Praca z czujnikami ultradźwiękowymi

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Mikan
-

Praca z czujnikami ultradźwiękowymi

Post autor: Mikan » 02 paź 2007, 18:15

Witam!
Mam pytanie odnośnie czujników ultradźwiękowych. Chciałbym wykonać dalmierz (do robota mini sumo), lecz brakuje mi podstawowej wiedzy na temat pracy w/w czujników. Na razie wiem, że aby nadać sygnał, muszę podać na nadajnik sygnał o f=40kHz, planuje wykonać to przy pomocy układu NE555. Lecz czy to wystarczy? Również nie wiem co otrzymam na wyjściu odbiornika ultradźwięków. Czy zmierzona odległość będzie proporcjonalna do napięcia i w jaki sposób zinterpretować te dane w mikrokontrolerze?
Proszę o pomoc ;)

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 02 paź 2007, 18:18

Mikan pisze:Czy zmierzona odległość będzie proporcjonalna do napięcia i w jaki sposób zinterpretować te dane w mikrokontrolerze?
Będzie proporcjonalna do czasu między nadaniem impulsu a jego odebraniem. Z wzoru na prędkość wyliczasz droge.

Mikan
-

Post autor: Mikan » 02 paź 2007, 18:48

No tak :oops: , proste rozwiązanie problemu, dzięki ;)

Prosiłbym jeszcze o odpowiedź na pytanie odnośnie samej budowy nadajnika/odbiornika.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 02 paź 2007, 19:00

Może to będzie pomocne: http://www.edw.com.pl/pdf/K19/79_13.pdf

Mikan
-

Post autor: Mikan » 02 paź 2007, 20:04

Czytałem ten artykuł, i to on wzbudził u mnie wątpliwości.

Moje wyobrażenie na temat nadawania sygnału wygląda tak: generator impulsów sterujących -> impulsy sterujące są przerabiane na odpowiednią częstotliwość -> nadajnik ultradź.
Dobrze myślę? :roll:

ODPOWIEDZ