Włacznik do młynka zlewowego

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Miłosz P

Włacznik do młynka zlewowego

Post autor: Miłosz P » 11 lis 2005, 12:56

Witam.
Właśnie nabyłem młynek do zleu zasilany 220 V. Do uruchomeienia używa się przełącznika montowanego na ścianie lub bardzo drogiego przełącznika pneumatycznego.
Jednak że lubie kombinować wpadłem na pomysł wykożystania przełącznika impulsowego ( 1 na rys) sterującego magicznym układem zasilany niskim napięciem (ok 1,5V) który po naciśnięciu stycznika załącza się i wysyła impuls do 2 magicznego układu zasilanego już 220v który załańcza przekaźnik sterujący młynkiem.
Poniżej przedstawiam moją wizje takiego układu:
Obrazek
1. to układ z przełącznikiem zasilany niskim napięciem (przełącznik chce zainstalować obok zlewu i nie chce aby płynęło tam wysokie napięcie)
2. to układ sterujący przekaźnikiem 220 volt podejrzewam że to jakiś tranzystor wykorzystujący 220 V
3. to przekażnik uruchamiany napięciem 220V
4 . to młynek.

Chciał bym aby 1 układ działał na zasadzie 1 impuls załącza układ 2 rozłącza go.

Czy byli byście w stanie pomóc mi w stworzeniu takiego układu.
Jestem laikiem w dziedzinie elektroniki i bardzo prosił bym o łopatologiczny schemat z watrościami elementów,
Serdecznie dziękuje
Miłosz

PS
w załączniku jest mój "schemat" idoologiczn

ort. timi
Załączniki
ZASILANIE MŁYNKA.jpg

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 14 lis 2005, 8:33

może lepiej ominąć (2) i bezpośrednio załączać stycznik niskonapięciowy (np. 12V) wyłącznikiem

ODPOWIEDZ