000andrzej pisze:to-mashek - a dlaczego chcesz robić 6 zasilaczy?
Albo montujesz nam na forum wypuchę, albo rzeczywiście totalnie się nie znasz.
000andrzej pisze:
[ Dodano: 2008-04-06, 18:29 ]
Halo - tomaszek - żyjesz? Nie obrażaj się - każdy kiedys zaczynał. Ale jeśli to nie wypucha to daj nam trochę poznać Twój tok myślenia, abyśmy mogli Ci pomóc.
Chciałbym jak najtaniej zasilić możliwie jak największą liczbę wyświetlaczy 5 segmentowych o wymiarach segmentów około 15cm*7,5cm.Kompletnie nie mam pojęcia jaki może być ich maksymalny pobór prądu(6 wyświetlaczy razem).
Znalazłem zasilacz 5V/2A.Czy można go przerobić jakoś aby dawał napięcie wyjściowe 12V:?:Jak zmieni się wtedy pobór prądu maksymalny z tego zasilacza i czy starczy do zasilenia 6-ciu wyświetlaczy
(domyślam się,że można by zmienić odpowiednio ilość zwojów w transformatorze ale w której jego części i jak to zrobić ostrożnie,żeby niczego nie zniszczyć-dostęp jest ograniczony)
zdjęcie przykładowego wyświetlacza:
Tournament Display
zdjęcia zasilacza BSA-16-105A :
dane techniczne
wnętrze 1
wnętrze 2
wnętrze 3
Jestem nieobeznany w temacie
Mogę dodać,że rozmontowałem także zasilacz do Nokii 3,7V/355mA i tam musiałbym zmniejszyć ilość uzwojeń pierwotnych o odpowiednią ilość razy ,żeby z 3,7V na wyjściu zrobić 12V ale maksymalny pobór prąd na pewno nie wystarczy do więcej niż jednego wyświetlacza.