A dokądniej chodzi mi o ich rodzaje bo w internecie udało mi się znaleść bardzo mało ogólnych informacji na ten temat.
Wiem ze należą do nich filtry LC, Hybrydowe i piezoceramiczne ale tutaj mam do was prosbe bo napewno się znacie na tym lepiej niż ja.
Mógł by mi ktoś pomóc i podać namiary gdzie mógł bym znaleść jakieś dokładniejsze informacje na ich temat
A dokładny temat tego co mam zdziałać to
"rodzaje filtrów p.cz w odbiornikach radiowych"
Z góry wielkie dizęki za pomoc !!!
Filtry pośredniej częstotliwości
Cześć!
Jeżeli chodzi o filtry do odbiorników radiowych to polecam artykuł Tomasza Bogdana "Zastosowanie filtrów i rezonatorów ceramicznych w odbiornikach radiowych" opublikowany w Radioelektroniku 10/90. Godna polecenia jest również książka Tadeusza Masewicza "Radioelektronika dla praktyków" WKŁ 1986. Tam napewno coś znajdziesz.
Jeżeli chodzi o filtry do odbiorników radiowych to polecam artykuł Tomasza Bogdana "Zastosowanie filtrów i rezonatorów ceramicznych w odbiornikach radiowych" opublikowany w Radioelektroniku 10/90. Godna polecenia jest również książka Tadeusza Masewicza "Radioelektronika dla praktyków" WKŁ 1986. Tam napewno coś znajdziesz.
-
Arnold_S.
Z dość leciwej już literatury to przytoczona tu książka Masewicza oraz:
Tomasz Bogdan: Urządzenia Radiowe, podręcznik dla technilum. W-wa, WSiP 1991.
Otto Limann, Horst Pelka: Radiotechnika, poradnik. W-wa, WKiŁ 1993.
Książki poruszające tematykę serwisu radioodbiorników i telewizorów np.
Leopold B. Witkowski: Telewizory, napeawa odbiorników telewizyjnych. W-wa, WKŁ 1986.
Artykuły w czasopismie Radioelektronik, wykaz zawartości numerów znajdziesz na www.radioelektronik.pl/
PS.
Jak jeszcze sobie coś przypomnę to dopiszę
Tomasz Bogdan: Urządzenia Radiowe, podręcznik dla technilum. W-wa, WSiP 1991.
Otto Limann, Horst Pelka: Radiotechnika, poradnik. W-wa, WKiŁ 1993.
Książki poruszające tematykę serwisu radioodbiorników i telewizorów np.
Leopold B. Witkowski: Telewizory, napeawa odbiorników telewizyjnych. W-wa, WKŁ 1986.
Artykuły w czasopismie Radioelektronik, wykaz zawartości numerów znajdziesz na www.radioelektronik.pl/
PS.
Jak jeszcze sobie coś przypomnę to dopiszę