Z mierzeniem własnych napięc tu nie ma problemu, gdyż jak napisałem wcześniej bede mierzył napięcie i prąd zasilacza zasilanego innym trafem niż mierniki. Użyje też dwuch kostek icl7660. Niewiem jeszcze tylko jednego: czy oba te mierniki mogąbyć zasilane z jednego uzwojenia i przez jeden mostek i stabilizator, czy każdu miernik potrzebuje osobnego uzwojenia.
I jeszcze takie jedno pytanko. Czy ktoś wie jaki prąd pobiera jeden taki miernik z zaświeconymi samymi ósemkami?
Woltomierz i amperomierz
Nie mam pojęcia jaki miałeś schemat ale mi działały 4 mierniki w podwójnym zasilaczy (pomiar napięcia i prądu dla 2 wyjśc ) wszystko na wspólnej masie z zasilaczem i pokazywało prawde więc nie wiem
ale jedno jest pewne własne napięcia ICL7107 może mierzyć w nocie jest przerywana linia pomiędzy masą a IN LO
i takie połączenie jest jak najbardziej poprawne
ale jedno jest pewne własne napięcia ICL7107 może mierzyć w nocie jest przerywana linia pomiędzy masą a IN LO
Niestety, dalej powtarzam, że w podstawowej aplikacji zarówno ICL7106 jak i ICL7107 nie da się mierzyć napięcie, którym te układy są zasilane. Oba w końcu różnią się tylko rodzajem obsługiwanego wyświetlacza - albo LED albo LCD. Do pomiaru własnego napięcia stosuje się specjalne rozwiązania z układami separującymi. Zresztą bodajże na Elportalu można w PDF-ie ściągnąć dużo informacji o tych kostkach.