Jabel J-94 Mini-pozytywka

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Jabel J-94 Mini-pozytywka

Post autor: Luminofor » 05 gru 2009, 1:51

Witam, złożyłem ten kit i działa, ale zastanawiam się czy dobrze wlutowałem tranzystor BC547B, bo na rysunku z http://jabel.com.pl/?,ww,118,, jest on zaokrągleniem w prawo,w instrukcji http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-094.pdf na schemacie montażowym też, ale ja wlutowałem zaokrągląną stroną w lewo, opierałem się o datasheeta BC547B i analizie schematu tego układu, kolektor idzie na minus głośnika,a emiter na (m.in.) nóżkę 3 ukł. scalonego.
Obrazek.
Czy dobrze go wlutowałem?

Czy ktoś montował ten kit? Bo u mnie cicho gra, a daję 3,3V.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 05 gru 2009, 11:40

Zamontuj zgodnie z datasheetem - patrząc na płaską stronę masz kolejno: C, B, E. Wygląda na to, że masz dobrze.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 05 gru 2009, 13:05

Czyli walnęli się w Jabelu na schemacie montażowym? Fotkę widzę tez źle zrobili?

Aha i co robi ten kondensator? Odsprzęga prąd stały z zasilania od zmiennego z głośnika?

Dzięki wielkie za pomoc!
Przylutowałem tranzystor i układ działa! I o wiele lepiej! Głośnik gra głośniej!
Czyli jednak był źle wlutowany tranzystor! Winę popełniłem ja, bo źle oceniłem perspektywę rozkładu końcówek tranzystora z tyłu opakowania kitu, jest tam rozkład nóżek w stylu:
Obrazek
myślałem, że perspektywa idzie z góry/dołu, a to idzie z boku i stąd całe zamieszanie!
A wtedy głośnik grał ciszej, bo jak mniemam, tranzystor pracuje to w obszarze pracy aktywnej, czyli złącze BE przewodzi, BC zatkane, i na głośniku było napięcie o ok. 07V mniejsze. Mam rację?

Ok już rozumiem, ale ponawiam pytanie co do kondensatora:
Aha i co robi ten kondensator? Odsprzęga prąd stały z zasilania od zmiennego z głośnika?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 05 gru 2009, 14:46

Schemat montażowy to widok od strony elementów a nie druku, więc ja tam błędu nie widzę.
A kondensator wspomaga baterie, by w czasie grania melodyjki prąd pobierany impulsowo nie powodował dużego spadku na rezystancji wewnętrznej baterii.

[ Dodano: 2009-12-05, 14:50 ]
A wtedy głośnik grał ciszej, bo jak mniemam, tranzystor pracuje to w obszarze pracy aktywnej, czyli złącze BE przewodzi, BC zatkane, i na głośniku było napięcie o ok. 07V mniejsze. Mam rację?
Nie, tranzystor będzie pracował w układzie inwersyjnym, czyli emiterem był kolektor a emiter kolektorem.
A w tym połączeniu tranzystor ma bardzo małe wzmocnienie prądowe.

pawcios123
Użytkownik

Post autor: pawcios123 » 09 gru 2009, 19:27

Ja montowałem, ale nie tak znów cicho to gra.

ODPOWIEDZ