Kit MK139

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kosa
-

Kit MK139

Post autor: kosa » 08 kwie 2009, 15:29

Witam serdecznie wszystkich,

Mam zamiar złożyć sobię kit MK139, tu jest schemat kitu. Zamierzam jednak podłączyć go pod oświetlenie pokoju - jedna żarówka 60W (nie energooszczędna). I tu mam dylemat z przeźnikiem SRU-12VDC-SD-C, tu nota katalogowa.
Otóż jest on na (obwód roboczy) 15A, 125VAC i czy mogę go podłączyć pod 230V (u mnie poniżej 220V) na zasadzie doboru mocy, tzn. P=15A*125V=7,5A*230V :?: A żarówka pobiera mnie niż 1A.

Szukałem dziś po sklepach odpowiedniego przekaźnika, ale nie znalazłem (są na 230V, ale roztawem nóżem nie pasują)...

Na załączonym obrazku mam napisane, obok żarówki, 24V/3A (DC) czyli daje nam to 72W, to, mając na uwadzę moc jaką można obciążyć przekaźnik, żarówka 60W nie powinna spalić styków przekaźnika. No i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę ścieżki na płytce, ale to też po względem mocy, więc nie powinno nastąpić spięcie czy stopienie ścieżek...

I jeszcze mała prośba, czy mógłby mi ktoś pomóc jak odczytywać parametry pracy przekaźników na podstawie tego przekaźnika (co znaczy to 'TV"?), bo mam z tym mały problem. Które parametry określają obwód sterowania, a które obwód roboczy?
U na moim przekaźniku jest jeszcze pionowa kreska. Czy ona coś znaczy?
Dokładnie wygląda to tak:
15A 125VAC | 10A 240VDC
10A 28VDC | 10A 28VDC (kreska jest ciągła, tzn. jedna)
SRU - 12VDC - SD - C

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 08 kwie 2009, 21:10

kosa pisze:15A 125VAC | 10A 240VDC
Maksymalny prąd 10A przy napięciu sieciowym (nie więcej jak 240V, zmiennego ! ) lub 15A przy napięciu amerykańskim (też zmiennym).
kosa pisze:10A 28VDC | 10A 28VDC
Maksymalny prąd 10A przy napięciu zasilania 28V napięcia stałego. Ważne jest, aby nie pomylić tych napięć, bo przy napięci stałym może występować wypalanie styków poprzez ładowanie pojemności.
kosa pisze:SRU - 12VDC - SD - C
Standardowe napięcie polaryzujące cewkę, przy którym mamy pewność załączenia styków (czyli sterowanie przekaźnikiem).

Uważam, że przekaźnik 15A 125V może dostać przebicia między stykami, jednak nie nastąpi to natychmiast po przekroczeniu napięcia znamionowego. Natomiast przy tak małej mocy obciążenia przekaźnik może spokojnie pracować przy napięciu 230V.

kosa
-

Post autor: kosa » 08 kwie 2009, 21:22

Dzięki wielkie, to już rozróżniam parametry pracy przekaźnika (sterowania i robocze). :smile:
M@rek pisze:Maksymalny prąd 10A przy napięciu sieciowym (nie więcej jak 240V, zmiennego ! )
:?: Ale tam jest napisane 10A 240VDC :?:
Właśnie to mnie zastanawia (stąd też zamieszanie w głowie mam), że jest podane 10A przy 240VDC i 10A dla 28VDC, to nie lepiej napisać raz, że 10A przy 240VDC :?:
Dobrze spisałem, na pewno się nie pomyliłem, a nawet teraz jeszcze sprawdzilem, jest napisane jak wyżej.

No właśnie, a może jest błąd w druku i powinno być 240VAC zamiast 240VDC, czyli mam odpowiedni przekaźnik, zgadza się :?:

Dzięki za zaintersowanie się tematem.

Złożę i dam znać czy dym nie poszedl :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2009, 10:31 przez kosa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 08 kwie 2009, 22:07

Przekaźniki są zwykle opisywane tak, jak pisałem.
Możliwe, że napięcie maksymalne 240V jest napięciem chwilowym, a nie skutecznym. Oznacza to tyle, że nie powinieneś przekroczyć napięcia 240V, a w sieci może wystąpić 230*√2, czyli ponad 300V.
Jednak nie martw się, możesz wziąć inny przekaźnik, przykleić go bokiem do płytki i odpowiednio przylutować kabelki od niego do płytki. Należy przy tym pamiętać o odpowiedniej obudowie i staranności, bo kable będą pod napięciem (sieciowym).

kosa
-

Post autor: kosa » 19 kwie 2009, 20:30

Przylutowalem elementy do płytki. Nie zamontowałem jeszcze, ponieważ układnie jest w pelni sprawny. Na pierwsze klaśnięcie zapalają się obie diody, przekaźnik się ustawia i już tak zostaje. Nie reaguje na dalsze sygnały dźwiękowe. Odłączam zasilanie, wtedy przekaźnik 'puszcza' (oczywiste).

Doszedł kolejny sprzęt do naprawy :razz:

ODPOWIEDZ