Sztuczna inteligencja
Sztuczna inteligencja
Ostatnio intryguje mnie temat sztucznej inteligencji u maszyn, komputerów. Wg mnie nie istnieje coś takiego jak "sztuczna inteligencja". Istnieją za to programy, algorytmy mogące jedynie w niewielkim stopniu symulować, naśladować zachowania inteligentne, np. program komputerowy dostosowujący się do trybu pracy użytkownika czy robot z masą czujników dostosowujący się do otoczenia. Moim zdaniem, na etapie technologii półprzewodnikowej, nie jesteśmy w stanie uzyskać "sztucznej inteligencji". Co innego, jak wejdą komputery kwantowe. Ale o tym mam małą wiedzę. Słyszałem tylko na uczelni, że w komputerach kwantowych są klucze szyfrujące nie do złamania.
timo66, nie wypowiadaj się, jak nic nie wiesz. Szyfrowania kwantowego nie da się złamać, bo zakłucisz transmisję, i jak odbiorca zobaczy że coś jest nie tak, to wyśle do nadawcy żeby wstrzymał transmisję. Poza tym to co podałem, to scenariusz gdybyś miał poprawny klucz szyfrowania, a ten musisz ustawić "na oko".
[ Dodano: 2009-05-17, 09:09 ]
A co do sztucznej inteligencji - żeby zrobić kopię prawdziwej inteligencji, musiał byś mieć sieć neuronową. Takie sieci są, ale do kopii mózgu jest bardzo daleko.
[ Dodano: 2009-05-17, 09:09 ]
A co do sztucznej inteligencji - żeby zrobić kopię prawdziwej inteligencji, musiał byś mieć sieć neuronową. Takie sieci są, ale do kopii mózgu jest bardzo daleko.
- przemotronik
- Użytkownik
W rzeczywistości dzisiejsze techniki sztucznej inteligencji to nie tylko sieci neuronowe, ale także np. systemy eksperckie i algorytmy genetyczne. A co do samych SSN? Jest im coraz bliżej do prawdziwych, biologicznych odpowiedników. Technologia ta jest teoretycznie i praktycznie rozwijana od kilkudziesięciu lat, już dość dawno temu Rosjanie w swoich instytutach badawczych budowali sztuczne siatkówki z sieciami neuronowymi i badali na nich wyostrzanie obrazu. A najważniejszą cechą sieci jest właśnie zdolność uczenia i uogólniania zdobytej wg wektorów uczących wiedzy. Próżno szukać tego w sztywnych algorytmach opartych na "if'ach"
Popatrzcie chociażby na dzisiejsze OCRy czy syntezatory mowy albo boty internetowe-z każdym dniem są coraz lepsze, rozumieją coraz więcej (pomińmy samą kwestię "sztuczności" mowy, która akurat wiąże się z głównie obróbką audio, a nie z algorytmami rozumienia).
Pozdrawiam,
Przemotronik
Pozdrawiam,
Przemotronik
książki o sieciach neuronowych
http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0263/
http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty/0001/main.html
[ Dodano: 2009-05-17, 18:54 ]
http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0263/
http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty/0001/main.html
[ Dodano: 2009-05-17, 18:54 ]
Już teraz istnieją szyfry nie do złamania i to bez angażowania fizyki kwantowej, co zostało matematycznie udowodnione.aktus pisze:Nie ma czegoś takiego jak w 100% pewne zabezpieczenie. Każdy, powtarzam każdy klucz da się złamać. To, że w chwili obecnej nie uda się to nikomu, to nie oznacza, że nigdy nikomu się to nie uda. Dajcie specom czas. Pieniądze dostaną od tego, któremu będzie na tym zależało.
To jest podglądanie transmisji danych a nie łamanie szyfru.olo16 pisze:timo66, nie wypowiadaj się, jak nic nie wiesz. Szyfrowania kwantowego nie da się złamać, bo zakłucisz transmisję, i jak odbiorca zobaczy że coś jest nie tak, to wyśle do nadawcy żeby wstrzymał transmisję.
A dlaczego takiego szyfru miałoby się nie dać złamać metodą brute force? Albo po prostu nawet zgadnąć klucza, bo to też chyba jest złamanie?_adam_ pisze:Już teraz istnieją szyfry nie do złamania i to bez angażowania fizyki kwantowej, co zostało matematycznie udowodnione.
DESa kiedyś też nie można było złamać. Jeśli ktoś wysłał jakieś zaszyfrowane dane i udało mu się to, to nie ma bata, żeby ktoś wcześniej lub później nie wpadł jak to rozgryźć. Połączenia szyfrowane? WEP? WPA? Pfff... Łamanie proste jak świński ogon. W świecie łamaczy jest taka zasada, że co jeden ukrył, to drugi może znaleźć. Wszystko jest kwestią czasu i kasy. Jak było z sim-lockami w nowszych modelach Nokii? Nie dawało się ich ściągnąć. Teraz? Płacisz 30zł i ściągają z każdego telefonu.MiW pisze:aktus, gdyby ktoś złamał szyfrowanie kwantowe, zaprzeczyłby współczesnej fizyce. A gdyby już zaprzeczył, myślę, że nie zawracałby sobie głowy jakimiś szyframi.