Witam!
Jestem początkujący i mam problem, jaki cel ma zastosowanie rezystora lub kondensatora w układach, np. w uniwibratorach, ogólnie w układach uzależnień czasowych?
Jaki cel ma zastosowanie Rezystora lub Kondensatora?
Jaki cel ma zastosowanie Rezystora lub Kondensatora?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez drejas, łącznie zmieniany 2 razy.
-
ZbeeGin
Dzięki, ale jednak jestem naprawdę początkujący i nic z tego nie zrozumiałem, w książkach pisze podobnie, a ja potrzebuję żeby ktoś mi to wytłumaczył po ludzku 
Ostatnio zmieniony 15 paź 2006, 20:07 przez drejas, łącznie zmieniany 2 razy.
-
ZbeeGin
Załóżmy, że tranzystor przewodzi po pojawieniu się napięcia między bazą a emiterem na poziomie 0,7V. Podłączając do bazy taki układzik RC możemy zrobić układ czasowy który po np. 1 sek od podania zasilania włączy diodę LED umieszczoną w obwodzie kolektora - otworzy tranzystor by prąd przepływał przez diodę.
Musimy w tym celu dobrać takie wartości R i C by czas ładowania kondensatora od 0V do 0,7V odbył się w czasie 1sek. Dlaczego obydwie wartości będą dobierane? Bo nie przy każdym kondensatorze znajdziesz taki rezystor (np. 100MΩ, 1GΩ) który pozwoli taki czas uzyskać i vice versa.
Musimy w tym celu dobrać takie wartości R i C by czas ładowania kondensatora od 0V do 0,7V odbył się w czasie 1sek. Dlaczego obydwie wartości będą dobierane? Bo nie przy każdym kondensatorze znajdziesz taki rezystor (np. 100MΩ, 1GΩ) który pozwoli taki czas uzyskać i vice versa.