AC DC - wspolna masa?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kamil123
-
Posty: 2
Rejestracja: 01 mar 2016, 20:44
Lokalizacja: krk

AC DC - wspolna masa?

Post autor: kamil123 » 01 mar 2016, 20:54

Zastanawia mnie fakt połączenia wspólnego N dla na przykład 230V i 24VDC. Czy takie coś w ogóle ma zastosowanie? Przykład - zasilacz symetryczny, robię masę na transformatorze, po wyprostowaniu mam +12 i -12 względem niej spoko. Ale gdybym to N z zasilania 230 poprowadził ZA prostownik i tam podłączył do wyprostowanego napięcia to miałbym +24V? Chętnie zrobiłbym takie doświadczenia ale obawiam się co na to kondensatory :)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1807
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 01 mar 2016, 21:12

Tobie pewnie chodzi o uziemienie a nie przewód neutralny. Jest to znaczna różnica.

Praktyka jest taka stosowana tylko i wyłącznie przy transformatorze. Czyli np. masz transformator z 400V na 230V i wtedy po stronie pierwotnej masz podłączone pod dwie fazy [np L1 i L2], natomiast po stronie wtórnej masz dwa przewody - umownie faza L i przewód neutralny N. Tak naprawdę napięcie na obu przewodach względem ziemi[uziemienia PE] "pływa" i jest całkiem różne niż 0V, dlatego ustala się jeden koniec uzwojenia transformatora za neutralny i łączy się go z uziemieniem.

W instalacji elektrycznej za wyłącznikiem różnicowy-prądowym przewody N i PN są rozdzielone i umyśle ich zwarcie spowoduje zadziałanie ów wyłącznika. Wszak spowodujesz upływ prądu. W najgorszym przypadku jeśli instalacja nie będzie posiadała wyłącznika różnicowo-prądowego, a co gorsza będzie "zerowanie" to możesz spowodować że na obudowie będzie napięcie sieci, a nawet jakiś wybuch z poparzeniami ...


poczytaj lepiej o sieciach i ich wykonaniu zanim tam palce wetkniesz.

leech10
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:34
Lokalizacja: Katowice

Post autor: leech10 » 01 mar 2016, 23:47

Hej

A tak wogóle to transformator jest tez separacją galwaniczną i nie powinieneś niczego ze strony pierwotnej podpinać do wtòrnej. Chodzi tu o Twoje i nie tylko Twoje bezpieczeństwo.

Pozdrawiam
Potrek
Ostatnio zmieniony 11 mar 2016, 14:19 przez leech10, łącznie zmieniany 1 raz.

kamil123
-
Posty: 2
Rejestracja: 01 mar 2016, 20:44
Lokalizacja: krk

Post autor: kamil123 » 02 mar 2016, 19:50

Dzięki za odpowiedzi, pozwólcie, że zadam jeszcze kilka pytań, bo nie jest to dla mnie jasne.

W sieci TN-C-S przewód PEN rozgranicza się na PE i N. Timo napisał, że to napięcie pływa, ale skoro N i PE wychodzą z tego samego przewodu to jak zwarcie ich może spowodować przepływ prądu skoro są na jednym potencjale - tym bardziej, że oba są uziemione?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1807
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 02 mar 2016, 20:07

Jak raz jeszcze przeczytasz post, to zauważysz że pisze o transformatorze. I jak na uzwojeniu wtórnym masz 2 przewody z trafa to na obu przewodach względem uziemieni może być dowolne napięcie, bo fizycznie nie ma połączenia z potencjałem ziemi.

kaiel
-
Posty: 61
Rejestracja: 25 cze 2016, 9:56
Lokalizacja: Nowy Dwór Maz.

radzieckie trafo

Post autor: kaiel » 15 sie 2016, 12:44

Odgrzeję temat,ponieważ jakiś czas temu rozważałem pewien schemat.Odłożyłem wówczas swoje wątpliwości na później uważając temat za zbyt zaawansowany jak dla mnie.
Załączam schemat z którym się zetknąłem, jak rozumieć w nim podłączenie do masy w odniesieniu do tego co napisano wyżej.
Pozdrawiam.
Załączniki
ДМП.jpg
trafo i wspólna masa ?

