Co dzisiaj kupiłeś,
Co dzisiaj kupiłeś,
W ramach ożywiania forum, zakładam cieszący dużą popularnością, na wielu innych forach wątek. Wątek jest do chwalenia się ostatnio(nie koniecznie dziś) kupioną byle pierdołą. I należy się w nim chwalić! Nie zasłaniając skromnością, bo te informacje mogą mieć dla innych wartość. I to nie inwigilacyjną a edukacyjną.
U mnie dzisiaj ZHAOXIN 936D i 4 groty, bo w długo używanej kolbie sieciowej za 15zł czubek grota oklapł(jakby się nadtopił). Ponieważ groty ZHAOXINa mają małą powierzchnie roboczą, chyba pomyślę dodatkowo o transformatorówce(której jeszcze nigdy w rękach nie miałem) do grubszych rzeczy, zamiast nową kolbę sieciową kupować(chociaż wbrew obiegowym opiniom o ich beznadziejności, bardzo je lubię)
U mnie dzisiaj ZHAOXIN 936D i 4 groty, bo w długo używanej kolbie sieciowej za 15zł czubek grota oklapł(jakby się nadtopił). Ponieważ groty ZHAOXINa mają małą powierzchnie roboczą, chyba pomyślę dodatkowo o transformatorówce(której jeszcze nigdy w rękach nie miałem) do grubszych rzeczy, zamiast nową kolbę sieciową kupować(chociaż wbrew obiegowym opiniom o ich beznadziejności, bardzo je lubię)
Panie, lutlampę kup. Tym polutujesz i na twardo 
A na serio, właśnie polutowałem 100 pinowy QFP z rastrem 0.5mm do płytki uniwersalnej przy użyciu lutownicy transformatorowej. Jak widać da się.
Dziękuję producentowi płytki że ścieżki były grubo cynowane (dodatek własnej cyny skończył się zwarciami na co trzecim pinie) oraz że spód płytki był bez miedzi (postawienie płytki na latarce pięknie pokazuje gdzie są zwarcia).
Najwcześniej za tydzień buduję programator, to zobaczę czy procek przeżył lutowanie.
A ostatnio kupiłem:
- 51W w LEDach, kolory: biały, zimny biały, ciepły biały, czerwony, pomarańczowy, żółty.
- radia RFM22/23B
- 4 procki z gatunku XMega i płytki do nich, w tym wspomniany wyżej XM128A1U w beznadziejnej obudowie
- M90USB162 na programator do XM
- wyświetlacz SED1560
- chciałem kupić 30 diód prostowniczych (sygnałowych) małej mocy, ale nie spojrzałem na jednostki i wyszło ich 300, będzie zapas na kilka lat
- jeszcze trochę drobnicy, czytaj miało być tanio a wyszło jak zwykle
Nie powiem co planuję z tego zrobić, ale jak zbuduję to postaram się opisać na forum.
A na serio, właśnie polutowałem 100 pinowy QFP z rastrem 0.5mm do płytki uniwersalnej przy użyciu lutownicy transformatorowej. Jak widać da się.
Dziękuję producentowi płytki że ścieżki były grubo cynowane (dodatek własnej cyny skończył się zwarciami na co trzecim pinie) oraz że spód płytki był bez miedzi (postawienie płytki na latarce pięknie pokazuje gdzie są zwarcia).
Najwcześniej za tydzień buduję programator, to zobaczę czy procek przeżył lutowanie.
A ostatnio kupiłem:
- 51W w LEDach, kolory: biały, zimny biały, ciepły biały, czerwony, pomarańczowy, żółty.
- radia RFM22/23B
- 4 procki z gatunku XMega i płytki do nich, w tym wspomniany wyżej XM128A1U w beznadziejnej obudowie
- M90USB162 na programator do XM
- wyświetlacz SED1560
- chciałem kupić 30 diód prostowniczych (sygnałowych) małej mocy, ale nie spojrzałem na jednostki i wyszło ich 300, będzie zapas na kilka lat
- jeszcze trochę drobnicy, czytaj miało być tanio a wyszło jak zwykle
Nie powiem co planuję z tego zrobić, ale jak zbuduję to postaram się opisać na forum.
