próbuję złożyć zasilacz 5V taki jak na tym obrazku Schemat zasilacza i niestety nie mogę nic zdziałać
Problem z zasilaczem 5V (konstrukcją)
-
elvismichal
- -
Problem z zasilaczem 5V (konstrukcją)
Witam,
próbuję złożyć zasilacz 5V taki jak na tym obrazku Schemat zasilacza i niestety nie mogę nic zdziałać
. Zdaje mi się, że połączenia na płytce mam zrobione dobrze i że może problemem jest transformator. Na uzwojeniu pierwotnym mam 230 V, natomiast jak mierzę napięcie na wtórnym to wychodzą mi jakieś przypadkowe liczby, a powinno wyjść coś koło 9 V bodajże. Na zdjęciu pokazane jest, jak trafo podłączam do sieci i jak później mierzę napięcie wtórne. Trafo (na zdjęciu jest rezystor pomiędzy wyprowadzeniami). Proszę o w miarę jasne wytłumaczenie gdzie może leżeć problem, tak prostymi słowami, bo jestem mocno początkujący
. Jakbym coś napisał mało jasno to pytajcie.
A jesteś pewien, że wyprowadzenia do których zapiąłeś miernik to uzwojenie wtórne?elvismichal pisze:natomiast jak mierzę napięcie na wtórnym to wychodzą mi jakieś przypadkowe liczby, a powinno wyjść coś koło 9 V bodajże.
I że jedno z nich to na przykład nie jest uzwojenie ekranujące lub końcówka "wisząca w powietrzu"
Upewnij się jaki użyty przez Ciebie transformator ma rozkład wyprowadzeń,
a tak na przyszłość...dobrze jest pisząc takiego posta podać typ transformatora.
Jest też szansa, że transformator na przerwę w uzwojeniu wtórnym i na mierniku widzisz
przypadkowo indukowane śmieci...
ps.
mam nadzieję, że multimetr ustawiony masz na pomiar napięcia AC...
-
elvismichal
- -
sprawdź zwykłym omomierzem uzwojenie wtórne (zmierz po prostu jego rezystancje)
tak samo z pierwotnym - dla pewności.
Jeśli miernik wskaże pomiar, nieważne nawet jaki, to uzwojenia transformatora są ok i nie ma w nich przerwy.
Jeszcze tak małym druczkiem pod spodem...
Rezystancja uzwojenia pierwotnego powinna być większa od rezystancji uzwojenia wtórnego... (uzwojenie wtórne jest nawijane grubszym drutem), to też sprawdź czy się zgadza.
tak samo z pierwotnym - dla pewności.
Jeśli miernik wskaże pomiar, nieważne nawet jaki, to uzwojenia transformatora są ok i nie ma w nich przerwy.
Jeszcze tak małym druczkiem pod spodem...
Rezystancja uzwojenia pierwotnego powinna być większa od rezystancji uzwojenia wtórnego... (uzwojenie wtórne jest nawijane grubszym drutem), to też sprawdź czy się zgadza.
-
elvismichal
- -