Witam!
Mam moje i wypróbowane schematy zasilania LED, np. do latarek.
Podałem przykładową i bardzo małą i przez to tylko możliwą do wykonania płytkę zasilania LED np. LEDa o mocy P=3W.
Inne schematy to możliwość wykorzystania dynama rowerowego, aby LED po zatrzymaniu roweru świeciła jeszcze 10sekund, oraz stożkowe wykroje i wzory dla blachy do obudowy luster na LEDach.
Podkreśliłem wartość prądu jaka jest prawdziwie normalna dla długiej żywotności LED i ten prąd jest odpowiednio większy dla LED o większej mocy. Takie postępowanie ma sens dla nowych LED i nigdy zasilonych i spalonych większym prądem, jak podałem. Kto myśli inaczej to jest w błędzie.
Ledowy majsterkowicz
Ledowy majsterkowicz
- Załączniki
-
- Pcx LED.GIF
- (15.59 KiB) Pobrany 3575 razy
-
- LED.GIF
- (21.62 KiB) Pobrany 3754 razy
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2013, 15:13 przez olah157, łącznie zmieniany 6 razy.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Widocznie producenci LEDów mocy też są w błędzie bo traktują ledy ogromnymi prądami np. http://download.maritex.com.pl/pdfs/op/XLampXM-L.pdfPodkreśliłem wartość prądu jaka jest prawdziwie normalna dla długiej żywotności LED i ten prąd jest odpowiednio większy dla LED o większej mocy. Takie postępowanie ma sens dla nowych LED i nigdy zasilonych i spalonych większym prądem, jak podałem. Kto myśli inaczej to jest w błędzie.
Swoją drogą, te schematy już umieszczałeś na tym portalu, nawet była dyskusja o zasilaniu ledów prądem 0,1mA
Ledowy majsterkowicz
Nie wiem kto co ma na myśli. Mój układ jest dobry, bo można LED zasilać trzema akumulatorami 3x AA i bateriami i jak na schemacie i wyższym napięciem -to znaczy że układ jest stabilny prądowo i ustalony prąd LED się nie zmienia, dlatego że złącze bazy jest jedno a zenera do bazy tranzystora źródła prądowego składa się z dwóch diod też o małym napięciu nasycenia -jeśli ktoś zobaczy jak stabilizuje się prąd LED zależny od wzrostu napięcia to się śmieje, bo zastosowałem bocznikowanie dzielnikiem rezystancji diody zenera pierwszego źródła prądowego -drugie jest właściwe.
Powracam do produkowanych źródeł prądowych do zasilania LED -nie znam je bo wiem że lepszych źródeł prądowych nie potrzeba i może się okazać że te co produkują są gorsze i nie mają tak niskiego zasilania 3x AA i nie mają aż tak stabilnego prądu LED -innymi słowy Japonia w Polsce, w technice latarek.
Producenci latarek i LEDów są podobni i jest to biznes: kup nową latarkę i kupuj baterie.
A co się stanie jeśli dobre i nowe latarki będą od nowości przerabiane? -może zaczną produkować lipę lub drożej.
Powracam do produkowanych źródeł prądowych do zasilania LED -nie znam je bo wiem że lepszych źródeł prądowych nie potrzeba i może się okazać że te co produkują są gorsze i nie mają tak niskiego zasilania 3x AA i nie mają aż tak stabilnego prądu LED -innymi słowy Japonia w Polsce, w technice latarek.
Producenci latarek i LEDów są podobni i jest to biznes: kup nową latarkę i kupuj baterie.
A co się stanie jeśli dobre i nowe latarki będą od nowości przerabiane? -może zaczną produkować lipę lub drożej.