Potrzebuje pomocy ze wzmacniaczem

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
mtbwr
-

Potrzebuje pomocy ze wzmacniaczem

Post autor: mtbwr » 14 paź 2006, 17:33

Zwracam sie z prosba do forumowiczow o pomoc, poniewaz dostalem projekt do zrobiebia na zaliczenie z Elektroniczne elementy automatyki i nie wiem jak sie do tego zabrac.
Temat projektu: Wzmacniacz o wzmocnieniu A=2 sygnalu 0-5[V] i wydajnosci wyjsciowej I=0.1[A].
Musze zaprojektowac/znalezc schemat taki i wykonac go na w rzeczywistosci a dalej to juz beda pomiary jak sie bedzie on zachowywal w zaleznosci od podanego sygnalu na wejsciu a szczegolnie co sie bedzie dzialo przy 0[V]. Tak w skrocie wyglada ten projekt. Jezeli nie jasno wytlumaczylem, prosze mnie poinformowac a sprecyzuje dokladniej.

Bylbym wdzieczny za kazda otrzymana pomoc.

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 14 paź 2006, 22:45

mtbwr, napisz na jakim "szczeblu wtajemniczenia jesteś". ile masz o tym pojęcia/co już wiesz.
ja uważam że WO i ewent jakiś tranzystor na wyjście. z czego i jaki sygnał wejściowy?

pozdrawiam

mtbwr
-

Post autor: mtbwr » 15 paź 2006, 11:18

Moj "stopien wtajemniczenia" jest niestety praktycznie zerowy, bo jest to moj pierwszy kontakt z tego typu zadaniem, nigdy wczesniej niczego nie projektowalem, nie mialem kontaktu z elektronika w rzeczywistosci (jestem po liceum), na studiach jedynie kontakt z sucha teoria :/
W tej chwili trafil sie taki projekt, a Pan Prowadzacy nie pozwolil dobierac sie w grupy.
To co wiem o temacie to jest to co napisalem, zadnych wiecej informacji nie dostalem. Jedynie info ze moge cos takiego znalezc w ksiazkach od akustyki (niestety prowadzacy nie powiedzial w jakich). Jutro przejde sie na konsultacje i moge wyciagnac wiecej informacji - powiedz mi tylko elektor84 jakie informacje sa niezbedne.

By the way: prowadzacy podpowiedzial mi ze najlatwiej bedzie na wzmacniaczu operatorowym taki schemat zbudowac.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 15 paź 2006, 12:51

mtbwr pisze:na wzmacniaczu operatorowym
Na wzmacniaczu, ale operacyjnym...

To samo zostało już zaproponowane:
elektor84 pisze:ja uważam że WO i ewent jakiś tranzystor na wyjście.
Tyle, ze Kolega elektor84 użył skrótu WO na określenie tegoż.

Propozycja dobra, warto przejrzeć noty katalogowe i aplikacyjne kilku wzmacniaczy operacyjnych...
Przy napięciach wejściowych bliskich ujemnemu napięciu zasilania może pracować LM358... U Ciebie będzie to 0V... Ale jakie przyjmiesz napięcie zasilania? 5V?

mtbwr
-

Post autor: mtbwr » 15 paź 2006, 13:30

marcing pisze:
mtbwr pisze:na wzmacniaczu operatorowym
Na wzmacniaczu, ale operacyjnym...
Przepraszam, moj blad.
marcing pisze: Propozycja dobra, warto przejrzeć noty katalogowe i aplikacyjne kilku wzmacniaczy operacyjnych...
Przy napięciach wejściowych bliskich ujemnemu napięciu zasilania może pracować LM358... U Ciebie będzie to 0V... Ale jakie przyjmiesz napięcie zasilania? 5V?
Napiecie zasilania i wszystkie inne parametry moga byc dowolne, zadnych restrykcji.
Jutro wybieram sie na konsultacje odnosnie tego projektu i mam nadzieje, ze uda mi sie cos wiecej dowiedziec, moze jakies sugestie o co mam sie spytac itd?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 15 paź 2006, 13:40

Tak właśnie patrzę na pierwszy post... I masz wzmocnienie x2 - czyli na wyjściu pojawić się ma napięcie od 0 do 10V...
Tak więc napięcie zasilające to minimum 10V, a lepiej dać 12V (będzie zapas). Jako wzmacniacz można spokojnie wtedy użyć LM358 - a ponieważ jest to wzmacniacz podwójny, to drugi można wykorzystać do ograniczania prądu na wyjściu...

Co do sugestii o pytania... Na razie pomysłu nie mam, ale może jeszcze coś się pojawi...

mtbwr
-

Post autor: mtbwr » 24 paź 2006, 14:54

I wrocilem ponownie z konsultacji i okazalo sie ze LM358 nie jest odpowiednim wzmacniaczem operacyjnym. Nie musi to byc podwojny wzmacniacz, wystarczy pojedynczy. Wiec teraz juz nie wiem co mam robic. Moze ktos mi pomoze.

Moja sugestia jest taka, zeby podejsc do tego jak do konwertera prad-napiecie? Co Wy na to?

ODPOWIEDZ