Zabezpieczenia
Zabezpieczenia
Witam, mam do Was małą prośbę... Otóż chodzi mi o wyjaśnienie, na czym polegają zabezpieczenia pokazane na załączonych obrazkach. Na pierwszym, przed podłączeniem sygnału (wyjścia innego układu) do scalaka, domyślam się, że te diody zabezpieczają przed zbyt dużym napięciem na wejście bramki? A to drugie to... blokowanie napięciem? Proszę o wyjaśnienie
Dzięki z góry
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
rys.1 to nie tylko zabezpieczenie przez zbyt wysokim napieciem na wejsciu bramki, (7+0,7V), ale również też i przed ujemnym (-0,7V) (dioda do masy) , ponieważ na wejscie podawany jest sygnał analogowy
rys.2 ponieważ podczas przerzuti bramka pobiera prąd impulsowy, napięcie zasilania moze sie obnizyć, a tak prąd pobirerany jest z najbliższego kondensatora przy scalaku.
rys.2 ponieważ podczas przerzuti bramka pobiera prąd impulsowy, napięcie zasilania moze sie obnizyć, a tak prąd pobirerany jest z najbliższego kondensatora przy scalaku.
bo ten "duży" czyli 100u jest niejako baterią - kiedy układ pobiera prąd to w tym czasie ten kondensator jest takim jakby zapasem energii a ten mały - 100n tłumi tzw. szpilki związane z wysoką częstotliwością pracy układów oraz impulsowym charakterem pracy układów cyfrowych. mam nadzieję że jakoś to zrozumiesz... btw to są podstawy więc zachęcam do lektury np ośla łączka Piotra Góreckiego czy wyprawy w świat elektroniki