SONDA - program o technice

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

SONDA - program o technice

Post autor: KrzysiekK » 01 paź 2007, 10:29

W nawiązaniu do tego tematu, chcę zwrócić uwagę młodszych kolegów, na nie istniejący już program SONDA który był ukazywał się w telewizji w latach 1977 - 1989 i był prowadzony przez Zdzisława Kamińskiego i Andrzeja Kurka. W sumie ukazało się około 560 odcinków. Wiele z nich bezpowrotnie skasowano. W programie tym poruszano zagadnienia z wielu dziedzin techniki, w tym także elektroniki. Można było w tym programie oglądnąć filmy naukowe i dowiedzieć się o nowinkach technicznych (jak na owe czasy), jak projektowanie CAD, komputery, płyty CD i wielu innych nowościach technicznych w tamtych czasach, o których w Polsce wtedy często nie było nic wiadomo. Niestety można dziś powiedzieć iż program ten umarł wraz z tragiczną śmiercią jego autorów w dniu 29.09.1989r. w czasie zbierania materiałów do kolejnego programu. Program ten ma do dziś wielu wielbicieli i fanów szczególnie wśród średniego pokolenia, którzy jak ja jako dziecko oglądali każdy odcinek SONDY w każdy czwartek o 18:00. SONDA była zresztą popularnym programem wśród, dzieci, młodzieży jak i dorosłych. Zdaniem wielu osób program ten do dziś nie ma sobie równego, pomimo olbrzymiego rozwoju techniki o tamtego czasu. Co jakiś czas ponawiają się głosy widzów i wielbicieli SONDY aby TVP wznowiła emisję archiwalnych odcinków, lub wydała płyty DVD z tym programem, ale jak do tej pory jak w przypadku wielu innych kultowych z tamtych czasów produkcji filmowych TVP pozostaje nie ugięta. Co prawda część odcinków została wydana na kasetach VHS, ale część odcinków Sondy została też bezpowrotnie stracona - skasowano taśmy emisyjne. Jednak część odcinków nagranych przez widzów" wyciekła" do sieci i można je znaleźć w sieciach P2P, a także w serwisie YouTube - wystarczy w tym serwisie w wyszukiwarkę wpisać hasła: "sonda", "kaminski" i "kurek", aby oglądnąć niektóre odcinki Sondy.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 06 lis 2007, 14:05

Ciekawe chyba za młodu ogladałem powtórki ,tak mi sie przynajmniej zdaje.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 06 lis 2007, 14:50

Założyłem tutaj ten temat, ale odzew pozostał niewielki. Zapewne dlatego iż osoby korzystające z tego Forum były wtedy bardzo młode lub jeszcze nie było ich na świecie. Zainteresowanym proponuję wpisać na stronie hasła; "sonda", "kaminski" oraz "kurek" aby poznać ten program.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 06 lis 2007, 20:35

Temat przwinął się wcześniej na Elektrodzie .

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 07 lis 2007, 13:21

Super goście.Szkoda ze teraz nie ma nawet gorszego odpowiednika w TVP.Szczególnie podobał mi sie program o Kolei oraz o Tesli.Polecam

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 07 lis 2007, 16:08

:arrow: KrzysiekK, wielkie dzięki za założenie tego tematu :!: , nareszcie jest okazja, żeby podzielić się swoimi wrażeniami. Otóż kilka tygodni temu wpisałem po raz pierwszy, właśnie na YouTubie, "SONDA"...
Kilka odcinków wystarczyło, żeby się uzależnić.
Obejrzałem kilka, w tym o robotach, CAD, 3D, systemach komputerowych oraz telewizji przemysłowej. Uważam, że program jest genialny, już nawet jedna rzecz (w sumie to więcej, ale ta jedna szczególnie) zainspirowała mnie do bardzo ciekawego projektu. Mam ogromny sentyment do elektroniki z tamtych lat, a zostało mi to po 2-letnim szaleństwie w QBasicu :grin:...
Polecam wszystkim, naprawdę warto.
To po prostu niesamowite dzieło stworzone przez niesamowitych ludzi.
Pozdrawiam serdecznie
Przemotronik

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 07 lis 2007, 17:23

Programu nie widziałem (jestem o wiele z młody), ale chyba obejrzę w Internecie. Jestem tylko ciekawy dwóch rzeczy:
1. Dlaczego skasowano taśmy emisyjne?
2. Dlaczego szanowna TVP dziś nie produkuje/nie kupi licencji na inny, ciekawy program tego typu. Jakoś są pieniądze na 3567 odcinek Mody na Sukces?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 07 lis 2007, 19:31

Witam
SONDA , wspaniały program . Pierwszy raz miałem z nim styczność w technikum , jak to nauczyciel pokazywał nam różne odcinki . Najlepszy był chyba ten z ciekłym azotem , jak gotowali wode :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 lis 2007, 19:31

Może troche offtop, ale Moda na sukces mimo wszystko bije rekordy oglądalności! :mrgreen: Może nie w polsce akurat, ale napewno i tak ma więcej widzów niż miałby progam o elektronice... Jest nas z niedokładnych obliczeń koło 200tysięcy chyba :)

Dlaczego skasowano taśmy to ciekawe pytanie, ale myśle że gdzieś jeszcze możnaby je zdobyć może ktoś kiedyś to nagrał i nawet o tym nie wie? tzn. przechowuje gdzieś na strychu itp. albo nagrał i nie wie że ktoś chciałby to mieć...

