Maszynka do robienia waty
Maszynka do robienia waty
Witam, chce zrobic maszynke do waty cukrowej jak w tym linku. I mam pytanie czy to musi być taki silniczek krokowy (czy to sie tak nazywa?) czy moze być wiatraczek od komputera i zasilany z transformatora?? Na pewno sie nie spali wiatraczek bo kiedys probowalem transformatorem i sie krecil, ale pytanie czy wiatraczek nie bedzie za wolny dla waty??
kilos_kw, krokowy ma zwykle 5 wyprowadzeń i najlepiej byłoby nim sterować za pomocą mikrokontrolera.
Do tego celu nadaje się zwykły "magnetofonowy" silniczek i baterie, choćby paluszki
.
Co do wiatraczka to zależy pod ile wolt go podłączysz bo jeżeli włączysz wiatraczek na 12v pod 5v to nie uzyskasz zadowalających rezultatów.
Do tego celu nadaje się zwykły "magnetofonowy" silniczek i baterie, choćby paluszki
Co do wiatraczka to zależy pod ile wolt go podłączysz bo jeżeli włączysz wiatraczek na 12v pod 5v to nie uzyskasz zadowalających rezultatów.
Na tym filmiku jest użyty zwykły silnik DC (prądu stałego). Taki silnik możesz wymontować z każdej zabawki. Lub kupić w sklepie elektronicznym (u mnie to koszty od 4-20zł).
Co do wiatraczka to nie był bym taki pewny ponieważ nie ma on takiej siły. Zasilanie z transformatora jak najbardziej możesz użyć. Tak jak wyżej pisałem, nie opłaca się robić tego z wiatraczka. Już lepiej rozmontować jakąś starą zabawkę. Pozdrawiam Laik
Co do wiatraczka to nie był bym taki pewny ponieważ nie ma on takiej siły. Zasilanie z transformatora jak najbardziej możesz użyć. Tak jak wyżej pisałem, nie opłaca się robić tego z wiatraczka. Już lepiej rozmontować jakąś starą zabawkę. Pozdrawiam Laik
-
ZbeeGin