2'nd post (ulubione lub po prostu fajne graty & klamoty)
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Ostatnio dostałem w prezencie kawałek prawdziwego monokryształu krzemu. To ciekawe uczucie móc sobie potrzymać coś, z czego powstaje większość elementów półprzewodnikowych. Niestety to tylko odłamek bo gdy ten kawałek był jeszcze cylindrem zleciał komuś podobno ze stołu. Widać warstwy po wyciąganiu metodą Czochralskiego...
Zmora nie tylko twoja, ale i innych użytkowników starych poczciwych Radmorów, Dior, i nie tylko zdaje się, że chyba podzespoły zaczęły się w nim starzeć.
W swoim AT9100 z tego powodu zrobiłem kapitalkę końcówki mocy, wymiana elektrolitów, półprzewodników i reszty, bo w końcu doszło raz na miesiąc wymieniałem tranzystory w stopniu końcowym razem z głośnikami (na szczęście nie miałem podpiętych wtedy do niego kolumn).
Dobudowałem mu jeszcze układ detekcji obecności napięcia stałego na wyjściu i opóźniający włączenie kolumn zarazem. Chodzi już tak 5 lat bez awarii.
W swoim AT9100 z tego powodu zrobiłem kapitalkę końcówki mocy, wymiana elektrolitów, półprzewodników i reszty, bo w końcu doszło raz na miesiąc wymieniałem tranzystory w stopniu końcowym razem z głośnikami (na szczęście nie miałem podpiętych wtedy do niego kolumn).
Dobudowałem mu jeszcze układ detekcji obecności napięcia stałego na wyjściu i opóźniający włączenie kolumn zarazem. Chodzi już tak 5 lat bez awarii.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2007, 17:21 przez GAVRON, łącznie zmieniany 2 razy.