Awatar użytkownika
kamil_snk
-

Post autor: kamil_snk » 07 lis 2007, 19:45

Być może ludzie mają ponagrywane w domu odcinki SONDY (być może, bo szczególnie podczas emisji początkowych odcinków -koniec lat 70. magnetowid nie był czymś powszechnym), lecz mnie interesuje dlaczego źródło, czyli TVP skasowało taśmy. Czy takie taśmy można jeszcze raz wykorzystać? A może ktoś skasował "ot tak, żeby było".

PS. Widziałem jeden odcinek programu. Jak na tamte czasy czołówka bardzo przyzwoicie zmontowana, świetne ujęcia. Program też ciekawy (odcinek min. o płytach CD), co prawda mocno się postarzał, ale TVP mogłaby wygospodarować 30 min. w tygodniu, lub w najgorszym przypadku umieścić to na itvp.pl

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 07 lis 2007, 21:40

kamil_snk pisze:lecz mnie interesuje dlaczego źródło, czyli TVP skasowało taśmy.
Być może kolega nie pamiętać, ale lata 70 to inna epoka w dziejach Polski. Dość mocno zakorzeniona hybryda komunosocjalizmu PRL. Wiadomo, że czasami pewnych deficytowych towarów nie było lub też brak dewiz na zakup takowych. Stąd TVP musiała skasować taśmy by je znów wykorzystać - po prostu nie mieli funduszy by kupić nowe! :( Dlatego też taka a nie inna decyzja.

Nie wiem czy koledzy wiedzą, ale w latach 60-70 w TVP był jednen magnetowid pracujący w systemie PAL color. Był on bardzo silnie strzeżony i znajdował się w jednym niedostępnym pomieszczeniu. Nawet ówczesne władze nie wiedziały o jego istnieniu.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 07 lis 2007, 21:59

ZbeeGin pisze:Być może kolega nie pamiętać, ale lata 70 to inna epoka w dziejach Polski. Dość mocno zakorzeniona hybryda komunosocjalizmu PRL. Wiadomo, że czasami pewnych deficytowych towarów nie było lub też brak dewiz na zakup takowych. Stąd TVP musiała skasować taśmy by je znów wykorzystać - po prostu nie mieli funduszy by kupić nowe! Dlatego też taka a nie inna decyzja.
Jedyną nadzieją są w tej sytuacji nagrania pasjonatów :sad:
Wyznam szczerze, że wg. mnie TVP produkuje w zdecydowanej większości zupełnie tandetne programy. Nie wiem, czy domyślacie się, o których myślę, w każdym razie naprawdę ambitne i ciekawe pozycje trudno jest znaleźć. Po prostu telewizja poszła na show, zrobiony z byle czego i naprędce, byle tylko była oglądalność. Jakiś czas temu pojawiał się program pt. "Laboratorium" (czy "Laboratorium XXI w." ), który prowadzony był moim zdaniem w bardzo podobny sposób, co "SONDA", poruszał nieraz ciekawe tematy. Ostatnio program został chyba zdjęty z anteny, bo już od dawna jakoś nie trafiłem w programie TV na jego emisję.
Przykre jest to, że tak świetny program jak "SONDA" nie jest powtarzany, a pozostałe "skrawki" taśm mogłyby być pokazywane w TVP. Ale, widać, te opowieści o technice tamtych lat (w ogóle o technice) przegrały z kilkoma mało interesującymi produkcjami stale tych samych realizatorów.
Mam nadzieję, że nikogo moją wypowiedzią nie uraziłem,myślę, że zgodzicie się ze mną...
Pozdrawiam
P.S. ZbeeGin, szczery podziw dla Twojej wiedzy :!: :wink:

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 08 lis 2007, 0:43

Ostatnio program został chyba zdjęty z anteny, bo już od dawna jakoś nie trafiłem w programie TV na jego emisję
Laboratorium oglądałem dzisiaj na TV Polonia ok. 16-tej i zdaje się, że jest co tydzień.Zastanawiam się tylko czy to są powtórki, czy bieżąca produkcja.Temat był aktualny (akceleratory).
Nie jest to co prawda Sonda, ale też ciekawie prowadzony.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 08 lis 2007, 12:58

Witam. Tak od siebie dodam, że moje najbardziej ulubione to "Promień nadziei", "Oko demona", "Nocne Ognie", "Fabryka absolutu" i "Promienie Informacji"

Są w P2P.

ODPOWIEDZ