Probowalem uruchomic standardowa konfiguracje tzw. generator Pirerce'a i tu powstal pewien problem. Czestotliwosc generowanych drgan jest zalezna w pewnej mierze od pojemnosci jaka wnosi w ulkad kwarc. Nie znam tej wartosci wiec dobieram kondensatory na slepo (staram sie utrzymywac ich stosunek tak by zapewnic spelnienie warunku wzmocnienia). Nie wiem rowniez jak silny jest wplyw pojemnosci wyprowadzen (probnie stawiam to korzystajac z montarzu przewlekanego). Nawet jesli uda mi sie uruchomic symulacje to uklad po zmontowaniu i tak sie nie wzbudza - kiedys gdzies czytalem, ze takie uklady dzialaja glownie w wyniku niedoskonalosci elementow a symulator tego nie uwzglednia, wiec generator wyliczony i zasymulowany to zupelnie cos innego niz zmontowany i uruchomiony.
Mam wielka prosbe - jesli ktos wie jak wyglada dzialajacy generator sinusa na 10 MHz (nie musi byc przestrajany, amplituda obojetna, byle by byl stabilny i na kwarcu oraz tranzystorze) to dajcie mi schemat. Nie chce symulacji, bo jakims dziwnym sposobem im juz nie wierze. Mam np taki uklad:
Symulacja daje mi stale czestotliwosc ok 4-5 MHz, niezaleznie jakiego kwarcu uzyje (probowalem wszystkich z biblioteki). Uklad po zmontowaniu nie wzbudza sie wogole (probowalem tez z roznymi tranzystorami, najchetniej uzywam tranzystorow sredniej mocy BC239, bo mam ich najwiecej. Moze sa za wolne??)
Pomozcie..
[ Dodano: 2006-06-13, 12:15 ]
Normalnie sie chyba potne. Dotyczy schematu 2. Wymienilem R1 z 8,2 k na 1k. Generator wreszcie wystartowal i zaczal generowac nawet niebrzydka sinusoide o f=3,98 MHz. Kombinowalem z kondensatorami by zwieszyc ta czestotliwosc i:
1. Kondensato C1 nie wplywa wogole na generowany przebieg (mozna go wyrzucic)
2. Kwarc - jak wyzej
3. Kondensator C3 - bardzo silnie wplywa na amplitude generowanego sygnalu, prawie wogole na czestotliwosc. Najwieksza amplituda - po usunieciu go z ukladu.
Czy ktos jest w stanie mi to wyjasnic????
[ Dodano: 2006-06-19, 11:15 ]
Nie wiem czy ktos sie zdecyduje tu odpowiadac, ale moze. Robilem pewne modyfikacje w tym ukladzie i w chwili obecnej jestem na etapie zwiekszania zakresu strojenia. Obecnie schemat wyglada tak:
Uklad generuje sygnal sinusoidalny i daje sie stroic w zakresie ok 10 kHz. Mozecie mi pomoc zwiekszyc ten zakres do 20 kHz?? Zrobilem uklad do testowania roznych konfiguracji, wiec chetnie przetestuje nawet niesprawdzone propozycje. Zalezy mi by ten generator byl gotowy jeszcze w tym tygodniu, a na razie nic nie wskazuje bym ruszyl dalej. Jako warikap uzywalem do dzisiaj BBY149a, ktorego pojemnosc zmienialem od 45 pF do 1 pF. Teraz poszukam czegos do 200-300 pF, ale i tak strojenie nie bedzie wystarczajace. Pomozcie.
[ Dodano: 2006-06-19, 12:28 ]
Ooo, to moze niejednego zainteresowac (w sumie ten sam uklad co moj, inne wartosci. I pomyslec, ze moglem znalezc gotowca....)
http://www.edw.com.pl/pdf/k15/55_13.pdf
[ Dodano: 2006-06-20, 15:02 ]
Hej, dalej walcze z tym ukladem. Moze jednak ktos cos pomoze?? W chwili obecnej generuje sygnal 10 MHz, moge go stroic w granicach 15 kHz (wystarczy). Problem kolejny to amplituda. Jest to ok 100 mV, a musze tym wysterowac przerzutnik Schmitta. Probowalem to wzmocnic za pomoca LM6171 (do 100 MHz), ale uklad wzmacnia mi skladowa stala a nie rusza zmiennej (na wyjsciu mam sinus podniesiony o kilka V, ale oscylacje dalej sa male). Jak temu zaradzic??