Ale nuda, może jakiś konkurs ogłosimy???

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 03 sty 2010, 22:08

Panowie przecież jest na forum dział DIY. Nie ma natomiast przeglądu najciekawszych projektów na stronie głównej Elportalu tak jak jest to na Elektrodzie. to właściwie jedyna różnica. No może jeszcze to że u nas w DIY można znaleźć zapytania tak jak by był to dział FAQ, a nie własne zrealizowane projekty (niestety). Ale to chyba kwestia porobienia pewnych porządków na forum, i uświadomienia użytkownikom który dział do czego służy.
Ja bym natomiast zamiast tych brzydkich powiedzmy sobie ikonek kondensatora obok nazw z działami proponował opracować jakieś znaki rozpoznawcze dla nich, choćby na wzór drogowych np.
Podstawy elektroniki - klocek z znaczkiem diody i nad nim pytajnik, od budowania czegoś od podstaw.
Elektronika - dyskusje ogólne = mam gdzieś taki fajny rysunek układy scalonego z oczkami i buźką (z książki o komputerach dla małolatów). Narysować 2 takie, jedne i drugi z chmurką jak w komiksach że rozmawiają.
DIY - jakiegoś pomysłowego dobromila tam wstawić.
Warsztat - lutownica
Układy Audio - nabuzowana kolumna
Serwis - śrubokręt w znaku ostrzegawczym.
Programy wspomagające projektowanie - komputer z siedzącą przed nim myszką gapiącą się na ekran i w chmurce "O co tu chodzi .."
Robotyka i modelarstwo - wiadomo robota
kącik lampowy - no chyba też oczywiste.
Szkołą konstruktorów - tu mam na razie pustkę bo nasuwa się podobny pomysł co w przypadku DIY.
Poszukiwania - gościu z lupą w dłoni.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 22:30 przez kayron, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 03 sty 2010, 22:12

timo66, Daj spokój on nie miał nic złego na myśli , a ty od razu piana na usta.
Nowy jest dopiero się uczy jak tu jest. A po za tym nie pisał imiennie do Ciebie.
zaba, załatwić ? my tu nic załatwić nie możemy.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 04 sty 2010, 0:02

Pikczu pisze:timo66, Daj spokój on nie miał nic złego na myśli , a ty od razu piana na usta.
Nowy jest dopiero się uczy jak tu jest. A po za tym nie pisał imiennie do Ciebie.
zaba, załatwić ? my tu nic załatwić nie możemy.
to Mu to wyjaśniłem

Jeśli ktoś odebrał podobnie mój post to przepraszam - wcale nie miałem tego na celu.

ps: ja jak chce coś zmienić to zaczynam od siebie, a nie szukam ludzi którzy zrobią to za mnie. Kolega jest nowy na forum i widzę że go energia rozpiera :mrgreen: . A może to tylko chęci :?: :razz:

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 04 sty 2010, 12:07

Myślę ze chęci, ale wróćmy do tematu.
kayron, Pomysł dobry ale to "trza" z adminem rozmawiać.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 04 sty 2010, 19:51

chcesz się pochwalić , to zamieść na forum
Można wrzucać na sam elportal, nie tylko na forum. Nawet byłoby lepiej. Kiedyś miałem zamiar tak zrobić, dostałem nawet hasło i instrukcje, jak edytować te 'nasze strony' ale w końcu wyszło z tego tyle ze się nie zabrałem do roboty :/

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 05 sty 2010, 17:00

timo66 pisze:to Mu to wyjaśniłem

Jeśli ktoś odebrał podobnie mój post to przepraszam - wcale nie miałem tego na celu.

ps: ja jak chce coś zmienić to zaczynam od siebie, a nie szukam ludzi którzy zrobią to za mnie. Kolega jest nowy na forum i widzę że go energia rozpiera :mrgreen: . A może to tylko chęci :?: :razz:
Domyślam się że to chyba o mnie mowa.

Ja tylko chciałem rozruszać tą stronę główną elportalu :wink: . No bo głupio jak się wchodzi na stronę a tu najświeższy artykuł z kwietnia 2008, a jedyne co się zmienia to okładki EDW i najnowsze posty na forum. :neutral:
Owszem sam bym coś tam chętnie napisał ale w sumie sam nie wiem ani o czym miałbym pisać ani też się nie znam tyle na elektronice żeby kogoś innego uczyć, czy przedstawić jakiś samodzielny (nie skopiowany z kitów) projekt :neutral:

[ Dodano: 2010-01-05, 17:03 ]
Szkołą konstruktorów - tu mam na razie pustkę bo nasuwa się podobny pomysł co w przypadku DIY.
Co do znaczka to może by dać takiego ludka lutującego jakiś układ. :?:

