Liniały pomiarowe optoelektroniczne POMOCY

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
jonny1234
-

Liniały pomiarowe optoelektroniczne POMOCY

Post autor: jonny1234 » 23 wrz 2007, 15:55

Witam! Od niedawna zaczołem sie interesować automatyką przemysłową. Czy mógłby mi ktoś przybliżyć zasadę działania liniałów pomiarowych optoelektronicznych i transmitancję, nigdzie nie mogę tego znaleźć? A może ktoś wie gdzie to znaleźć na necie to prosiłbym o linka bo ja znalazłem tylko dystrybutora :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 22 paź 2007, 7:35

Jeśli chodzi o automatykę i wszystko, co z nią związane polecam dwie strony:

automatyka.pl
i
automatykaOnline

Drugi adres jest nieco bardziej "edukacyjny". Poza tymi adresami każdy praktycznie producent aparatury posiada na swej stronie część z teorią działania oraz z przykładami.

Jeśli chodzi zaś o liniały. Są to urządzenia, które w swoim wnętrzu mają elementy zamieniające odległość na sygnał elektryczny lub cyfrowy. Optyczny liniał posiada najczęściej coś w rodzaju kodowanej szyny i transoptora. Ale więcej znajdziesz w podanych linkach i u producentów. Wystarczy na stronie wpisać hasło "liniał" i wejść na strony dostawców, które zostaną wyświetlone :-)

Powodzenia!

ODPOWIEDZ