[CPLD][logicmaster] AVT2875 - problem z testem przekaźnika

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
sven
-

[CPLD][logicmaster] AVT2875 - problem z testem przekaźnika

Post autor: sven » 05 lis 2008, 23:05

Witam serdecznie,
Zlutowałem sobie płytkę logicmaster do kursu w EdW, zaprogramowałem programem testowym i działają prawie wszystkie elementy, za wyjątkiem przekaźnika:
po wciśnięciu S3 przekaźnik zaskakuje i pozostaje w tym stanie do momentu wyłączenia zasilania.
Pomierzyłem napięcie na bazie T5 sprawa - przedstawia się następująco:
w momencie wciśnięcia S3, na odpowiedniej nóżce CPLD (tej która łączy się z bazą T5 za pośrednictwem R31) pojawia się napięcie ok. 3,3V. I ten stan pozostaje na niej do wyłączenia zasilania, sporadycznie obserwowałem, że przekaźnik wyłącza się samoczynnie - niestety nie udało mi się ustalić z czym jest to powiązane.

Proszę was o pomoc w odnalezieniu błędu, lub potwierdzenie
, że jest to normalny objaw - że tak właśnie ma być. :wink:

Dziękuję,
Sven

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 05 lis 2008, 23:12

Jeśli sprawdził Kolega wszystkie połączenie i elementy i są sprawne to może to być problem z samym układem CPLD. W tekscie opisującym płytkę testową znajdziesz stosowne uwagi. U mnie przekaźnik działa zgodnie z opisem autora.

sven
-

Post autor: sven » 05 lis 2008, 23:20

Okazało się, że źle wlutowałem rezystor R17. Po poprawieniu wszystko zaczęło działać.

Dziękuję za pomoc!

ODPOWIEDZ