Witam!
Wykonałem prosty zasilacz (taki jak w załączniku liniami ciągłymi). Chciałem dołożyć do niego ograniczenie prądowe. Przeszukałem trochę internet i postanowiłem zrobić je tak jak w załączniku(liniami przerywanymi). Czyli wzmacniacz operacyjny w roli komparatora porównuje napięcie odniesienia do spadku napięcia na boczniku, i jeśli prąd będzie za duży, to dodatkowy tranzystor zmniejszy prąd bazy tranzystora regulującego napięcie.
Mój problem tkwi w boczniku. Najprościej by było go połączyć między cały układ a masę, ale wtedy mierzył by prąd całego zasilacza, i obciążenia do niego podłączonego. Dodatkowo napięcie odniesienia względem masy zmieniało by się w zależności od poboru prądu. Wiec bocznik trzeba umiejscowić albo miedzy emiterem tranzystora i wyjścia zasilacza(R1), albo między głównym zasilaniem, a kolektorem tranzystora regulacyjnego(R0).
Próbowałem łączyć do takich boczników wzmacniacze operacyjne w konfiguracji wzmacniacza odejmującego, ale to nie chce działać tzn. napięcie jest nie jest proporcjonalne do prądu.
Więc proszę o pomoc w sposobie pomiaru prądu w tym układzie.
Pozdrawiam Yakuza
Zasilacz i ograniczenie prądowe
Twój układ można by zmodyfikować w sposób poniższy, ale tu uwaga na typ zastosowanych wzmacniaczy operacyjnych (konstrukcja wejść) i na nieliniowość tranzystorów. Namalowałem ten schemat żeby ci pokazać mniej więcej idę pomiaru prądu i między jakimi potencjałami należy porównywać wartości zadane z występującymi na wyjściu. Za jakiś czas przedstawię zmodyfikowany schemat, chyba że ktoś jeszcze wypowie się w tym temacie (uwagi jak najbardziej wskazane
)
Ostatnio zmieniony 27 cze 2007, 20:04 przez GAVRON, łącznie zmieniany 1 raz.
Można tak bez dodatkowego tranzystora
Gdzie U1A od powiada za prąd a U2A za napięcie.
Albo można też tak ja w tym zasilaczu, chodź w sumie to jest to samo
co na schemacie który dołączyłem.
http://electronics-lab.com/projects/pow ... index.html
Gdzie U1A od powiada za prąd a U2A za napięcie.
Albo można też tak ja w tym zasilaczu, chodź w sumie to jest to samo
co na schemacie który dołączyłem.
http://electronics-lab.com/projects/pow ... index.html
Zmodyfikowany schemat, o którym pisałem wcześniej.
Pierwszym schemat z tranzystorem nie będzie spełniał swojej roli ze względu na zamienienie wejść wzmacniacza 2. Wzrost napięcia na (-) proporcjonalnego do prądu spowodowałby zatkanie a nie przewodzenie tranzystora Q2, a taki stan był by pożądany przy stabilizacji prądu. W związku z powyższym pierwszy schemat usuwam.
Pierwszym schemat z tranzystorem nie będzie spełniał swojej roli ze względu na zamienienie wejść wzmacniacza 2. Wzrost napięcia na (-) proporcjonalnego do prądu spowodowałby zatkanie a nie przewodzenie tranzystora Q2, a taki stan był by pożądany przy stabilizacji prądu. W związku z powyższym pierwszy schemat usuwam.