555 przestarzały??? ...i nowsze
A co Ty tak się uwziąłeś na tego NE555 ?
Jak widac układy sa produkowane do dzisiaj i mają zbyt, wiec jakie przestarzałe?
Lampy elektronowe też są przestarzałe, a jednak jeszcze znajdują zastosowanie.
Jak widac układy sa produkowane do dzisiaj i mają zbyt, wiec jakie przestarzałe?
Lampy elektronowe też są przestarzałe, a jednak jeszcze znajdują zastosowanie.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli miało to by być dokładne i ten czas byłby wielokrotnością sekundy to zastosuj lepiej kwarc. Jak chcesz sybko zrobić gen. kwarc. 1Hz, weź rozmontuj pierwszy lepszy wskazówkowy zegar ścienny/budzik za 5 zł i dalej wg. załączonego schematu.adiblol pisze:żeby generował krótki impuls co jakiś czas...
"cewka" to wyjście na cewkę-elektromagnes poruszający wskazówkami.
- Załączniki
-
- Generator
- Gen.png (3.75 KiB) Przejrzano 6608 razy
Nie potrzeba bo na wyjściu na cewkę jest częstotliwość tylko 1 Hz bo wskazówka porusza się skokowo z taką częstotliwością

Ostatnio zmieniony 03 wrz 2006, 12:04 przez Brzozza93, łącznie zmieniany 1 raz.
-
elektronWielki
- Użytkownik
lampy i podobnie żarówka mają swoje zalety i nie można powiedziec ze sa przestarzale, mają swoją jakośc i żaden inny wynalazek nie zastąpił ich w pełniA co Ty tak się uwziąłeś na tego NE555 ?
Lampy elektronowe też są przestarzałe a jednak jeszcze znajdują zastosowanie.
ale jeśli chodzi o generowanie impulsów prostokątnych nie trzeba się przejmowac ich jakością bo tą zapewnia każdy scalony timer, ważniejsze stają się pobór mocy i liczba zastosowanych elementów, czyli miejsce na płytce. to natomiast tworzy styl projektowania układów a stosowanie ne555 w ukladach to styl majsterkowicza a nie elektronika, poza paroma wyjątkami, kiedy ne555 jest jak uśmiech mony lisy na obrazie da vinci...
Nie bardzo rozumiem w czym problem z 555-ką. Mimo iż pierwsza wersja bipolarna tej kostki ma już około 30 lat, to układ ten jako jeden z wielu doczekał się swojego wcielenia w technologii CMOS. Z tego co zauważyłem to 555 cieszy się wciąż niesłabnącą popularnością choćby ze względu na małą ilość wymaganych do pracy elementów zewnetrznych. Istnieją też wersje "superenergooszczędne".
Innym przykładem "ponadczasowych" kostek jest znany generator funkcji 8038, który tak na prawdę jest niewiele młodszy od 555. Mimo to jest nadal produkowany przez wiele firm. Oficjalnie nikt nie wspomina o tym, że jest wynalazkiem minionej epoki.
Obie kostki napewno przeszły nie jeden "face lifting" i są wypróbowanymi konstrukcjami. Ja osobiście nie widzę owodów, dla których trzeba by je uznawać za eksponaty muzealne.
Innym przykładem "ponadczasowych" kostek jest znany generator funkcji 8038, który tak na prawdę jest niewiele młodszy od 555. Mimo to jest nadal produkowany przez wiele firm. Oficjalnie nikt nie wspomina o tym, że jest wynalazkiem minionej epoki.
Obie kostki napewno przeszły nie jeden "face lifting" i są wypróbowanymi konstrukcjami. Ja osobiście nie widzę owodów, dla których trzeba by je uznawać za eksponaty muzealne.
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
To NIE jest MOJA opinia. Ja to wyczytałem gdzies na forum PPEdW...
Dzięki za programy. Pierwszy jest (starszy ale) lepszy...
Dzięki za programy. Pierwszy jest (starszy ale) lepszy...
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2006, 11:12 przez adiblol, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo to jest opinia Kolegi elektronWielki - w jednym z postów podałem link.adiblol pisze:To NIE jest MOJA opinia. Ja to wyczytałem gdzies na forum PPEdW...
Trzy piątki nie są przestarzałe, ale każdy lubi inny generator...
Ja nawet wolę program napisać na jakiś uP
Gdy jakiś układ jest przestarzały, lub nie spełnia wymagań - to zaprzestaje się jego produkcji, bo i tak nikt nie kupi... A jeśli nawet, to z reguły hobbysta, i do tego pojedyńcze egzemplarze...
EDIT:
Ps.: Mały off-topic - zauważyłem, że to mój 256 post
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
Zapodaj schemat prosze...elektronWielki pisze:wez dwie bramki 4093 na jednej zbuduj generator a na wejscie drugiej dodaj uklad różniczkujący
o ne555 zapomnij ze istnieje
MIKROKONTROLERY TO NARZĘDZIA SZATANA.marcing pisze:Ja nawet wolę program napisać na jakiś uP
W małym projekcie nie opłaca się użycie uK.
Teoretycznie układ z "dużym" mikrokontrolerem NIE MUSI ZAWIERAĆ ELEMENTÓW LOGICZNYCH. Wszystko można zrealizować programowo.
Np. Lottoautomat jest takim projektem. Jest jeszcze wiele innych, np. pilot do Regulatora głośności IR&433MHz...
-
elektronWielki
- Użytkownik