Jaki sprzęt audio będzie lepszy

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
wiesio
-

Jaki sprzęt audio będzie lepszy

Post autor: wiesio » 15 paź 2006, 21:03

czyli jednym słowem warto kupić unitre zamiast pioneera??

Temat wydzieliłem z wątku: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php ... 752d0cfc18
marcing
Ostatnio zmieniony 16 paź 2006, 20:13 przez wiesio, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 paź 2006, 21:06

Zamiast obu warto kupić Rotel-a, Cambridge Audio. Mają parę modeli budżetowych o doskonałym brzmieniu. :mrgreen:

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 15 paź 2006, 21:17

Nie wiem jak on wypada akustycznie (Audiofilem nie jestem, raczej patriotą :razz: ), ale generalnie jest to sprzęt z tamtej epoki (tej samej co mój AT) i o swoim mogę powiedzieć że zupełności mi wystarcza 2X35W przy 8 Ω kolumnach ALTUS75 własnej konstrukcji (kopii).

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 paź 2006, 21:27

Też byłem i jestem za polskim sprzętem. Sam posiadam wzmacniacz Fonica PW-0350 + ZgC15 (w wersji eksportowej). Lecz niestety usłyszałem kiedyś jak brzmi z płyty winylowej "Taniec w zaczarowanym gaju" M. Bilińskiego z wzmacniacza ROTEL zasilającego zestawy głośnikowe na czeskich TVM-ach. Wzmaniacz ten NIE POSIADAŁ opcji regulacji dźwięku, ale jakość dźwięku, jego pełnia i szczegółowość powalała na kolana.
Poza tym, kupując polski wzmacniacz z tamtej epoki, nie dasz zarobić już nikomu ze zlikwidowanych fabryk. :cry:

Ok. Koniec tego Off-top-a :)

wiesio
-

Post autor: wiesio » 16 paź 2006, 16:52

Dlaczego?? można się dowiedzieć bardzo wielu ciekawych rzeczy!! :) a jesli ma się większe dundusze to najlepiej jakie marki ( wzmacniaczy ; głośników wybierać) ?? Yamaha, Sony, Onkyo?? :smile:

[ Dodano: 2006-10-16, 18:22 ]
I.A propos czy są jakies parametry które mówią o tym że głośniki grają ładnie i ładnie dają bass jak się je bardzo podgłosi i to samo jak będą cicho?? Nie wiem czy mnie dobrze zrozumieliście ale czy jest coś w parametrach głośników co mówi o tym że będą grały ładnie i czysto na każdej głośności.
II. Głośnik skałda się z kilku głośników tak?? tz- bassu , gwizdków ( czy jakoś tak) i coś jeszcze?? Bo jak nie trudno zauważyć ( ale trudniej zrozumieć:() w skrzynce jest kilka głośników. I jak to sie liczy łaczną ich moc?? Czy to jest tak że jak się podaje parametry to się mówi - moc głośnika bassu - 60W , inny- 50W a potem się wyciąga średnią arytmetyczną i wychodzi ogolna moc np 110 W?? Nie bo nie kapuje tego ( jak i innych wielu rzeczy)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 paź 2006, 17:35

Wzmacniacze: Onkyo, Rotel, Cambridge Audio, NAD, Marantz, Harman Kardon...

Zestawy głośnikowe: B&W, Castle, Infinity, Tannoy, Jamo, JBL, ESA (Polskie!)...

wiesio
-

Post autor: wiesio » 16 paź 2006, 17:50

a ja jush sobie pomyślałem że diroa Ws 502 była by dla mnie najlepsza. nie sądzisz??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 paź 2006, 17:53

Kolumna głośnikowa to: Przetworniki+Obudowa+Wytłumienie+Zwrotnica. Wszystko ma swoje odzwierciedlenie w jakości dźwięku. Moc zestawu liczy się na podstawie głośników basowych, jednak każdy głośnik basowy może nieco więcej mocy "pociągnąć" zatem na podstawie jego parametrów charakterystycznych i parametrów obudowy można obliczyć w przybliżeniu jaką moc maksymalną będzie miał zestaw. Dlaczego? Tłumienie mechaniczne obudowy ma sporo do powiedzenia przy niskich częstotliwościach. Co z tego, że głośnik w danej obudiowie przetwarza np. 20Hz, skoro wychylenie membrany przy mocy 100W jest zbyt duże i może uszkodzić go mechanicznie...

O jakości dźwięku wydobywającego się z zestawu głośnikowego mówi nam ich charakterystyka częstotliwościowa. Jednak nawet płaska charakterystyka nic nie pomoże jak zestawy będą źle ustawione. Pokój, w któym stoją kolumny też ma swoje rezonanse, tłumienność dla danych częstotliwości, itd. Dlatego niektórzy ortodoksyjni audiofile budują domy pod swoje zestawy (I niestety śmiać mi się chce z tego :lol: ).
O basie jest dość sporo sprzeczności. Niby głośniki potrafią przetworzyć nawet i 5Hz jednak wygenerowanie odpowiedniego ciśnienia by ta częśtotliwość była odczuwalna jest sporym wyzwaniem. Dobrze i naturalnie grające zestawy to zestawy posiadające głośniki basowe o średnicy powyżej 16cm, o paśmie przenoszenia zaczynającym się od ok. 40Hz oraz o efektywności powyżej 90dB.

