problem z siecią - brak połączenia lokalnego przy braku inte

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

problem z siecią - brak połączenia lokalnego przy braku inte

Post autor: siekierzyński » 01 paź 2014, 18:05

Witam,

Od jakiegoś czasu zastanawia mnie problem w naszej firmie. Jest postawiony 'serwer' z udostepnionym dyskiem w sieci. Wszystkie komputery są za pomocą swithy (TL-SF1005D) połączone ze sobą i potem i ostatniego switha kabel idzie do routera (CISCO EPC3925), który łączy się z internetem. Do tego routera jest jeszcze podłączony drugi router, który udostępnia tylko WiFi.

Problem wygląda tak, że jak jest internet, to cała sieć między komputerami działa poprawnie. Dysk sieciowy jest widoczny i internet po wifi też jest. W momencie zaniku internetu, pada cała sieć i dysk sieciowy n8e jest widoczny na żadnym komputerze - co jest dla mnie dziwn.

Z czego to może wynikać? Błędne ustawienia routera Cisco? Podejrzewam że on jest serwerem DHCP.

Jak wrócę do domu to rozrysuję połączenia sieci.

Pozdrawia
Piotr

Glebe
-

Post autor: Glebe » 22 sty 2015, 11:44

Hej. Prawdopodobnym problemem może być to ze cala siec jest zależna od połączenia internetowego. Wniosek te zresztą jak dla mnie nasuwa się od razy i chyba się nie mylę. Podobny problem jest u mnie na uczelni i jest on spowodowany właśnie tym iż cala siec jest zależna od sieci internetowej.

Awatar użytkownika
siekierzyński
Użytkownik

Post autor: siekierzyński » 22 sty 2015, 18:30

Problemem okazał się być swith, który łączył router z internetem, komputer z bazą i pozostałe komputery :-)

konrad88
-

Post autor: konrad88 » 27 kwie 2015, 5:56

Miałem to samo, w moim wypadku też chodziło o switch, więc przy takich usterkach polecam sprawdzenie dokładnie tego ;)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2015, 16:55 przez konrad88, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