AVR-GCC zmiana wyglądu

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

AVR-GCC zmiana wyglądu

Post autor: Aro » 12 maja 2007, 19:42

Witam,
Pytanie wprawdzie nie dotyczy elektroniki, jednak jest z nią powiązane. Jak zmienic kolor paska menu w AVR-GCC? I czy wogóle da się coś takiego zrobic? Okna edycyjne i output mam czarne - lepiej się patrzy i nie męczy wzroku. Gdyby nie to, że reszta tej aplikacji jest jasno szara. Przez to efekt jest jeszcze gorszy przy dłuższej pracy z programem. Szukałem na necie i nic :sad: Zadnej skórki, ani dokładniejszej informacji jak takie coś zrobic. AVR-GCC jest programem open source, więc chyba da się go w ten sposób zmodyfikowac.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 12 maja 2007, 19:52

Określenie AVR-GCC dotyczy w praktyce zestawu narzędzi konsolowych. Nie wiem więc o co dokładnie chodzi. Domyślam się, że chodzi o jakiś edytor, czy jest to Programmers Notepad?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 12 maja 2007, 20:14

Tak, chodzi o notepad. W załączniku jest print screen żeby było wiadomo o co i jak. Chciałbym aby cały program był w ciemnych barwach, i obawiam się że bez ingerencji w kod aplikacji się nie obejdzie.
Załączniki
AVR_GCC.JPG

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 13 maja 2007, 7:27

Więc to się da zrobić bez programowania, jeśli zgodzisz się na to, aby wszystkie okna w systemie były czarne. PN korzysta po prostu z ustawień systemowych. Przykładowy sposób zmiany: prawy na pulpicie->Właściwości->Wygląd->Zaawansowane. Tutaj zmieniamy pole: "Obiekty 3W (trójwymiarowe)" na wybrany kolor. Dobrze zmienić też kolor czcionki na taki aby był czytelny na czarnym tle. Teraz OK->Zastosuj.... gotowe :)

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 13 maja 2007, 10:18

Udało mi się przyciemnic tylko fragmenty, jak widac na zdjęciu. Za to windows wygląda koszmarnie. Lepiej gdyby się dało bez zmiany ustawień windowsowych. Mam nadzieje że AVR-GCC był pisany w C++. Dopiero zaczynam uczyc się tego języka, i wiem tylko z grubsza jak to wygląda pod systemem windows. Czy zmiana kolorów jest związana z obiektem TColor w dziedziczonej klasie TWindow i innych dotyczących poszczególnych elementów programu? Czy może sprawa jest dużo bardziej zawiła i skomplikowana?
Załączniki
AVR_GCC.JPG

Guzer
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 08 lis 2006, 18:36
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Guzer » 13 maja 2007, 13:01

Ale, ale, Ty nie masz zmieniać kodu AVR-GCC(kompilator) tylko Programmers Notepada(edytor).
http://www.pnotepad.org/developer/#pn2source
Poza tym ja tu widzę, że to MS Visualem kompilowane jest standardowo, więc klas TWindow, TColor itp. kojarzących mi się raczej z Borlandem chyba nie będzie, tylko zabawa z funkcjami WinAPI.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 13 maja 2007, 16:39

Nie bardzo moge się połapac w tym linku :???: Jak ściągnąc ten kod źródłowy? Nie znam jeszcze dobrze angielskiego :sad:

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:05
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Koppel » 13 maja 2007, 20:36

Coś dziwną masz konfigurację, bo mnie udało się doprowadzić do stanu jak na załączonym obrazku.

Jeśli masz problem z angielskim.... to przepraszam, ale nie ma co zabierać się za poszukiwania w źródłach... Może się uda - ale w takim przypadku możesz liczyć jedynie na szczęście.
Załączniki
pn-black.gif
(26.62 KiB) Pobrany 216 razy

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Posty: 677
Rejestracja: 30 paź 2006, 18:49
Lokalizacja: Świerczyniec | Wrocław
Kontakt:

Post autor: Aro » 13 maja 2007, 21:03

Takie coś da się tylko dla klasycznego wyglądu zrobic. Nawet nie ma tak źle, można się przyzwyczaic.
Koppel pisze:Jeśli masz problem z angielskim.... to przepraszam, ale nie ma co zabierać się za poszukiwania w źródłach...
Właśnie dlatego proszę o pomoc. Oczywiście, o ile nie jest to jakieś trudne i skomplikowane zadanie. W przeciwnym razie zadowolę się ustawieniami windows.

ODPOWIEDZ