Policyjny kogut

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 08 gru 2009, 17:35

Fox pisze:Ale "zasilić" to znaczy tylko zmasować każdy układ a napięcie zasilające weźmie się z diod, czy podłączyć styki zasilające oraz masy do baterii ??
nie chcę być bezczelny, ale kolego, bierzesz się za układy jak nie masz jakiegokolwiek pojęcia o tym, nie mówiąc już o zielonym pojęciu.

Awatar użytkownika
Fox
-

Post autor: Fox » 08 gru 2009, 21:35

Może i to się wydawać dziwne, ale napisałem na tym forum z kilku przyczyn:
1. Sam artykuł, dotyczy właśnie Elportalu
2. Jest to forum typowo przeznaczone do dyskusji na temat elektroniki, a nie modelarstwa figurkowego
3. Serwis nie powstał nie dziś i nie wczoraj, także są tutaj userzy, którzy znają się na takich "podstawach" - bo chyba migające diodki na popularnych timerach, to podstawa u elektronika :)

Postawiłem problem raczej jasno:
Znalazłem opis w internecie dotyczący mojego problemu, mimo poprawnego wykonania/zmontowania całości, nie chce działać. Poprosiłem o pomoc, gdzie mógłby wkraść się błąd, a dostałem tylko informacje (co niektórzy) dlaczego to i poco działa, a raczej dlaczego nie działa a powinno.

Sądziłem, że znajdę tutaj jakieś sensowne podpowiedzi (oczywiście wszystkich nie obwiniam), które pomogą mi w tym projekcie, który jest (zapewne) w jakimś czasopiśmie. Moim zdaniem, sam projektant powinien zabrać głos w tej dyskusji, ale nie jest to konieczne, gdy są inni tak samo obeznani w tym temacie...

Jeżeli chcecie się na mnie wyżyć, że nie znam podstaw, to proszę bardzo, ale zastanówcie się, czy to będzie właściwa reakcja wobec tego, który prosi o pomoc w rzeczach, które są dla niego niezrozumiałe.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 08 gru 2009, 21:42

Fox pisze:Jeżeli chcecie się na mnie wyżyć, że nie znam podstaw, to proszę bardzo
nikt nie będzie się na Tobie wyżywał, bo forum jak napisałeś jest od tego żeby sobie pomagać, ale chyba rozumiesz że coś takiego jak znajomość podłączenia układów do napięcia zasilania to nawet nie podstawa, to absolutne minimum. a Ty wyjeżdżasz z tekstami:
Fox pisze:Ale "zasilić" to znaczy tylko zmasować każdy układ a napięcie zasilające weźmie się z diod, czy podłączyć styki zasilające oraz masy do baterii ??
to chyba trochę niepoważne?
jak mamy Ci pomóc jak sam nie wiesz czy podłączyłeś te układy do zasilania?

Awatar użytkownika
Fox
-

Post autor: Fox » 08 gru 2009, 21:52

I zaraz pójdziemy na skargę do mamy...

Jeszcze raz.
Wg schematu w pdf, wszystko powinno już działać dawno temu, ale life is brutal.
Układ jest zmasowany tylko w jednym miejscu, w nóżkach 13 i 15 w układzie 4017 oraz ma tylko jedno dojście zasilania - przez diody led.
Z tego co rozumiem, powinienem po prostu podłączyć każdy z układów odpowiednio pod zasilanie oraz masę.
W takiej konfiguracji, jeden z układów miałby aż 3 wyjścia na masy i jedno zasilanie a drugi jedną masę i 3 zasilania (po jednym od diod oraz 3 - bezpośrednio do układu).
Jeżeli tak to am wyglądać, to zaraz się biorę do pracy, a jak nie, to proszę mnie poprawić :)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 08 gru 2009, 22:09

to ja jeszcze raz zapodam
timo66 pisze:U1 noga 7, a w U2 noga 8 do minusa zasilania
timo66 pisze:Noga 14 w U1 i 16 w U2 do plusa zasilania
a żeby było bardziej przejrzyście to dodam od siebie:

w liczniku 4017:
- nóżka 8 do masy
- nóżka 16 do plusa

natomiast w kostce 4001:
- nóżka 7 do masy
- nóżka 14 tejże kostki do plusa

uwierz że jaśniej się już nie da.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 08 gru 2009, 22:20

Fox pisze:Z tego co rozumiem, powinienem po prostu podłączyć każdy z układów odpowiednio pod zasilanie oraz masę.
Z reguły układy bez zasilania nie działają. Przede wszystkim musisz układom zapewnić zasilanie.