Zaznaczam, że jest to moja autorska opinia, z którą nikt przecież nie musi się zgadzać.

----

Diora mówisz... OK. Jednak polecam WS 504B, słyszałem i naprawdę gra bardzo dobrze.

wiesio
-

Post autor: wiesio » 16 paź 2006, 18:38

wielkie dzieki ze tak szeroko opisujesz to czego nie rozumiem. ale jeszcze kolejne pytanie. czy jeżeli jest większy zakres częstortliwości np od 20HZ do 50kHZ tym lepszy jest dżwięk tak?? njaki byłby najlpeszy na poczatek?? czy w większości komisów ze sprzetem audio jest możliwośc żeby podłaczyć sprzęt aby zobaczyć jak gra?? ( nie mamobok siebie komisu i trudno mi to sprawdzić

[ Dodano: 2006-10-16, 19:47 ]
aha ktoś polecił mi tani zestaw
http://www.allegro.pl/item133357661_kol ... x110w.html
http://www.allegro.pl/item133182097_wzm ... s_502.html

co o nim sądzisz?? tani to fakt.

co sądzisz oddzielnie o głośnikach tonslil jako na początek ??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 paź 2006, 18:58

wiesio pisze:czy jeżeli jest większy zakres częstortliwości np od 20HZ do 50kHZ tym lepszy jest dżwięk tak??
Tak. Otórz jeśli bardzo dobrze wykonane wysokotonowe gwizdki przetwarzają także częstotliwości ponadakustyczne to ich charakterystyka w zakresie słyszalnym jest lepsza - bardziej płaska, a i rezonanse przenosza się w zakres ponad akustyczny. Niektórzy nawet twierdzą, że jeśli przenoszą one taki spory zakres częstotliwości to interferencja dwóch fal np. 30kHz i 40kHz; pozwoli odtworzyć częśtotliwość różnicową 10kHz, której inne przetworniki nie wygenerują! Z tym nie bardzo mogę się zgodzić, bo obecne źródła dzwięku (płyta CD - teoretycznie max. 22kHz, vinyl - max. 16-18kHz) nie mają zarejestrowanych takich fal. No chyba, że wzmacniacz coś od siebie doda...
wiesio pisze:czy w większości komisów ze sprzetem audio jest możliwośc żeby podłaczyć sprzęt aby zobaczyć jak gra??
W dobrych komisach tak rzeczywiście jest. Ale zestaw głośnikowy dobrze grający w komisie może już nie grać rewelacyjnie w domowym zaciszu i vice versa. :(

wiesio
-

Post autor: wiesio » 16 paź 2006, 19:04

czyli jeste jakas zasada żeby kupowac coś dobrego używanego?? co sądzisz o tym zestawie co podałem??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 paź 2006, 19:04

Jestem raczej za Diora Polaris (np. te tutaj). Mają lepsze przetworniki (czeskie TVM, a bas z tych dwóch 15-tek bardzo pozytywnie cię może zaskoczyć).

A tutaj dla porównania WS504B. Czyż nie piękniejszy niż WS502?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2006, 19:15 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 2 razy.

wiesio
-

Post autor: wiesio » 16 paź 2006, 19:14

słyszałem że głośniki powinny być ciężkie jak sa mocne. po drugie głośnik niskotonowy to bass tak?? a wysokotonowy to te gwizgdki?? a i co oznacza dwudrożne albo trzydrożne
??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 paź 2006, 19:19

wiesio pisze:po drugie głośnik niskotonowy to bass tak?? a wysokotonowy to te gwizgdki??
Tak.
wiesio pisze:a i co oznacza dwudrożne albo trzydrożne ??
Wszystko zależy od zwrotnicy. To ona decyduje jakiego typu jest zestaw głośnikowy. Nie należy mylić pewnych faktów: 2 głośniki basowe + 2 gwizdki wcale nie równa się zestawowi 4 drożnemu. Może być np. 2, 3 lub 4 drożny (przy czym 3 i 4 drożne zesawy są bardzo niewdzięczne przy konstruowaniu zwrotnicy).
Tamte Polarisy są dwudrożne. Dwa głośniki niskotonowe pracują razem (w fazie) i to jest jednen tor w zwrotnicy, głośnik wydoktonowy kopułkowy (mam nadzieję że tą nową - tekstylną :) ) to dgrugi tor zwrotnicy. Stąd zestaw 2-drożny.

wiesio
-

Post autor: wiesio » 16 paź 2006, 19:27

czyli warto kupowac 2-drożne?? i sory ze zapytam ale jaki Ty masz sprzęt?? i po kolejne- czy warto kupować głośniki czy wzmacniacz używany?? można się na tym przejechać a nowy to zawsze nowy. jak sądzisz??

ODPOWIEDZ