Prosty układ świetlny 3 x LED

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
jamnik89pl
-

Prosty układ świetlny 3 x LED

Post autor: jamnik89pl » 21 paź 2006, 20:08

Witam, chciał bym zrobić bardzo prosty układ świetlny (najlepiej na 9V) z trzech diód LED. Chciał bym by diody zapalały sie jedna po drugiej z conajmniej 1s opóźnieniem ,a na końcu świeciły się wszystkie razem. Mój nauczyciel elektroniki mówił kiedys żę jako opóżniacz można użyć układu RC, ale czy można użyc to w tym wypadku (chciałbym by układ nie zawierał tranzystorów czy CMOs'ów itp.)? Jeżeli byłby ktoś na tyle miły i mógł by mi narysować schemat ideowy, Lub wytłumaczyc (dokładnie).
Ostatnio zmieniony 22 paź 2006, 16:08 przez jamnik89pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 21 paź 2006, 20:39

Propozycja układowa wydaję się ciekawa, jednak obawiam się, że byłoby trudno zrobić to bez użycia elementów aktywnych (wystarczyłyby tranzystory), ponieważ same układy RC (w tym wypadku całkujące) chyba nie umożliwią uzyskania takich wzajemnych zależności czasowych. Można teoretycznie spróbować odpowiednio wykorzystać do tego celu napięcia przewodzenia diod (a dokładniej ich charakterystyki), jednak byłoby to trudne i niezbyt dobre. Dlaczego nie chcesz wykorzystać tranzystorów? Acha, bardzo ważne: czy diody, zaświecając się po kolei, mają na chwilę gasnąć, a potem się zaświecić wzystkie naraz, czy stopniowo "doświecać"-najpierw włącza się pierwsza, świeci się , potem dołącza się druga itd. Opisz dokładnie o co chodzi, postaram się coś wykombinować.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 21 paź 2006, 21:29

Witam na Forum, jamnik89pl

Jednakże - poproszę wpierw o usunięcie kilku błędów i literówek...

Co do tematu - same elementy RC niestety nie wystarczą... Najlepiej byłoby to zrobić na CMOS-ach właśnie...
Od jakiegoś czasu w EdW jest cykl "Elektronika dla nieElektroników" - tam znalazłbyś kilka interesujących układów...

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 21 paź 2006, 21:35

A czy nie wystarczyłyby tranzystory? Może byłoby nawet łatwiej, niż na CMOS-ach(analogowo).

jamnik89pl
-

Post autor: jamnik89pl » 22 paź 2006, 16:11

1. porawiłem literówki (sorki za błędy).
2. Bez tranzystorów i CMOS-ów gdyż nie posiadam takich, a najbliższy sklep jest ponad 30 KM odemnie.
3. LED-y mają się stopniowo "doświecać".
4. Skoro układ RC nie pozwoli na taki efekt to może być ewentualnie na tranzystorach.
5. Aha najlepiej gdyby ktoś podał mi schemat już dzis poniewaz musze wytrawić płytkę na jutro na lekcje a nie chcę robic płytki bez celu (do niczego). Z góry wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 22 paź 2006, 19:03

Niestety, obawiam się, że nie zdążę już dziś podać Ci schematu. Właśnie włączyłem komputer, a godzinę wcześniej dowiedziałem się, że jutro mam 2-godzinny sprawdzian z matmy, oraz kartkówkę z chemii. Zacząłem już nawet projektować układzik, ale nie zdążę go dokończyć (nie mam w ogóle czasu-tylko tyle, ile piszę ten post). Podam Ci jeszcze parę wskazówek: po pierwsze, układy całkujące RC trzeba zastosować na bazach tranzystorów i zrobić to w ten sposób, żeby po włączeniu zasilania ładował się kondensator pierwszego stopnia. Gdy 1. traznzystor się otworzy, ma zacząć ładować się układ RC stopnia drugiego, itd. Gdy otworzy się trzeci tranzystor ( i tym samym zaświeci się trzecia dioda LED), układ powinien się "wyzerować" (by kondenastory były rozładowane) i cykl ma się ropzpocząć od początku. Po drugie, stałe czasowe trzeba tak dobrać, by tranzystory otwierały się po 1-1.5 s (czyli gdy nap. na kondziorku przekroczy 0,7V). Rozładowanie układu można zrealizować poprzez zwarcie kondensatorów do masy, np. przez tranzystory, które otworzą się sekundę po otwarciu ostatniego tranzystora. Mam nadzieję, że mój opis coś Ci pomoże... Naprawdę nie mam czasu na nic kompletnie, więc nie zdążyłem "doprojektować układu", nie mówiąc już o przetestowaniu. Jak już coś zrobisz, to napisz. Życzę powodzenia i pozdrawiam
przemotronik

PS. zastosuj w RC kondenasatory elektrolityczne i rezystory o wartościach rzędu kiloomów (mogłyby być nawet jednocześnie rezsytorami bazowymi tranzystorów).

jamnik89pl
-

Post autor: jamnik89pl » 23 paź 2006, 15:29

Twój opis troche mi pomógł lecz sam nic nie zrobie, nie znam sie na tranzystorach (nie wiem jak działają i jakie dobrać). Prośił bym jednak o schemat ideowy nie musi być testowany, najwyżej nie zadziała.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 23 paź 2006, 16:21

Witam!
Od razu przechodzę do rzeczy. Jeżeli chodzi o tranzystory, to świetne materiały znajdziesz tutaj: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... 2poznajemy To jest taki cykl artykułów, w którym najpierw opisane są podstawy działania tranzystorów, a potem układy tranzystorowe. Jeżeli chodzi o schemat, to już zacząłem projektować, ale muszę jeszcze coś poobliczać i sprawdzić. Jak już go skończę, to się odezwę (bo nie wiem, w jakim zamieścić formacie-Eagle lub zwykły jpg). Napisz tylko, na kiedy ma być ten układ. Pozdrawiam
przemotronik