Swoją drogą skoro to Elektronika dla Wszystkich to powinny być te schematy rysowane inaczej ;) Powinien być zachowany układ wyprowadzeń tak jak jest w elementach bez zbędnych zamętów (tutaj bramki narysowane jako osobne elementy co początkujących gubi). No ale to tak przy okazji.

Awatar użytkownika
Fox
-

Post autor: Fox » 10 gru 2009, 0:18

Muszę was zmartwić...
Po podłączeniu zasilania do układów, jedna z diod świeci bardzo jasno (nóżka 4) a druga ledwo co (nóżka 3).
O miganiu można zapomnieć...

Jakieś inne pomysły, aby to ożywić??

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 10 gru 2009, 9:17

to ja może inaczej. nie wiem czy nam to pomoze, ale zrób jakieś naprawdę porządne fotki. od strony druku i od elementów. ale muszą to być naprawdę dobre zdjęcia.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 10 gru 2009, 15:27

Ja tam widzę brak połączenia na bramkach nogi 8 i9 są połączone ale 11 nie :idea: , dalej nie analizowałem

ps: jak lutujesz najpierw przygrzej z 2 sekundy pole lutownicze , a potem przykładasz cynę i ładnie się rozpływa i nic więcej nie grzej - masz trochę przegrzaną tą cynę - ale nie jest jeszcze aż tak że. Z czasem nabierzesz wprawy :wink:

Awatar użytkownika
Fox
-

Post autor: Fox » 13 gru 2009, 0:34

Przykro mi to mówić, ale do końca wysłania zdjęć mojego modelu zostało jeszcze kilka dni, a nam nadal nie udało się uruchomić układu...
Proszę, jeżeli ktoś się na tym zna, niech coś podpowie, aby ruszyło do przodu :)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 13 gru 2009, 0:49

Fox pisze:Proszę, jeżeli ktoś się na tym zna, niech coś podpowie, aby ruszyło do przodu :)
pomoglismy Ci najlepiej jak możemy. inaczj się nia da. reszta w Twoich rękach.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 13 gru 2009, 11:09

Fox pisze: ale do końca wysłania zdjęć mojego modelu zostało jeszcze kilka dni,
zostawię to bez komenta

Ja bym powiedział że wszyscy zabierający głos w tym temacie znają się na tym.

Dlaczego nie podasz więcej szczegółów, jak się układ zachowuje, jakie stany są na wyjściach, co się zmieniło jak połączyłeś 8,9 z nogą 11, czy nie masz zwarć, zimnych lutów :?: Jeśli chcesz uruchomić układ na odległość milcząc, to najlepiej zadzwonić do wrożnik na telefon- ona najwięcej Ci pomoże. :idea:

Awatar użytkownika
Fox
-

Post autor: Fox » 13 gru 2009, 14:01

No to jestem Wam winien przeprosiny, a zarazem trzeba pogratulować dobrego oka koledze timo66, że wypatrzył jedną nie przylutowaną część :)
Może to się wydawać głupie, ale to właśnie przez nią, całość nie chciała działać...

Ok, jak już wszystko działa, jest teraz problem co zrobić, aby na jednej stronie migało po 4 diody jasno i wyraźnie.
Aha, wymieniłem jeszcze kondensator na inny o mniejszej pojemności, co daje nieco częstsze błyski :)

Jeżeli ktoś chce, to mogę wykonać krótki filmik, jak wszystko działa.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 13 gru 2009, 14:04

Fox pisze:jest teraz problem co zrobić, aby na jednej stronie migało po 4 diody jasno i wyraźnie.
klucze tranzystorowe

ODPOWIEDZ