Czas rozładowania kondensatora przez bazę tranzystora

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
cooleyorz
-

Czas rozładowania kondensatora przez bazę tranzystora

Post autor: cooleyorz » 15 mar 2010, 19:02

Witam.

Mam układ, w którym tranzystor działa jako przełącznik. Po naciśnięciu przycisku kondensator ma rozładować się przez bazę tego tranzystora powodując przepływ impulsu przez złącze kolektor-emiter tranzystora. Mam jednak problem, gdyż kondensator elektrolityczny 100uF ma długi czas rozładowania przez bazę tranzystora. Czy jest jakiś sposób by ten czas skrócić?
Załączniki
uklad.PNG
Przycisk ze stykami NO NC steruje ładowaniem i rozładowaniem kondensatora.
uklad.PNG (977 Bajtów) Przejrzano 6445 razy

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 mar 2010, 19:20

Oczywiście że jest podłączyć to tak jak powinno to być zrobione. Złącza Baza-emiter nie można traktować jako diody.
Załączniki
C_off.JPG
Poeksperymentuj sobie z tym. RC wyznacza czas rozładowania.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 20:10 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 15 mar 2010, 19:38

można dać kondensator o mniejszej pojemności.

cooleyorz
-

Post autor: cooleyorz » 15 mar 2010, 19:43

Wiem, że mniejsza pojemność skutkuje lecz się pośpieszyłem i zakupiłem już sporo kondziołków 100uF.

@kayron, mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat? skoro takie wykorzystanie tranzystora jest błędne to w jaki sposób osiągnąć zamierzony cel? (czyli przepływ impulsu prądu tylko podczas rozładowania kondensatora)

[ Dodano: 2010-03-15, 20:54 ]
Ten schemat jest dobry, aczkolwiek oczekiwałem efektu, gdzie impuls prądu przebiegnie przez tranzystor w momencie wciśnięcia przycisku. Mój pierwotny projekt działał tak:

Kondensator naładowany, naciskamy przycisk, on się rozładowuje jednocześnie otwierając tranzystor (na czas rozładowania). Po rozładowaniu kondensatora tranzystor zostanie zatkany, a po zwolnieniu nacisku na przycisk kondensator znowu się naładuje i będzie gotowy "do pracy".

Do dyspozycji mam przycisk sterujący ze stykami NO (normalnie otwarte) i NC (normalnie zamknięte).

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 mar 2010, 22:28

No i układ tak działa. Po naciśnięciu przycisku, zwierają się styki i przez diodę kondensator szybko się ładuje, powodując otwarcie tranzystora. Po puszczeniu przycisku, kondensator rozładowuje się przez RC, oraz w bardzo niewielkim stopniu przez tranzystor. Natomiast jeżeli chcesz go rozładować bardzo szybko to daj bardzo małe RC lub zamiast niego diodę. Natomiast jak czas nadal jest dla ciebie za długi to wynika to z tego że nie uda ci się zamknąć i rozewrzeć styków w czasie krótszym niż 200ms (1/5sek). Natomiast jeżeli potrzebujesz naprawdę krótkiego impulsu spróbuj takiego czegoś.
A tak narysowany swich to nic innego jak przycisk NO.
Załączniki
C_szyb.JPG

cooleyorz
-

Post autor: cooleyorz » 16 mar 2010, 18:56

Dziękuję bardzo za okazany wkład :) Już sobie poradziłem z waszą pomocą.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