Zmiana biegunowosci.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Laik
Użytkownik

Zmiana biegunowosci.

Post autor: Laik » 22 paź 2007, 14:15

Witam. Przeprowadzam symulacje działania układu do zmieniania biegunowości w silniku DC. Nie wiem dlaczego przy zmianie dopływu prądu do cewki układ nagle ulega spaleniu. Wie ktoś co może być nie tak ?? (daje schemat w załączniku)

Ps. Przeprowadzam symulacje w Crocodile Clips. Zna ktos może lepszy program do tego ??

Pozdrowionka i dzięki wszystkim za pomoc :)
Załączniki
uklad.JPG
uklad.JPG (6.01 KiB) Przejrzano 9574 razy

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 22 paź 2007, 14:50

Byc moze niezbyt sie przyjrzalem, ale schemat jest dla mnie nieczytelny :oops:
Istnieje jednak pewna specyficzna wlasnosc silnikow (jakichkolwiek zreszta). Silnik to uzwojenie, uzwojenie to cewka i tu sie klania prawo jakies tam, ktore mowi mniej wiecej: "prad w cewce nie moze zmieniac sie skokiem". Oznacza to, ze w momencie przelaczania biegunowosci, prad nie plynie juz w danym kierunku, ale wlasciwosci cewki "staraja" sie podtrzymac ten przeplyw pradu i powstaje BARDZO WYSOKIE NAPIECIE, ktore uszkadza uzyte elementy. Jak wspomnialem, schemat nie do konca do mnie przemawia, wiec nie podam Ci niestety gotowej recepty...
Problem mozna opisac rowniez matemataycznie, jezeli przemawiaja do Ciebie wzorki, to Twoj problem da sie opisac takim:
ξ=L*di/dt
gdzie:
ξ - sem (po ludzku: napiecie samoindukcji)
L - indukcyjnosc cewki
di - zmiana pradu
dt - zmiana czasu
Przyklad:
U = 1MV (mega Volt !!!), gdy wylaczasz prad 1A plynacy w cewce o indukcyjnowsci 1H w czasie 1us.

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 22 paź 2007, 15:05

Dlaczego schemat jest nie czytelny ?? I co zrobic aby naprawić ten blad ??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 22 paź 2007, 16:40

Schemat jest jak najbardziej poprawny. A to spalenie to pewnie widzimisie tego programu...

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 22 paź 2007, 17:58

Spalenie czegokolwiek zależy w tym przypadku od programu ustaw niższe napięcie zasilające a wszystko będzie ok. Napięcie zasilania jest za wysokie dlatego przekaźnik wybucha. Mam ten sam program i dla początkujących jest bardo dobry i na szybkości można wiele układów sprawdzić :)

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 22 paź 2007, 19:08

Może cewka przekaźnika się pali spróbuj ją zasilic z 5V , albo przez rezystor ok.500 Ω .

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 22 paź 2007, 19:15

alaris pisze:ale schemat jest dla mnie nieczytelny
Może dasz mi jakaś rade jak to poprawić?? Jestem początkujący.
ZbeeGin pisze:A to spalenie to pewnie widzimisie tego programu
Teoria alaris'a o tym prawie jest moim zdaniem bardziej pasująca od błędu programu. Dlaczego ? Oto błąd jaki sie wyświetla:
The peak voltage was 8,2986e+006V.
The maximum rating is 400V
Gutek pisze:Może cewka przekaźnika się pali spróbuj ją zasilic z 5V , albo przez rezystor ok.500 Ω .
Zrobiłem jak mówisz i nic to nie dalo nadal te same bledy.

Może jeszcze jakies propozycje ??
Jaki jeszcze jest program do symulacji układu ?? Bo CC już mi nie wystarcza. Pozdrawiam

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 22 paź 2007, 20:16

Wstaw równolegle do cewki diodę, anodę w stronę masy.

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 22 paź 2007, 22:29

Ja bym spojrzał na problem nieco inaczej.Chodzi o sam silnik.

Silnik składa się z korpusu w którym nawinięte jest uzwojenie(potocznie zwane stojanem-nie rusza sie) oraz z wirnika(czyli masy wirującej też wyposażonej w uzwojenia.)

Gdy silnik zasilimy i zacznie się kręcić, to w zasilone uzwojenia(stojana) indukują pole magnetyczne dzięki czemu wirnik się zaczyna obracać w zmiennym polu magnetycznym. W uzwojeniach wirnika też powstają prądy.

NIE MOżNA TAK SOBIE NAGLE ZMIENIć KIERUNKU WIROWANIA!!.

Gdy tak robimy to powstają olbrzymie siły które powodują niszczenie uzwojeń.Silnik trzeba najpierw zatrzymać a później dopiero kazać mu ruszać się w drugą stronę.Każdy silnik, który ma się obracać w lewo ma "przełącznik" lewo, ZERO, prawo.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 23 paź 2007, 11:36

Działa napięcie zasilania dałem 5V plus dioda zabezpieczająca równolegle do przekaźnika. Pozdrawiam
Załączniki
silnik.JPG

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 23 paź 2007, 14:04

samson a to co joon zaprojektowal myslisz bedzie dobrym rozwiazaniem czy nie ?? Jak nie to prosze o jakies info jak to zrobic. Pilnie potrzebuje stworzyc taki uklad

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 23 paź 2007, 18:10

joon pisze:Działa
Oczywiscie, że będzie działać. Przecież wg schematu wszystko jest oki. Ale jednak dalej bym się upierał przy fakcie zatrzymania silnika lub mocnym zwolnieniu go, zanim zmieni się kierunek obrotów.

Jakiej mocy jest ten silnik?

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 25 paź 2007, 15:08

Max 12V (lub moze nawet 6V) zalezy jaki znajde.

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 25 paź 2007, 18:21

samson pisze:Jakiej mocy jest ten silnik?
Pytam o moc a nie o napięcie zasilające.

Poprostu szkoda go spalić przy tak agresywnym przełączaniu.Mam nadzieje, że tak sie nie stanie.

Laik
Użytkownik

Post autor: Laik » 25 paź 2007, 19:59

mocy nie znam bo jest tylko wybite na nim 12V Wykrecilem go z Wideo

ODPOWIEDZ