Skąd ludzie to biorą?

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Skąd ludzie to biorą?

Post autor: robson » 06 gru 2007, 18:53

Witam wszystkich
Do napisania tego tematu zmusiła mnie ciekawość. Chciałbym się dowiedzieć, skąd ludzie, którzy handlują na Allegro np. diodami LED Super Flux ja biorą? Sprzedają je na prawdę tanio, a przecież jeszcze muszą coś na tym zarobić. Czy parametry tych diod nie są przypadkiem mizernie słabe, a może biorą je z jakichś hurtowni? Sorki za dziwne pytanie :oops:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 06 gru 2007, 19:08

robson pisze:Czy parametry tych diod nie są przypadkiem mizernie słabe, a może biorą je z jakichś hurtowni?
Mogą to być elementy o zaniżonych paramertach, ale ich ilość pewnie nie przekracza 40% z całości. Czasami bardziej opłaca sie kupić pół kontenera części bezpośrednio z Chin/Taiwanu/Singapuru. Wystarczy mieć kogoś który tam rezyduje.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 06 gru 2007, 20:06

Czasem zdarza się że są to odpadki które nie spęłniły norm, np. mniejsza moc, dlugość fali czy nawet zły nadruk na obudowie. I dlatego czasem można spotkać takie elementy niby działające ale nie do końca.

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 06 gru 2007, 21:15

ZbeeGin też tak słyszałem, że ludzie potrafią to jakoś ściągać z Chin. Pewnie im się to opłaci. Słyszałem tez, że na "Alibabie" jest tego mnóstwo. Ciekaw w takim razie jestem, jaka jest cena jednostkowa takiego elementu - przykładowej diody prosto z Chin:) Ja znalazłem fajną hurtownię, gzie tytułowa dioda Super-Flux sprzedaje się po 39gr. Ciekawe tylko, czy parametry są jako takie.

ODPOWIEDZ