Jony130
Moderator
Posty: 3170
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 15 sie 2016, 15:07

No i co cię "niepokoi" w tym schemacie?

kaiel
-
Posty: 61
Rejestracja: 25 cze 2016, 9:56
Lokalizacja: Nowy Dwór Maz.

Post autor: kaiel » 15 sie 2016, 20:29

podłączenie do masy zarówno pierwotnej jak i wtórnej strony transformatora,czy są to dwie różne nie połączone ze sobą?
A tak wogóle to transformator jest tez separacją galwaniczną i nie powinieneś niczego ze strony pierwotnej podpinać do wtòrnej. Chodzi tu o Twoje i nie tylko Twoje bezpieczeństwo.
czy po pierwotnej stronie na tym rysunku jest to uzwojenie?
nie rozumiem sensu tego zabiegu
czy te kondensatory nie powodują zwarcia?(chyba źle odczytuje ten rysunek)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2076
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 15 sie 2016, 21:27

Po stronie 230 ekran na uzwojeniach podłączony jest do masy.

Jony130
Moderator
Posty: 3170
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 16 sie 2016, 15:59

kaiel pisze:podłączenie do masy zarówno pierwotnej jak i wtórnej strony transformatora,czy są to dwie różne nie połączone ze sobą?
Tak, jak wspomniał joon po stronie mamy ekran podłączony do masy w celu z zmniejszenia sprzężenia pojemnościowego między stroną pierwotną a wtórna.
Schemat w załączniku pokazuje obrazowo o co chodzi
kaiel pisze:czy te kondensatory nie powodują zwarcia?
Które kondensatory ? Jakie zwarcie? Kondensator dla prądu zmiennego (sinusoidalnego) ma jakiś "opór" zwany reaktancją pojemnościową Xc dla odróżnienie od rezystancji rezystora.
I tak kondensator o pojemności 100nF ma tą reaktancję równą Xc ≈ 0.16/(f*C) gdzie f to częstotliwość sygnału. U nas w sieci mamy 50Hz czyli Xc = 0.16/(50Hz * 100nF) ≈ 32kΩ.
Więc o żadnym zwarciu niemożna tu mówić.
Załączniki
hb019.jpg
hb019.jpg (19.53 KiB) Przejrzano 9840 razy

kaiel
-
Posty: 61
Rejestracja: 25 cze 2016, 9:56
Lokalizacja: Nowy Dwór Maz.

Post autor: kaiel » 16 sie 2016, 20:23

jeśli chodzi o zwarcie, zadałem takie pytanie ponieważ posiadam ten transformator i jeden z nich powodował zwarcie (trans. aż soki zaczął puszczać od temperatury, a po ich odcięciu jest ok)ale pewnie któryś był uszkodzony. Pełnią zapewne rolę filtra.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2076
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 18 sie 2016, 22:45

Jony130 pisze:Tak, jak wspomniał joon po stronie mamy ekran podłączony do masy w celu z zmniejszenia sprzężenia pojemnościowego między stroną pierwotną a wtórna.
Dodatkowo eliminuje się możliwość przebicia pierwotne- wtórne

kaiel
-
Posty: 61
Rejestracja: 25 cze 2016, 9:56
Lokalizacja: Nowy Dwór Maz.

Post autor: kaiel » 19 sie 2016, 9:00

Może to głupie rozumowanie z mojej strony ale wnioskuję,że skutkuje to koniecznością użycia wtyczki z otworem (trzy przewody),a dałbym sobie rękę obciąć że w tym urządzeniu "dawcy"była zwykła na 2 (CCCP lata 70' raczej inaczej być nie mogło, czy się mylę)

Wojtek
Moderator
Posty: 2606
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 22 sie 2016, 7:04

kaiel pisze:Może to głupie rozumowanie z mojej strony ale wnioskuję,że skutkuje to koniecznością użycia wtyczki z otworem (trzy przewody)
Masy nie należy utożsamiać z uziemieniem, to nie jest to samo chociaż często łączy się je razem.

kosa
-
Posty: 73
Rejestracja: 05 cze 2008, 16:27
Lokalizacja: Ełk

Re: AC DC - wspolna masa?

Post autor: kosa » 14 paź 2022, 12:02

chociaż często łączy się je razem
Właśnie...
Jakim celu?
Jakie może to przynieść skutki?
Jake różnice między niepołączonymi razem a połączonymi?

ODPOWIEDZ