Prostownik szczytowy jedno pytanko

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Bartek
-

Prostownik szczytowy jedno pytanko

Post autor: Bartek » 18 paź 2006, 18:10

Mam tu taki(w załączniku) schemacik prostego prostownika szczytowego(aktywnego), mam taki problem ,że nie wiem co zrobić, aby kondensator po zmianie amplitydy detektowanego sygnału mógł się rozładować i zmenić wartosć nap. wyjściowego, bo na razie jak jest sygnał np. o amplitudzie 1V, która później spada do 0.5V to na wyjściu jest cały czas 1V, co zrobić ,żeby kondensator mógł się rozładować ?
Załączniki
pszczyt.rar
(8.17 KiB) Pobrany 536 razy

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 18 paź 2006, 18:33

Kondensator w takiej sytuacji musiałby się rozładować, spróbuj może włączyć równolegle z nim rezystor rzędu 10-tek kΩ do np. 10MegΩ. Może to poskutkuje.

Bartek
-

Post autor: Bartek » 18 paź 2006, 19:39

Próbowałem tak jak mówisz, ale wtedy wartość szczytowa dosyć długo się ustala i niezbyt dokładnie niestety ;/ lub w ogóle jakieś "kwiatki" wychodzą, zastanawiałem się czy kondensatora nie daloby się rozładować jakimś rezystorem wpiętym w sprzeżenie zwrotne ?

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 19 paź 2006, 9:32

a skąd układ ma wiedzieć czy to 0,5V to amplituda czy zbocze sygnału zmiennego? nie da się pogodzić tych dwóch rzeczy ze sobą, niestety... Możesz kombinować z komparatorem

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 19 paź 2006, 22:12

Zauważyłem po twoim schemacie, że używasz PSpice (wersja studencka). Więc postanowiłem trochę po symulować i zobacz, co mi wyszło (w załączniku).
Jeżeli chodzi o moje zdanie to nie mam co do swojego układu zastrzeżeń (lecz kilka uwag) i do sposobu testowania zachowania na skok napięcia też nie. Podejrzewam że, jak byś połączył 2 źródła VSIN w takiej konfiguracji jak ja i przełączał wejście układu po pewnym czasie z jednego na drugie źródło to twój układ też by działał i wiedział byś co jest nie tak w razie czego, ale postanowiłem co nie co zmienić w nim i powiem teraz jakie mam uwagi (do swojego modelu).
Generalnie moim zdaniem to takie układziki analogowe sprawdzają się (na pewno) do prostowania przebiegów zmiennych w czasie okresowo, losowych nie zawsze lub wcale, więc dlatego dałem funkcję sinus testująca układ. Mogłem dać śmiało prostokąt, lub trójkąt, ale z tym to jest w Pspice trochę roboty, a VSIN szybko się konfiguruję ponadto wartość szczytowa dla sinusa to jego amplituda a wartość skuteczna to amplituda/pierw 2, co generalnie powinni wiedzieć wszyscy (już trochę doświadczeni) i ewentualnie umieć wychwycić to na wykresach jeżeli by się coś nie zgadzało.

Teraz, jeżeli chodzi o elementy układu to tak jak myślałem kondensator nie rozładowywał się lub robił to bardzo wolno (zbyt wolno żeby się o tym przekonać), więc należy mu w tym pomóc poprzez włączenie rezystora rozładowującego o wartości, która pozwoli na w miarę szybkie rozładowanie, ale nie taką żeby na wyjściu była za duża składowa przemienna. Dlatego też celowo w moim modelu, użyłem analizy parametrycznej w funkcji R12 żeby widzieć jak się zmienia sygnał wyjściowy pod wpływem doboru tego R-a.
Teraz jeszcze jedno, układzik ten nie będzie działał prawidłowo w nieskończenie dużym paśmie częstotliwości (ale mogę się mylić), miernik dołączony do wyjścia układu może zacząć nas oszukiwać więc dobór elementów C i R12 powinno być w jakiś sposób uzależnione od nam pasującego pasma w którym ma układ chodzić.
Mam nadzieję że, trochę pomogłem i przepraszam od razu jeżeli coś namieszałem, ale to tak z głowy bez opierania się litraturą. :wink:

PS.
Był bym zapomniał symulacje w moim modelu wykonałem dla częstotliwości 50Hz (T=20ms) krok całkowania (Step Ceiling) dobrałem na 1ms bo przy automatycznym nie wychodzą zadawalające przebiegi.
Załączniki
Pszczytowy.zip
(6.88 KiB) Pobrany 467 razy
Pszczytowy.gif
(10 KiB) Pobrany 5336 razy

Bartek
-

Post autor: Bartek » 20 paź 2006, 14:06

Dziękuję za zainteresowanie i fatygę, zaraz wrzucę schemacik do mojego spica i go sobie przystosuję ;), tak apropos to ten prostownik bedzie mi potrzeby do generatora sinusa(w pasmie akustycznym), albo powiem o co dokładnie chodzi, moze wtedy będziesz mi w stanie pomóc w aplikacji tego prostownika, w załączniku jest schemat generatora RC wykorzystujący prostownik aktywny(żeby zmniejszyć zniekształcenia), mimo to harmonicznych i tak jest sporo(może coś źle ustawiam w opcjach analizy), być może układ jest też w ogóle źle zarpojektowany(na 90% jestem pewien ,że coś jest nie tak z napięciem sterującym rezystancją Rds), prosiłbym o jakąś wskazówkę ;)
Załączniki
wiengen.rar
(40.8 KiB) Pobrany 476 razy

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 22 paź 2006, 23:06

Jak masz możliwość to prześlij mi swój model w PSpice, ale najlepiej przed tym skasuj z folderu w którym masz zapisane wszystkie pliki, plik z rozszerzeniem .DAT. Zawarte są w nim wyniki symulacji, których nie będę potrzebował, bo w momencie liczenia modelu, w moim komputerze zostanie on nadpisany, ale za to potrafi zajmować nawet paręset MB zależnie od przeprowadzanych obliczeń.

Bartek
-

Post autor: Bartek » 24 paź 2006, 19:47

Ok wyślę, ale jednak najpierw sam jeszcze troszkę pokombinuję ,dzięki za ofertę pomocy :-).

ODPOWIEDZ