Witam. Jak zrobic taki wlacznik ktory automatycznie by sie wlaczal przy poruszeniu danego elemetu ?? Pozdrawiam.
Ps. Chodzi mi tu o dużą czułość
Wykrywanie ruchu
wow no to , to ciężka sprawa ,bo musiał by być jakiś element w samochodzie który wyłapywal by drgania samochodu .Najprościej to chyba jakis długi przedmiot np, ołówek ,albo coś podobnego zawieszony na sznurku w samochodzie no i do tego najlepiej wykonane laserach bariery świetlne ]Laik pisze:Ruch samochodu chce gdy ktos kopnie np pilka w samochod wlaczy sie klakson.
ale tu jest hak , mianowicie : drgania moze wywołac przejeżdzajaca ciężarowka i co wtedy
Pozdrawim
A po co te bariery laserowe do ołówka? Nie lepiej owinąć go sreberkiem (
) i zawiesić w rurce metalowej? Wystarczy wykryć zwarcie. Kiedyś gdzieś widziałem też ciekawy patent, ze sprężynką przylutowaną do membrany piezo. Od wstrząsu sprężynka zaczynała drgać i jakiś układ wykrywał oscylacje napięcia z piezo.
Do tego celu sa specjalne czujniki przyspieszenia typu MEMS wykrywajace przyspieszenie i/lub drgania. Daja na wyjsciu napiecie proporcjonalne do sily dzialajacej na samochod. W przypadku uderzenia pilki w samochod powstaja drgania, ktore zostana zerejestrowane przez czujnik. Czujniki te to np. ADXL311, ADXL322, ADXL320 (np. www.alfine.com.pl)
hehe też by tak można było zrobić tylko że jak bedzie duże "drganie" to się może odksztaucic , ale tak sie zastanawiam poco kompliować sobie tak życie , bo niewieże że ktoś specjalnie uderza piłką o autoc4r0 pisze:A po co te bariery laserowe do ołówka? Nie lepiej owinąć go sreberkiem ( ) i zawiesić w rurce metalowej?
No nie wiem, moim zdaniem jak to umieścisz w miejscu gdzie nic tego nie zgniecie to możesz wjechać w ścianę przy 50km/h i nic się nie odkształcitimo66 pisze:hehe też by tak można było zrobić tylko że jak bedzie duże "drganie" to się może odksztaucicc4r0 pisze:A po co te bariery laserowe do ołówka? Nie lepiej owinąć go sreberkiem ( ) i zawiesić w rurce metalowej?