Testy starzeniowe

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
agharwoj
-

Testy starzeniowe

Post autor: agharwoj » 26 cze 2006, 9:35

Witam,
Szukam jakis wytycznych do testow na podstawie ktorych moglbym oszacowac dlugosc zycia urzadzen elektronicznych. Czy istnieja jakies normy na ten temat?? Czy sa normy odnosnie testowania uzadzen w tzw,. cyklach temperaturowych, w okreslonych warunkach (podniesiona wilgotnosc). Jak na podstawie takich testow oszacowac srednia dlugosc zycia urzadzenia??

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 26 cze 2006, 12:42

Na pewno są poszukaj w odpowiednich normach np.

PN—74/E-06074 – Zespoły prostownikowe bezpieczne. Ogólne wymagania i badania.

Te aktualne to są już właściwie normy UE, oznaczane są generalnie jako

PN-IEC i numer arkusza

I raczej nikt nie zadaje sobie trudu by je tłumaczyć z Angielskiego.

O to, o co dokładnie Ci chodzi musisz poszukać w Internecie np.

http://pin.atr.bydgoszcz.pl/

lub wpisz w Google hasło Polskie normy :wink:

agharwoj
-

Post autor: agharwoj » 26 cze 2006, 13:19

Dzieki, zapomnialem dodac, ze mieszkam w Niemczech. Myslalem, ze skoro Polska jest w Unii to beda to te same normy. Sprawdze te ktore tu podales, na pewno na cos sie przydadza.

Moze ktos natknal sie rowniez na artykuly albo badania, w ktorych uwzgledniono tego typu testy?? Wydaje mi sie, ze w tym przypadku producent sam okresla jaki rodzaj testow chce przeprowadzic, ile cykli, jakie zmiany temperatury (zakres, tempo).

W Europejskiej Normie EN 61086 - 2:2004 znalazlem jakies odnosniki do specyfikacji miedzynarodowej komisji elektroniki (sorry, to moje tlumaczenie i to wolne dosyc) o numerach IEC 61086-3-1, IEC 60068-2-14, IEC 60068-2-78, IEC 60068-2-11, IEC 60068-2-39. Niestety nie wiem czy mi sie te akurat przydadza, a zanim je kupie, chcialbym to wiedziec. Moze ktos je zna i moglby mi powiedziec co w nich jest?? (wydaje mi sie, ze te normy okreslaja typowe testy w stosunku do zmontowanych plytek z roznymi elementami (pasywne, aktywne, IC). W takiej sytuacji nie bede dalej szukal, tylko je zamowie, ale wydawac ok 50 eu za norme i z niej nie skorzystac, nie chce.

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 26 cze 2006, 19:53

Przepraszam, bo może cię uraziłem, a nie chciałem, ale właściwie jest tak jak piszesz:
agharwoj pisze:Myslalem, ze skoro Polska jest w Unii to beda to te same normy
Tylko, że to potrzeba trochę czasu żeby wszystkie PN stały się PN-IEC.

Ponadto masz rację:
agharwoj pisze:ale wydawac ok 50 eu za norme i z niej nie skorzystac, nie chce
Nie kupuj norm jeżeli, na jakiejś stronce możesz mieć to samo za FREE jak dobrze poszukasz, a co do podanych linków to były przykładowe szukaj dalej (tak na marginesie tego typu rzeczy powinny być dostępne bezpłatnie dla każdego, a tym bardziej w dobie Internetu), ponadto wiele możesz znaleźć w książkach typu „Poradnik konstruktora sprzętu elektronicznego” itp. Ja generalnie nie zajmowałem się badaniami określającymi trwałość urządzeń bo i tak to jest statystyka na chybił trafił, wiem natomiast że tego typu rzeczy jak i wiele innych reguluję odpowiednie przepisy zatwierdzane przez odpowiednie do tego komitety. Jak będę coś miał (znajdę) w tej kwestii to odezwę się na forum. :wink:

Poza tym jak mówi mój Wujek - murarz: "Prowizorka jest najtrwalsza!" :idea:

agharwoj
-

Post autor: agharwoj » 27 cze 2006, 7:42

GAVRON pisze:Przepraszam, bo może cię uraziłem
Nie uraziles, wrecz przeciwnie, jestem wdzieczny, ze zainteresowales sie moim pytaniem. Bede dalej szukal tych norm - znalazlem takie, ktore wydaja sie wlasciwe - moze zaklad je kupi :grin: , chcialbym je jednak najpierw przejzec.

ODPOWIEDZ