DMA w mikrokontrolerach dsPIC

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
ziobroo
-
Kontakt:

DMA w mikrokontrolerach dsPIC

Post autor: ziobroo » 11 lis 2006, 23:29

Witam
Chciałbym połączyć mikrokontroler dsPIC (dla przykładu dsPIC33F) z przetwornikiem A/C. Przetwornik może być nawet tylko 8-bitowy, ale transfer musi być rzędu 10MSPS. Wyczytałem, że te dsPIC-e z serii 33 działają z prędkością 40 MIPSów. Wyczytałem także w specyfikacji, że jest możliwych 8 różnych kanałów DMA (w tabeli Peripherals with DMA są wymienione min. takie reczy: UART1, UART2, timer2, timer3, ECAN1, ECAN2, Capture1, Capture2, SPI1, SPI2)
Rozumiem, że do DMA nie mogę się podłączyć równolegle tak?? Nie wiem jaka jest maksymalna prędkość zapisu takich próbek 8-bitowych do wew. pamięci DMA RAM?
Bo przecież 40MIPS-ów prędkości mikrokontrolera nie znaczy, że dam radę przesyłać dane z prędkością 40MSPS?? Będzie przesyłał 1 bit danych przez DMA z jednym taktem dsPIC-a?? Dobrze myślę? No i przetwornik z wyjściem równoległym odpada tak?? Z jakim wtedy najlepiej?? Czy może inne rozwiązania proponujecie?

ODPOWIEDZ