Położenie rezystora
Położenie rezystora
Witam serdecznie. Oglądając różne płytki drukowane zauważyłem na nich, że niektóre rezystory są ustawione poziomo względem płytki (większość), a niektóre pionowo. Słyszałem, że jest to związane z cyrkulacją powietrza rezystora. Skąd mam wiedzieć który rezystor powinien być ustawiony pionowo, a który poziomo. Czy jest jakiś wzór pozwalający to wyliczyć. A może nie ma znaczenia jak leży rezystor na płytce drukowanej. 
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
W rezystorach małej mocy (mam na myśli tutaj standardowe rezystory 0,25W) nie ma potrzeby przejmować się cyrkulacją powietrza. Nie wydziela się z nich taka moc aby wymagały one szczególnej uwagi. W rezystorach o większych mocach istotnie montuje się je pionowo- lub czasem kilkanaście milimetrów nad powierzchnią PCB- w celu zapewnienia lepszego chłodzenia oraz zaoszczędzenia miejsca na płytce.
Zwłaszcza w małych komercyjnych urządzeniach elementy pakowane są pionowo zmniejszając do minimum wymiary płytki. W hobbysytcznych konstrukcja stosuję się taki zabieg dość rzadko choćby dlatego że płytki nie wyglądają ładnie z"sterczącymi" rezystorami.
Zwłaszcza w małych komercyjnych urządzeniach elementy pakowane są pionowo zmniejszając do minimum wymiary płytki. W hobbysytcznych konstrukcja stosuję się taki zabieg dość rzadko choćby dlatego że płytki nie wyglądają ładnie z"sterczącymi" rezystorami.
Dzięki wielkie, a jak policzyć kiedy rezystor ma być pionowo położony względem płytki?gwozdex pisze:W rezystorach małej mocy (mam na myśli tutaj standardowe rezystory 0,25W) nie ma potrzeby przejmować się cyrkulacją powietrza. Nie wydziela się z nich taka moc aby wymagały one szczególnej uwagi. W rezystorach o większych mocach istotnie montuje się je pionowo- lub czasem kilkanaście milimetrów nad powierzchnią PCB- w celu zapewnienia lepszego chłodzenia oraz zaoszczędzenia miejsca na płytce.
-
ZbeeGin
Zdroworozsądkowo - potrzeba zwartej płytki, rezystory są w pionie... potrzeba poprowadzić wiele ścieżek - rezystory "kładzie się" i lokuje się ścieżki pod nimi.To po czym poznać, że ten dany rezystor powinien być zamontowany pionowo, skoro nie można tego policzyć.
Wystarczy chwilę przeanalizować dowolny schemat wraz z płytką, pomyśleć - i w zasadzie można się domyślić, o co chodziło osobie projektującej...
Po prostu jeśli wiesz, że dany rezystor dużej mocy będzie pracował przy maksymalnej mocy jaką może wydzielić to lepiej mu ułatwić oddawanie ciepła. Tym bardziej, jeśli układ będzie pracował długotrwale, albo znajduje się w pobliżu czułych elementów (tranzystory, diody, czy kondensatory) to lepiej go umieścić kilka(naście) milimetrów nad płytką.
-
ZbeeGin
A skąd wiesz, że z Tą dziewczyną będzie ci dobrze (w życiu, w (...) itd) skoro też nie mozna tego policzyć.Neutron pisze:To po czym poznać, że ten dany rezystor powinien być zamontowany pionowo, skoro nie można tego policzyć.
Zaczyna to przypominać dywagacje o "morderstwie kotka za pomocą młotka"...