudno za wiele nie stracę, więc wezmę się wtedy za zasilacz który podał kolega KrzysiekK.
Jeżeli coś z tego wyjdzie to na pewno napiszę.
Dzięki
Tak się składa że mam prawie wszystkie elementy do zasilacza z pierwszego schematu, myślę że poeksperymentuje z nim trochę, może uda mi się zwiększyć napięcie wyjściowe do ok. 30V, a może nawet się jeszcze czegoś nauczę.
Jeżeli mi się nie uda to trudno za wiele nie stracę, więc wezmę się wtedy za zasilacz który podał kolega KrzysiekK.
Jeżeli coś z tego wyjdzie to na pewno napiszę.
Dzięki