P.S. W jakiej jesteś szkole?

jamnik89pl
-

Post autor: jamnik89pl » 23 paź 2006, 19:11

termin nieokreslony ale fajnie jak bys zdążył do piątku. A te artykuły narazie sobie odpuszcze bo właśnie zaczynamy tranzystory na lekcjach elektroniki, także mam nadzieje że zrozumię ich działanie

A co do PS. II Liceum Profilowane w Kościerzynie, 2-ga klasa profil elektroniczny

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 23 paź 2006, 19:35

W takim razie postaram się zdążyć (oczywiście najwięcej czasu mam w piątek, ale trochę przyspieszę , to zdąże-muszę :wink: ). Najlepiej by było zastosować jakieś popularne tranzystory, np. o oznaczeniu BC557, BC558, BC547, BC548-coś w tym rodzaju. Są to tranzystory w obudowach TO-92, takie, jak na zdjęciu w załączniku. Najlepiej sprawdź, jakie masz tranzystory-chodzi mi o oznaczenia i przybliżoną ilość (będzie potrzebne kilka sztuk). Jak napiszesz, to poszukam w katalogach i do tego dostosuję układ. Jeśli chcesz, to możesz też podać kolory diod LED; ma to znaczenie ze wzgledu na ich napięcie przewodzenia, bo będzie chyba trzeba wyliczyć kilka spadków napięć w układzie. Postaram się wyrobić tak, żeby zdążyć na czwartek, może środę. Na wszelki wypadek loguj sie na forum wieczorami, jakby trzeba było jeszcze coś wyjaśnić z tym urządzonkiem. Pozdrawiam
przemotronik

P.S. Aż zazdroszczę Ci szkoły-ja jestem w LO na profilu mat.-fiz.-inf. :neutral:
Załączniki
to92-eur.gif
(1.9 KiB) Pobrany 7268 razy

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 paź 2006, 19:59

Witam tu masz gotowy schemat ( schemat z postu Wojtka) bardzo podobnego układu.
Tranzystor dowolny npn małej mocy, jako zasilanie możesz użyć baterii 9V.
No i trzeba dostosować rezystory w kolektorach do zasilania z 9V (Mam nadzieje ze chociaż tego cię nauczyli w tej szkole)

jamnik89pl
-

Post autor: jamnik89pl » 23 paź 2006, 20:02

1. Kolory ledów to zwykłe czerwone o charakterystyce ok 1,4 -1,5 V
2. Tranzystorów żadnych nie mam i tak musze pojechać kupić także najlepiej jak by był na jakis najpopularniejszych(będą tańsze)
3. do tematu zaglądam regularnie (po szkole i wieczorem)
4. Szczerze muwiąc malo mnie nauczyli w tej szkole. Nie wiem jak dobrać rezystory gdy w układzie jest tranzystor. (prościej dla mnie będzie dostosowac napięcie z 9 na 6 v)

PS. nie ma czego zazdrościć (naprawde)

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 paź 2006, 20:24

No to leć do sklepu po trzy tranzystory npn np. BC548B i trzy czerwone diody led.
I kup sobie trochę np. po 10 sztuk rezystorów np. 100, 470, 680, 1K, 4.7K, 6.8K, 10K, 47K, 100k. Z szeregu E3 lub E6
I trochę kondensatorów elektrolitycznych 10uF, 100uF, 470uF.
I zbuduj układ nawet w pająku z poprzedniego linku i pobaw się zmieniając wartość elementów RC.
Bez przeprowadzania aptekarskich obliczeń

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 24 paź 2006, 14:11

Jeżeli chodzi o układ, to przede wszystkim nie powinna być tu zainstalowana dioda Zenera równoległa do zasilania, lub przynajmniej nie o takiej wartości jak na schemacie-można by ją nawet usunąć, a najlepiej jest dodać kondensatory do filtracji zasilania, równolegle do baterii, np. jeden elektrolit 100uF i jeden ceramiczny 100nF. Wartości rezystorów i pozostałych kondensatorów dobrze by było choć wstępnie przeliczyć ponieważ, niestety, wartości rezystorów na schemacie nie są odpowednie do zasilania 9V-chociażby rezsytory ograniczjące prąd LED-ów (w miażdżącej większości przypadków mają one wartość 1kΩ). Wszystkie wartości podam na schemacie.

"Bez przeprowadzania aptekarskich obliczeń"

Cóż, nie zawsze. Elektronika nie istaniałaby bez matematyki. Choć nie zawsze są potrzebne bardzo skomplikowane równania, to przynajmniej w układach tranzystorowych, zwłaszcza z obwodami RC, aż się prosi o kilka działań. A wyliczanie mnóstwa wartości i szeregów jako listy zakupów na pewno nie zalicza się do matematyki. prościej bowiem kupić od razu potrzebne elementy, a nie pół sklepu... :mrgreen:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 24 paź 2006, 16:46

Co do tych uwag to chodził mi o schemat Wojtka bez tej diody zenera która jest zbędna.
O konieczności zmianie rezystorów przy diodach też wspomniałem.
Co do elementów RC to najlepiej dobrać je empirycznie, choć już teraz widać ze rezystor 2.7K jest trochę przymały. A może dąć różne wartości RC i zobaczyć jaki będzie efekt.
I dlatego wymieniłem tyle elementów by kolega mógł, pobawić się tym układem i przy okazji czegoś się nauczyć.

P.S.
A ja jestem ciekawy czy kolego przemotronik potrafi obliczyć czas opóźniana elementów RC dla tego układu.

ODPOWIEDZ