W sumie to by można było nawet dać skrzyżowaną lutownicę z piłką do metalu, wiertarką czy młotkiem :mrgreen:

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 05 sty 2010, 17:04

lutownik pisze:ani też się nie znam tyle na elektronice żeby kogoś innego uczyć, czy przedstawić jakiś samodzielny (nie skopiowany z kitów) projekt :neutral:
Może to by było motywacją do jej nauki? Zrobić coś samemu. Nawet jakby się miało spalić to chociaż się coś nauczyć można. Szkoda że DIY nie funkcjonuje praktycznie. Ciągłe zadania domowe to też już zaczynają być nudne ;) Lepiej rozwijać forum i stronę pod względem merytorycznym niż bawić się w ozdobniki typu nowe ikonki/obrazki.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 05 sty 2010, 18:32

Uczyć się uczę, zarówno w domu jak i w szkole na przedmiotach zawodowych. W sumie to może coś sklecę własnego, jak tylko będę miał czas na dokończenie tego projektu :wink:

Fakt że na DIY mało się dzieje, obiecuję że jak tylko przyjdą zakupy z allegro to przedstawię konstrukcję zasilacza nad którym właśnie pracuję. Fakt nie będzie to powalająca maszyna ale zawsze to coś :smile:
snow pisze:Ciągłe zadania domowe to też już zaczynają być nudne ;)

O jakich zadaniach mówisz?? Chodzi Ci o szkołę konstruktorów??

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 05 sty 2010, 18:37

O forum mówię i o pracach domowych które ostatnio stanowią większość tematów :)

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 06 sty 2010, 0:17

To wywalmy to jako oddzielny dział, np.: szkoła

Ja się też uczę sam, bo w mojej szkole to nauka kończy się na prawie Ohma

Jak chodzi o same obrazki to pomysł dobry, ale przydałoby się forum poukładać, mówię tu o postach

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 06 sty 2010, 10:37

zaba pisze:To wywalmy to jako oddzielny dział, np.: szkoła
koło śmietnika już jest coś takiego :mrgreen:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 06 sty 2010, 13:41

timo66 pisze:koło śmietnika już jest coś takiego
I dobre to miejsce, bo większość "pytań" wynika z lenistwa - pierwsza lepsza książka do danego przedmiotu zawiera rozwiązanie problemu...
kayron pisze:Co do Elektrody no cóż zmęczyły mnie tam między innymi wojny z moderami, którzy w niektórych działach nie wiem mają po drodze własne interesy czy co, i stosują iście terrorystyczne metody wymuszania swojego punku widzenia.
Moderator podejmuje działania w ramach Regulaminu, lecz zawsze jego ocena jest subiektywna - należy o tym pamiętać. Zawsze można dowiedzieć się o powód takiej a nie innej decyzji (PW), jest też możliwość odwołania się do Admina.
Zbeegin odszedł właśnie z tego powodu, że parę osób nie mogło tego pojąć...
:arrow:
kayron pisze:Dla czego umiera :?:
"Dlaczego" piszemy razem...

Co do konkursów na Forum - te są już w EdW... można napisać do Redakcji i poprosić o zorganizowanie takiego i tutaj. Jednak moim zdaniem lepiej jest, że konkursy są dla Czytelników czasopisma - przynajmniej mniej jest osób "zlatujących" się po różne "bonusy" i sławę...

A jak ktoś chce się pozytywnie zaprezentować, ma jakiś ciekawy pomysł - są od tego "Nasze strony" na Elportalu... dostępne w zasadzie dla każdego, o ile zachowuje się pewien poziom. Kulpina już o tym wspomniał - osobiście życzę Koledze, by jednak zrealizował zamiar ;)

To tyle z mojej strony

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 07 sty 2010, 23:22

Może nie gadajmy o adminach i moderatorach z elektrody, bo na początek trzeba regulamin znać, drugie wcale nie są tak życzliwi i ani pisanie na PW ani na mile do adminów nie załatwia sprawy, nie jest to zasadą, ale tak jest na elce

Moim zdaniem zmiana tych kondensatorów na coś innego to świetny pomysł.
Pozwolę sobie zauważyć, że to forum odwiedzają nie tylko profesorowie i doktorzy, ale też osoby, które nie mają pojęcia o temacie, o którym piszą, może nastawmy się na pomoc i takim i nie w każdej książce jest dobra wiedza łatwa do przyswojenia, dobrze, że niektóre tematy lądują w koszu, ale część wartało by zostawić lub zebrać gdzieś w osobnym temacie.

ODPOWIEDZ