Ja ostatnio kupiłem:
- lutownicę kolbową 250W firmy ZDZ plus salmiak i topnik do tego typu lutowania,
- arkusz blachy ocynkowanej 0,75mm 1000x2000mm
- nożyce do blachy Erdi pelikany i otworowo-kształtowe ze stali narzędziowej stopowej niebieskie 59HRC,
- tarcze diamentowe 22mm do dremela,
- otwornicę koronową HSS bimetal 25mm,
- 4x arkusz sklejki 3mm 1000x700mm.
Postanowiłem sam sobie robić metalowe i drewniane obudowy do moich urządzeń, dość mam plastiku i dobierania obudów o odpowiednich rozmiarach!
- lutownicę kolbową 250W firmy ZDZ plus salmiak i topnik do tego typu lutowania,
- arkusz blachy ocynkowanej 0,75mm 1000x2000mm
- nożyce do blachy Erdi pelikany i otworowo-kształtowe ze stali narzędziowej stopowej niebieskie 59HRC,
- tarcze diamentowe 22mm do dremela,
- otwornicę koronową HSS bimetal 25mm,
- 4x arkusz sklejki 3mm 1000x700mm.
Postanowiłem sam sobie robić metalowe i drewniane obudowy do moich urządzeń, dość mam plastiku i dobierania obudów o odpowiednich rozmiarach!
Moduł PIR, czujnik/detektor ruchu HC-SR501
http://www.gotronik.pl/modul-pir-czujni ... -1652.html x4
I z AVT idzie trochę pierdółek, np
http://sklep.avt.pl/sonda-logiczna-ttl- ... ntazu.html
(chciałem jakąkolwiek na początek bo mi kazali w tej książce kupić). Ta niby droższa i nowsza ale nie ma napisane CMOS, a ja się nie znam to wybrałem tą gdzie napisane
I igły pomiarowe 0,6mm dwie.
http://www.gotronik.pl/modul-pir-czujni ... -1652.html x4
I z AVT idzie trochę pierdółek, np
http://sklep.avt.pl/sonda-logiczna-ttl- ... ntazu.html
(chciałem jakąkolwiek na początek bo mi kazali w tej książce kupić). Ta niby droższa i nowsza ale nie ma napisane CMOS, a ja się nie znam to wybrałem tą gdzie napisane
I igły pomiarowe 0,6mm dwie.
W walory użytkowe zabytkowego multimetru nie wierzę, jedynie jeśli przez tyle lat się nie rozkalibrował to przez kolejne kilkanaście lat może robić za wzorzec o dokładności kilku %.
Oscyloskop ładnie się prezentuje, do tego ma całkiem fajny zakres napięcia wejściowego. Gratuluję nabytku.
To jest oscyloskop analogowy + cyfrowe sterowanie, czy ma też cyfrową rejestrację przebiegów i zamrażanie obrazu?
Oscyloskop ładnie się prezentuje, do tego ma całkiem fajny zakres napięcia wejściowego. Gratuluję nabytku.
To jest oscyloskop analogowy + cyfrowe sterowanie, czy ma też cyfrową rejestrację przebiegów i zamrażanie obrazu?
Co do multimetru, to pochodzi on z zabrzańskiego TEMED'u, ale nie wiem kiedy ostatnio był kalibrowany. Rzeczywiście, dopóki nie porównam jego wskazań z legalizowanym przyrządem nie mogę przyjąć takiej dokładności pomiarów jaką podaje producent. Z drugiej strony to nie jest jakiś chińczyk z bazaru za 20zł, żeby robił za kiepski wskaźnik.
Według opisu oscyloskop jest analogowy z cyfrowym sterowaniem, pamięci (zamrożenia) przebiegu nie posiada.
Według opisu oscyloskop jest analogowy z cyfrowym sterowaniem, pamięci (zamrożenia) przebiegu nie posiada.
To mógł najpóźniej być kalibrowany ok 1992r. bo później już praktycznie TEMED przestał istnieć i był w stanie likwidacji. A jeśli nie tajemnica to gdzie kupiłeś? Czyżby jeszcze cos tam wyprzedawali?tom5555 pisze:Co do multimetru, to pochodzi on z zabrzańskiego TEMED'u, ale nie wiem kiedy ostatnio był kalibrowany.