Przekaźnik sterowany pilotem
Przekaźnik sterowany pilotem
Witam
To mój pierwszy post na tym forum.
Zacząłem zabawę z elektroniką, jakieś tam podstawy już mam.(robiłem małe układziki z oślej łąćzki, mój brat jest elektronikiem, czytałem wasze czasopismo...)
Chodzi mi o z robienie takiego układu, żeby podpiąć go pod zapalniczke w samochodzie, i żeby sterować za pomocą pilota, wyjściem tego układu. Wyglądać ma to tak:
Wciskam na pilocie jakiś przycisk, układ przewodzi prąd, wciskam drugi raz, układ nie przewodzi. Wiecie o co mi chodzi?!
Szukałem na forum ale nie znalazłem. Może poleci mi ktoś jakiś poradnik(może już było jak to zrobić) albo coś typu ośla łączka, jak to zrobic??
Wiem, że muszę zapoznać się z kodem RC-5 itd...
z góry dzięki za pomoc.
To mój pierwszy post na tym forum.
Zacząłem zabawę z elektroniką, jakieś tam podstawy już mam.(robiłem małe układziki z oślej łąćzki, mój brat jest elektronikiem, czytałem wasze czasopismo...)
Chodzi mi o z robienie takiego układu, żeby podpiąć go pod zapalniczke w samochodzie, i żeby sterować za pomocą pilota, wyjściem tego układu. Wyglądać ma to tak:
Wciskam na pilocie jakiś przycisk, układ przewodzi prąd, wciskam drugi raz, układ nie przewodzi. Wiecie o co mi chodzi?!
Szukałem na forum ale nie znalazłem. Może poleci mi ktoś jakiś poradnik(może już było jak to zrobić) albo coś typu ośla łączka, jak to zrobic??
Wiem, że muszę zapoznać się z kodem RC-5 itd...
z góry dzięki za pomoc.
Dyskusja na podobny temat wlaśnie teraz toczy się w sąsiednim wątku więc daleko nie trzeba szukać. Za to doradzić coś ciężko bo każdy ma swoje upodobania i uprzedzenia a rozwiązań jest mnóstwo.
Proponuję tak jak nie raz już wspominano pozyskać gotowy uklad z bezprzewodowego dzwonka z supermarketu, tanie i dziala od razu
Proponuję tak jak nie raz już wspominano pozyskać gotowy uklad z bezprzewodowego dzwonka z supermarketu, tanie i dziala od razu
Najprościej ujmując chodzi o to żeby uniknąć konstruowania własnego nadajnika i odbiornika bo jeśli się nie ma z tym doświadczenia to można stracić dużo nerwów zanim poskłada się coś co działa. Bezprzewodowy dzwonek z supermarketu (bo tam chyba najczęściej występują) to gotowy, i co ważne działający, zestaw nadajnik - odbiornik - dzwonek. Jeśli wyeliminujemy zbędny dla nas dzwonek za małe pieniądze mamy jednokanałowy, jednokierunkowy nadajnik - w sam raz do twojego zastosowania.
Takie rozwiązanie oprócz zalet (cena, "gwarancja uruchomieniowa") ma też wady, układy mają dość duży rozrzut jeśli chodzi o wiele parametrów więc kilka kanałów (sensu stricto) albo duża ilość takich dzwonków w swoim zasięgu będzie z dużym prawdopodobieństwem na siebie wpływać (dzwonek będzie dzwonić też u sąsiada jeśli jest blisko). Bilans wychodzi jednak na plus jeśli nie mamy zbyt dużych wymagań. Jeszcze raz napiszę, jest tanio, bardzo prosto i układ kupiliśmy w sklepie więc przypadkowe zakłócanie czyjejś komunikacji mamy z głowy
Takie rozwiązanie oprócz zalet (cena, "gwarancja uruchomieniowa") ma też wady, układy mają dość duży rozrzut jeśli chodzi o wiele parametrów więc kilka kanałów (sensu stricto) albo duża ilość takich dzwonków w swoim zasięgu będzie z dużym prawdopodobieństwem na siebie wpływać (dzwonek będzie dzwonić też u sąsiada jeśli jest blisko). Bilans wychodzi jednak na plus jeśli nie mamy zbyt dużych wymagań. Jeszcze raz napiszę, jest tanio, bardzo prosto i układ kupiliśmy w sklepie więc przypadkowe zakłócanie czyjejś komunikacji mamy z głowy
Jeśli może to być realizowane dowolnym kodem IR, to sprawa jest dużo prostsza.maxxxior pisze:a w którymś wydaniu EdW był jakiś podobny projekt czy coś ??Mam dostęp do wszystkich numerów EdW
Odbiornik IR, obwód RC przedłużający czas trwania impulsu, bramki logiczne lub licznik, tranzystor sterujący przekaźnikiem.
