chodzi o układzik 8-mio nóżkowy LM741.
Zajmuje sie elektroniką od nie dawna i jestem zupełnie zielony.
Pozatym ostatnio w sklepie zamiast tranzystora BC 547 dostałem BC 237 czy to zamiennik czy ktos sie pomylił?
Jak sprawdzidz układ scalony
Ze sprawdzeniem jakiegokolwiek układu scalonego to nie taka prosta sprawa. Układy scalone mają to do siebie iż w swojej strukturze zawierają wiele (nawet tysięcy i milionów) tranzystorów. Te mniej skomplikowane mogą mieć kilkadziesiąt tranzystorów w swojej strukturze. Więc nie da się go sprawdzić np. omomierzem jak tranzystor. Do niektórych rodzajów układów scalonych można zbudować sobie odpowiedni tester, gdzie po umieszczeniu go w podstawce układ jest sprawdzany czy prawidłowo działa. Niekiedy można sprawdzić "podejrzany" układ scalony zamieniając go na nowy, ale nie jest to najlepsza metoda. Z takim układem współpracują inne elementy i jeśli będą one uszkodzone nowy układ także może ulec uszkodzeniu. Co do tranzystorów obydwa mają tą samą polaryzację NPN więc w wielu zastosowaniach mogą być stosowane zamiennie. Chyba że jest to jakiś szczególnie wymagający układ elektroniczny.
Jak sprawdzidz układ scalony
Nie wiem czy czujnik przebytej drogi w oplu astrze to wymagajacy układ,ale po wymianie tranzystora który był uszkodzony i kondensatora elektrolita(tranzystor z tą róznicą o której pisałem)komputer auta po dwóch dniach ciszy znowu wypluł bład.
Dzieki za podpowiedz ,pozdrawiam
Dzieki za podpowiedz ,pozdrawiam
Wiem już o co chodzi z tym LM741 błąd nr 24 w Oplu Astrze - znalazłem to na stronie:
http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/qa.html - opis jest w punkcie 131 - zalecają tam wymianę układu LM741. Może jednak tranzystor wymienić na oryginalny BC547 i przy okazji sprawdzić czy ten BC237 czy nie uległ ponownemu uszkodzeniu. Proponuję przeczytać opis z podanej strony i wymienić także LM741 to nie powinien być duży koszt.
http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/qa.html - opis jest w punkcie 131 - zalecają tam wymianę układu LM741. Może jednak tranzystor wymienić na oryginalny BC547 i przy okazji sprawdzić czy ten BC237 czy nie uległ ponownemu uszkodzeniu. Proponuję przeczytać opis z podanej strony i wymienić także LM741 to nie powinien być duży koszt.
Czy tranzystor BC547 nie steruje jakąś cewką. Wtedy konieczna jest przy tej cewce zwykła dioda prostownicza. Jeśli jej nie ma lub jest uszkodzona uszkodzeniu ulegnie tranzystor nią sterujący. Diody i rezystory a także fotodiodę można sprawdzić omomierzem. Nawet takim najtańszym za około 20 zł (cały multimetr elektroniczny). Zwykłe diody i fotodioda powinny przewodzić prąd w jedną stroną, z tym iż parametry fotodiody powinny zmieniać się pod wpływem światła. W przypadku rezystorów trzeba odczytać ich wartość z kodów paskowych na ich obudowie i porównać ze wskazaniami omomierza. Elementy te najlepiej sprawdzać po wylutowaniu z układu. Pomiar ich na płytce może być obarczony błędem lub znacznie zafałszowany przez inne elementy będące podłączone do sprawdzanego elementu.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2007, 7:09 przez KrzysiekK, łącznie zmieniany 1 raz.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Zgadza się- elementy najlepiej wylutowywać przy ich sprawdzaniu- wystarczy nawet jedna "noga'' wisząca w powietrzu ( dotyczy to rezystorów i kondensatorów- transystory trzeba wylutowac całe). Dodatkowo pamiętaj o tym, ze najlepiej jesli badany kondensator jest rozładowany- ja spaliłem sobie juz jeden miernik pojemności tym ze badałem naładowany kondensator.Pozdrawiam!