Wykrywanie zmiany napięcia zasilania

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kolux007
-

Wykrywanie zmiany napięcia zasilania

Post autor: kolux007 » 27 wrz 2009, 12:54

Witam. Jestem nowy, dopiero od niedawna zacząłem interesować się elektroniką, a już mam do zaprojektowania i wykonania pewien bardzo złożony układ (jak dla mnie). Problem jest następujący: Ustalam napięcie graniczne np 2 V. Układ mierzy napięcie jakie jest dostarczone na jednym z wejść, jeżeli napięcie dostarczane na wejściu układu jest powyżej wyznaczonej granicy to jest w tej postaci kierowane poza układ do odbiornika, a jeżeli jest poniżej wyznaczonej granicy (wcześniej ustalonej 2V) to do odbiornika przekazywane jest napięcie graniczne np 2V, a te poniżej wyznaczonej ignorowane. Czyli:
Ustalam napięcie graniczne np 2V:
1) Napięcie 5V --> z układu bez zmian przekazywane jest do odbiornika.
2) Napięcie 3V --> z układu bez zmian przekazywane jest do odbiornika.
3) Napięcie 1,5V --> z układu przekazywane jest do odbiornika 2V (napięcie graniczne)
4) Napięcie 1,1V --> z układu przekazywane jest do odbiornika 2V (napięcie graniczne)
5) Napięcie 2,5V --> z układu bez zmian przekazywane jest do odbiornika.
Niestety nie wiem jak wykonać taki układ... Proszę o pomoc. Z góry dziękuje wszystkim za zainteresowanie.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 27 wrz 2009, 14:20

nie wiem czy dobrze Cię zrozumiełem, ale wydaje mi się że potrzebujesz zastosować komparator który za pomocą tranzystora będzie sterował na przykład przekaźnikiem. wejście odwracające wzmacniacza operacyjnego podłączasz do dzielinika rezystorowego gdzie będziessz sobie ustalał wartość owego napięcia progowego, a na wejście nieodwracające podajesz mierzone napięcie. do tego dajesz dwa źródła napięcia. źródło napięcia progowego i jakieś wyższe napięcie które posłuży do ustalenia progu.

na wejściu odwracającym komparatora masz dzielnik składający się z rezystora i potencjometru, żeby można było sobie dobrać odpowiednie napięcie progowe. wszystko poniżej napięcia progowego nie będzie przekazywane, przekażnik nie będzie wysterowany i powien podać jakieś ustalone przez Ciebie napięcie, a wszystko powyżej będzie przekazywane bez zmian. jak chcesz to mogę CI to wyrysować.

Obrazek

jeśli chcesz żeby napięcie progowe było stabilizowane to zastosuj na przykład LM317.

kolux007
-

Post autor: kolux007 » 27 wrz 2009, 15:07

Właśnie o coś takiego mi chodziło, a do końca nie wiedziałem jak to ze sobą połączyć. Na razie bardzo D-Z-I-E-K-U-J-E za ukierunkowanie mnie.

Gotowy układ:
Obrazek

ODPOWIEDZ