Prostownik do ładowania akumulatorów
Prostownik do ładowania akumulatorów
Witam. Zamierzam zrobić prostownik do ładowania akumulatorów LINK
I tu mam pytanie. Czy ten prostownik nadawałby się do ładowania aku. w skuterze.(12V) ??
I czy np trafo 18V/2A było by dobre ?
I tu mam pytanie. Czy ten prostownik nadawałby się do ładowania aku. w skuterze.(12V) ??
I czy np trafo 18V/2A było by dobre ?
Ja mam trafo toroid 100W z halogenów z dowiniętym uzwojeniem na 16V [ takie napięcie zmierzyłem przy 4A ] Prąd pobierany zależy od stopnia rozładowania akku , a ściślej biorąc od rezystancji wewnętrznej akku + rezystor szeregowy. W moim przypadku gdy podłączam prostownik pod akku , przy napięci akku około 12,5V to ładuje prądem 5A [ z rezystorem szeregowym 0,1R] .Taki prąd utrzymuje się około 5min , potem spada tak na 2-3A przez około 30min i zaczyna " kluczować " aż osiągnie 13,8V i się wyłącza . Można powiedzieć ze za godzinę mam naładowany akku w 90% - pojemność 72AH
No powiedzmy że powinien wystarczyć , ale i tak w praktyce wszystko się okaże czy będzie pasował . Co do mocy to lepiej z zapasem podejść i myślę ze 10W to takie minimum , nie będzie problemu z chłodzeniem . Fakt że u mnie płynie średnio 5A przez rezystor 0,1R to paczka rezystorów - w sumie 20W poradzi się zagrzać do 70-80st. przy pasywnym chłodzeniu.