Witam. Złożyłem nie dawno właśnie taki układzik:
http://www.elektroda.net/wizualne/schem ... 4kanal.gif
z takiego artykułu:
http://www.elektroda.net/wizualne/ilium ... kanal.html
Zdecydowałem się go zrealizować ponieważ w schemacie nie ma transformatora, który podwyższa cenę takiego układu. Z tych czterech kanałów działa tak naprawdę tylko 3. Jedna żarówka (kanał nr 1) świeci się cały czas. Trzy pozostałe kanały działają dobrze.
Mam tylko jeden problem. Rezystor R8 grzeje mi się bardzo szybko. Po krótkim czasie działanie układu czuje, że się pali.
Mógłby ktoś poradzić jak to wyeliminować? Proszę!!
Iluminofonia czterokanałowa
-
ZbeeGin
Re: Iluminofonia czterokanałowa
Moim zdaniem mały kilku watowy transformatorek lub nawet "jakiś" zasilacz wtyczkowy (np. od zużytej latarki ładowanej z sieci) nie wpłynie znacząco na koszt wykonania tej iluminofonii, a za to znacząco podniesie poziom bezpieczeństwa tego urządzenia.rozibest pisze: Zdecydowałem się go zrealizować ponieważ w schemacie nie ma transformatora, który podwyższa cenę takiego układu.
Ten kompletny układ zasilania beztransformatorowego z kondensatorem to jak dokładnie wygląda?? Na czym polega??ZbeeGin pisze:Jak już zasilać układ z sieci elektrycznej to zamiast rezystora+diody dać kompletny układ zasilania beztransformatorowego z kondensatorem.
[ Dodano: 2007-11-01, 19:58 ]
Na forum elektrody poszperałem i znalazłem posta gdzie ktoś napisał:
"Układ jest ma niebezpieczny sposób zasilania, dołączcie diodę Zenera ok 33V/1W między kondensator C5 a masę (Anoda do dodatniej okładziny, Katoda do ujemnej)"
Co myślicie o takim rozwiązaniu??
Ja rozumiem, że chodzi o to że mam tą diodę Zenera podłączyć równolegle do kondensatora.
Zdecydowałem się kupić inny rezystor 33k/2W (wymiarami większy) i zapodałem w miejsce R1 i R8. Było lepiej. Jednak po jakimś czasie tez się grzały i włożyłem zamiast jednego rezystora dwa takie same połączone szeregowo (2X33v/2W). Jest już dobrze.
Kupiłem też diodę Zenera 33V/1W i podłączyłem równolegle do kondensatora ("Anoda do dodatniej okładziny, Katoda do ujemnej"), ale też szybko ją usunąłem, bo żarówy już nie świeciły. Nie wiem jak ją podłączyć, aby trochę podnieść bezpieczeństwo układu.
Mam jeszcze jedno ostatnie pytanie.
Kanał 3 kiepsko błyska. Potencjometry mam na maximum. Wie ktoś, czy możliwe jest ulepszenie jego pracy??
Kanał 2 błyska się najmocniej, a zaraz po nim kanał 4(aż razi w oczy Very Happy). Tylko ten nr 3 jest jakiś niemrawy.
Za jakie dźwięki odpowiadają poszczególne kanały??
Dziękuje za pomoc. Pozdrowienia.
Kupiłem też diodę Zenera 33V/1W i podłączyłem równolegle do kondensatora ("Anoda do dodatniej okładziny, Katoda do ujemnej"), ale też szybko ją usunąłem, bo żarówy już nie świeciły. Nie wiem jak ją podłączyć, aby trochę podnieść bezpieczeństwo układu.
Mam jeszcze jedno ostatnie pytanie.
Kanał 3 kiepsko błyska. Potencjometry mam na maximum. Wie ktoś, czy możliwe jest ulepszenie jego pracy??
Kanał 2 błyska się najmocniej, a zaraz po nim kanał 4(aż razi w oczy Very Happy). Tylko ten nr 3 jest jakiś niemrawy.
Za jakie dźwięki odpowiadają poszczególne kanały??
Dziękuje za pomoc. Pozdrowienia.