Był w EdW taki projekt, dobre kilka lat temu. Sterownik oświetlenia ogrodowego, czy czegoś podobnego. Nadajnik wysyłał tylko nośną 36Khz, bez modulacji.
[ Dodano: 2010-03-20, 12:47 ]
Znalazłem coś: ,,Najprostsze Sdalne sterowanie''
AVT-2667 z czerwca 2003.
Wydaje mi się, że był jeszcze jakiś podobny, prosty projekt, ale nie znalazłem takiego.
napisz proszę o co dokładnie chodzi, co ma być włączane i wyłączane oraz w jakich warunkach "terenowych".
Pomysł z IR jest bardzo dobry, ograniczeniem jest w miarę bezpośrednia widoczność i fakt że bez kodowania (a do przy tym jest już niezbędny jest mikrokontroler) sterować (ale też i zakłócać) będzie mógł praktycznie każdy pilot od sprzętu RTV.
Kod RC-5 wykorzystuje częstotliwość nośną i "na niej" dopiero kodowane są sygnały. Gotowy odbiornik IR filtruje 36KHz i na wyjściu daje konkretny kod RC-5. Zinterpretowanie go jest już skomplikowane ale jeśli wystarczy sama jego obecność układ jest bardzo prosty.
Gdzieś widziałem takie zastosowanie do wyłącznika schodowego, ktoś wychodzi z pilotem od telewizora i zapala sobie światło
Pomysł z IR jest bardzo dobry, ograniczeniem jest w miarę bezpośrednia widoczność i fakt że bez kodowania (a do przy tym jest już niezbędny jest mikrokontroler) sterować (ale też i zakłócać) będzie mógł praktycznie każdy pilot od sprzętu RTV.
Kod RC-5 wykorzystuje częstotliwość nośną i "na niej" dopiero kodowane są sygnały. Gotowy odbiornik IR filtruje 36KHz i na wyjściu daje konkretny kod RC-5. Zinterpretowanie go jest już skomplikowane ale jeśli wystarczy sama jego obecność układ jest bardzo prosty.
Gdzieś widziałem takie zastosowanie do wyłącznika schodowego, ktoś wychodzi z pilotem od telewizora i zapala sobie światło
Najlepiej żebyś miał już ten dzwonek i wrzucił na forum dokładne zdjęcie płytki. Takie dzwonki zasilane są z sieci 230V jest więc tam pewnie przetwornica której koniec trzeba odnaleźć i tam wejść z własnym zasilaniem. Potem jeszcze wyjście, czyli pewnie coś w rodzaju głośnika, trzeba dostosować do włączanego urządzenia, do głowy przychodzi mi przerzutnik np. HCT74 i może jakiś tranzystor wcześniej.
Jeśli nie masz większych doświadczeń z elektroniką polecałbym Ci raczej opcję z pilotem podczerwieni, układ jest prostszy do zrobienia a przede wszystkim w dzwonku jest 230V i najprawdopodobniej będzie trzeba zmierzyć jakieś napięcie a to może być niebezpieczne. Jeśli nie robiłeś takich rzeczy wcześniej to nie poproszę Cię o to
Jeśli nie masz większych doświadczeń z elektroniką polecałbym Ci raczej opcję z pilotem podczerwieni, układ jest prostszy do zrobienia a przede wszystkim w dzwonku jest 230V i najprawdopodobniej będzie trzeba zmierzyć jakieś napięcie a to może być niebezpieczne. Jeśli nie robiłeś takich rzeczy wcześniej to nie poproszę Cię o to
Czy na pewno?maxxxior pisze:no przecież od początku mi o to chodzi.
Będziesz potrzebował odbiornika podczerwieni z filtrem 38KHz (jeśli układ ma reagować na kod RC-5), dalej kondensator (1µF albo mniej, trzeba dobrać doświadczalnie) jedną nogą do masy, rezystor (np. 1KΩ) i na wejście zegarowe przerzutnika (wejście połączone z zanegowanym wyjściem - dwójka licząca). Potem z któregoś wyjścia przerzutnika przez rezystor na bazę BC547 albo podobnego (emiter do masy). I tyle, na pierwszy rzut oka będzie działać