Pomocy! Wyświetlacz 7-segmentowy projekt

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Tomek_LG
-

Pomocy! Wyświetlacz 7-segmentowy projekt

Post autor: Tomek_LG » 29 paź 2007, 18:57

Mam za zadanie na laborke z Techniki Cyfrowej wyświetlić jednocześnie dwa różne znaki na wyświetlaczach 7-segmentowych. Mam do dyspozycji układy scalone TTL (nie 7475 i 7447), diody, kondensatory i rezystory różnego rodzaju. Musze najpierw to zaprojektować a jutro zrealizować to na przyrządzie przeznaczonym do testowania układów elektronicznych i na płycie łączeniowej.Jak sie za to zabrać?? Z góry dzięki za pomoc.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 29 paź 2007, 19:01

multipleksuj i sprawa powinna by załatwiona.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 paź 2007, 19:30

Tomek_LG pisze:Mam za zadanie na laborke z Techniki Cyfrowej wyświetlić jednocześnie dwa różne znaki na wyświetlaczach 7-segmentowych
wybacz ,ale niedokonca to rozumiem . Chodzi Ci o zapalenie dwuch segmentów , czy dwuch cyfr na dwuch osobnych wyświetlaczach ??

Tomek_LG
-

Post autor: Tomek_LG » 29 paź 2007, 20:07

niekoniecznie cyfr obojętnie co ale żeby sie wyświetliły w tym samym momencie na dwóch różnych wyświetlaczach segmentowych. W zestawie mam moduł wyświetlaczy 7-segmentowych a w nim dwa wskaźniki 7-segmentowe o wspólnej katodzie i jeden dekoder (CD4511B) Segmenty są połączone równolegle do odpowiednich wyjść dekodera (a,b,c,d,e,f,g,p)

[ Dodano: 2007-10-29, 20:13 ]
jeszcze mam informacje : "Aby na wskaźniku równocześnie wyświetlić dwa znaki należy zaprojektować i połączyć ukłąd dynamicznego wyświetlania, który zapewni synchroniczne podawanie znaku (cyfry) w kodzie BCD na wejścia dekodera i równicześnie uaktywnienieodpowiedniego wskaźnikapoprzez podanie 0 na jedną z katod." Dodam że moduł ma 4 wejścia

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 29 paź 2007, 21:40

jeszcze mam informacje : "Aby na wskaźniku równocześnie wyświetlić dwa znaki należy zaprojektować i połączyć ukłąd dynamicznego wyświetlania, który zapewni synchroniczne podawanie znaku (cyfry) w kodzie BCD na wejścia dekodera i równicześnie uaktywnienieodpowiedniego wskaźnikapoprzez podanie 0 na jedną z katod." Dodam że moduł ma 4 wejścia
Z tego opisu wynika że jednak chodzi o wyświetlanie multipleksowe. Ściągnij sobie notę katalogową układu CD4553 - tam jest przykładowy schemat sterowania nawet do sześciu wyświetlaczy, na zaledwie czterech układach scalonych. Zasada sterowania multipleksowego jest taka iż liczników jest tyle ile ma być cyfr - wyświetlaczy np. cztery. Dekoder siedmiosegmentowy jest jednak tylko jeden. Liczniki podłączone są odpowiednio do dekodera za pomocą multiplekserów, które w danym momencie do dekodera podłączają pierwszy licznik i pierwszy wyświetlacz siedmiosegmentowy, potem drugi i kolejne, i tak w koło. Odbywa się to szybko co najmniej z częstotliwością kilkadziesiąt Hz tak, że na wyświetlaczu widać świecenie wszystkich cyfr a nie jednej. Ma to tę zaletę, iż trzeba mniej przewodów łączących dekoder z wyświetlaczami, a także nieco mniejszy pobór prądu. Więcej na ten temat znajdziesz w książce Pana Piotra Góreckiego "Układy Cyfrowe - pierwsze kroki" lub w podanej wcześniej nocie aplikacyjnej układu 4553.

Tomek_LG
-

Post autor: Tomek_LG » 29 paź 2007, 22:18

Wielkie dzięki uratowałeś mi skure :) powinienem to zrozumieć

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 29 paź 2007, 23:19

Dodam jeszcze tylko iż przy sterowaniu multipleksowym wyświetlacze od strony segmentów a-g są połączone równolegle, a włączane są od strony wspólnej elektrody, anody lub katody w zależności od rodzaju wyświetlacza.

ODPOWIEDZ