szanowni Admini! dołączmy!!!

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

szanowni Admini! dołączmy!!!

Post autor: haterkmp » 23 sty 2012, 16:59

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 23 sty 2012, 22:01

Powinnyśmy dołączyć się do tej akcji.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 23 sty 2012, 22:04

A może mi ktoś wyjaśnić na czym polega to całe ACTA? Z tego co zdążyłem wyczytać o ACTA:

Kod: Zaznacz cały

porozumienie ma narzucić międzynarodowe standardy w walce z naruszeniami własności intelektulanej. ACTA reguluje kwestie obrotu podrabianymi dobrami, zasady handlu lekami generycznymi oraz problem rozpowszechniania dzieł prawnie chronionych poprzez Internet

Więcej
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/acta-co-jest-tresc-acta-po-polsku-dlaczego-internauci-protestuja-przeciwko-acta_223538.html
Więc w jakim stopniu nas to się tyczy? Możecie mi to przetłumaczyć z Polskiego na nasze?

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 23 sty 2012, 22:27

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 23 sty 2012, 22:44

Uuu MEGAUPLOAD już zamknęli ciekawe kiedy chomika zamkną.
http://www.megaupload.com/

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 23 sty 2012, 22:44

Znaczy problemem, a może raczej obawą związaną z ATCA jest to że dzisiaj nawet słowo "gówno" za przeproszeniem można opatentować i żądać za to opłat licencyjnych. Doskonały przykład opatentowanie słowa "Face", przez właściciela FaceBooka.
No idiotyzm podniesiony do sześcianu, ale w USA można i debilizm patentami chronić.
Problem w tym że tgz. własność intelektualna jest tak naprawdę bardzo płynnym pojęciem.
Bo co teraz jest własnością intelektualną w społeczeństwie informacyjnym ?
Dla mnie to jest takie mieszanie masła po to aby było bardziej masłowate.
Ogólnie, cały kryzys polega na tym, że przemysł szczególnie medialny się wypalił, doszedł do punktu, w którym nie jest odbiorcy zaproponować nic więcej niż kolejny kicz, z większą dawką efektów specjalnych niż rok temu. Ludzie już po prostu tego nie chcą, i się gają po wolne media jak Youtube, gdzie mogą znaleźć coś świeżego, niepowtarzalnego, a koncerny na tym nie zarabiają i pod szyldem walki z piractwem próbują narzucić własny punkt widzenia.
Tak naprawdę problemem nie jest piractwo, tylko to że wielkie koncerny, nie chcą oferować rozsądnego towaru za rozsądne pieniądze.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 23 sty 2012, 22:52

Łooooo, to teraz polecieli. Przecież to jakieś nienormalne jest. Internet nie będzie już internetem. Nic się nie da ściągnąć choćby po to by sobie naprawić jakiś sprzęt audio, tu myślę o serwisówkach. Szok.
Jony130 pisze:Uuu MEGAUPLOAD już zamknęli ciekawe kiedy chomika zamkną.
http://www.megaupload.com/
Nie mów takich głupot bo ja mam tam masę przydatnych mi rzeczy.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 23 sty 2012, 23:44

Na całe szczęście serwery Chomika znajdują się poza granicami naszego kraju, inaczej już dawno Chomik podzielił by los OdSiebie.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 24 sty 2012, 6:34

tom5555 pisze:Na całe szczęście serwery Chomika znajdują się poza granicami naszego kraju
To wcale niczemu nie przeszkodzi. I gdyby na chomiku były legalne pliki to nie musieliby się niczego bać, a tak 90% chomika to sam nielegalny stuff i cieszyłbym się gdyby go zlikwidowali.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 24 sty 2012, 17:03

No to pozamiatane. Podpisał upoważnienie i ACTA zostanie podpisana. Żegnaj wolny internecie.

http://fakty.interia.pl/raport/internau ... 50623,7906

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 24 sty 2012, 17:20

http://www.petycjeonline.pl/petycja/nie ... odowej/608
"Ludu pracujoncyj stolicy" - podpisujcie się. Im więcej głosów, tym lepiej.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 sty 2012, 18:56

Proponowałbym jednak zapoznać się z tym dokumetem i czego on tak naprawde dotyczy, a nie wypisaywać brednie o końcu wolnego internetu.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 24 sty 2012, 19:41

No to fru.
Pełny tekst ACTA. Dla leniwych - link: ACTA
Załączniki
ACTA.zip
(45.28 KiB) Pobrany 418 razy

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 24 sty 2012, 22:18

keruseykaryu pisze:
tom5555 pisze:Na całe szczęście serwery Chomika znajdują się poza granicami naszego kraju
To wcale niczemu nie przeszkodzi. I gdyby na chomiku były legalne pliki to nie musieliby się niczego bać, a tak 90% chomika to sam nielegalny stuff i cieszyłbym się gdyby go zlikwidowali.
Według ciebie winny jest Chomik? Winni są ludzie, którzy wrzucają i udostępniają innym piraty. Oczywiście właścicielom serwisu jest to na rękę, bo zarabiają na sprzedaży transferu i abonamencie. Dla mnie Chomik to miejsce, gdzie mogę znaleźć serwisówki (i nie muszę wykupywać punktów jak na elektrodzie), poczytać skany starych czasopism lub obejrzeć film którego nie można kupić na dvd lub zobaczyć w kinie. Ci, którzy rozpowszechniają najnowsze filmy, muzykę, itd, są piratami, ale dlaczego inni mają przez nich cierpieć.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 24 sty 2012, 22:21

Wojtek
właśnie gdyby wiadomo było co konkretnie ten dokument przyniesie to nie byłoby tematu!

Osobiście przeczytałem wszelkie dokumenty związane z ACTA i szczerze mówiąc niczego konkretnego nie wnoszą. Są tak ogólne i tak nieprecyzyjne, że równie dobrze można powiedzieć że na elportalu zabrania się... Ot dokładnie tyle mógłbyś napisać w regulaminie elportalu! To jest fair? Wydaje Ci się że to jest w porządku? I mógłbyś banować każdego za wszystko bo nie jest nic skonkretyzowane.

ODPOWIEDZ